stirile addsite logo

Ginecomastia (creșterea sânilor la bărbați): Cauze și soluții pentru abordarea acestei probleme

Ginecomastia reprezintă una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine la bărbați și se manifestă prin creșterea anormală a sânilor. Pot exista mai multe cauze care duc la această problemă, indiferent de vârstă, iar, deseori, singura soluție eficientă o reprezintă operația. 

De cele mai multe ori, fenomenul apare la pubertate, în jurul vârstei de 14 ani și dispare de la sine. Ginecomastia poate să apară la un singur sân sau la ambii sâni și este provocată de un dezechilibru hormonal: organismul bărbatului secretă mai mult estrogen decât testosteron, iar estrogenul (hormon feminin) determină apariția unor trăsături specific feminine, cum sunt sânii.

Ginecomastia poate să apară însă și ca urmare a consumului unor medicamente (steroizi anabolizanți, corticosteroizi, antidepresive, antibiotice, tratament hormonal etc.). O altă cauză posibilă a creșterii sânilor la bărbați poate fi existența unei afecțiuni endocrine (exces de hormoni tiroidieni, exces de estrogen din cauza unor tumori endocrine). Prin urmare, înainte de a stabili un tratament, este necesară identificarea cauzei reale a ginecomastiei.

Metode de tratament

Cea mai eficientă metodă, care poate reda pacientului înfățișarea masculină dorită, este intervenția chirurgicală, așa cum este explicată pe această pagină: https://www.cosmedica.ro/ginecomastia/. În funcție de fiecare caz în parte, operația poate presupune o simplă excizie a glandei mamare sau o procedură complexă, care implică o reducție mamară. Operația poate fi realizată prin două metode: mastectomie subcutanată și mastectomie asociata cu liposuctie si liposculptura.

Mastectomia subcutanată presupune abordări diferite, în funcție de severitatea afecțiunii:

  • Incizie la nivelul unui cadran al areolei
  • Incizie în jurul areolei (pentru eliminarea surplusului de piele)
  • Incizie intra-areolară
  • Disecție largă pe sub piele (pentru îndepărtarea unei glande mamare foarte mari).

Mastectomia asistată prin liposucție se realizează printr-o incizie axilară. Procedura este una modernă, care scade riscul complicațiilor, iar durerea este considerabil redusă față de tehnică standard.

Cele mai citite articole

În anumite cazuri, este posibilă îndepărtarea sânilor fără să fie necesară operația. Spre exemplu, ginecomastia poate fi tratată prin liposucție și liposculptura cu jet de apă, care ajută la eliminarea țesutului adipos, iar glanda mamară va fi extrasă prin mica incizie folosită pentru introducerea canulei. Această procedură este foarte puțin traumatică. 

Ginecomastia cu minim abord trebuie să fie realizată de un medic specialist cu experiență, pentru că este necesară cunoașterea unei tehnici speciale, prin care să fie desprinse toate legăturile între glanda mamară și mușchiul pectoral.

Prin urmare, ginecomastia este o problemă cu care se confruntă, la un anumit moment, mulți bărbați. Nu este o afecțiune gravă, dar poate afecta stima de sine și de aceea este recomandat ca sânii crescuți în exces să fie îndepărtați printr-o operație sau prin alte proceduri moderne și eficiente.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica_cosmedica/

Cele mai citite articole

Read Previous

O nouă abordare pentru afacerile vechi – programul Microsoft Dynamics 365

Read Next

Beneficiile angajarii unei firme de catering din Bucuresti

Most Popular