Muzica este un eficient eliberator de stres

Muzica este un eficient eliberator de stres


Atunci cand va simtiti stresat, s-ar putea sa constatati ca ascultarea muzicii preferate va face sa va simtiti mai bine – si exista numeroase studii care sustin acest efect.

Un studiu raportat de MNT luna trecuta, de exemplu, a constatat ca bebelusii au ramas mai calmi pentru mai mult timp atunci cand li s-a ascultat muzica in loc sa li se vorbeasca – chiar si atunci cand vorbirea presupunea un limbaj de bebelus.

Cercetatorii studiului, printre care se numara si profesoara Isabelle Peretz de la Centrul de Cercetare a Creierului, Muzicii si Limbajului de la Universitatea din Montreal, Canada, au sugerat ca modelul repetitiv al muzicii pe care o ascultau sugarii reducea stresul, posibil prin promovarea „antrenamentului” – capacitatea ritmurilor interne ale corpului de a se sincroniza cu ritmurile, impulsurile sau bataile externe.

Un alt studiu realizat in 2013 a constatat ca nu numai ca ascultarea muzicii a ajutat la reducerea durerii si a anxietatii copiilor de la spitalul Great Ormond Street din Marea Britanie, dar a contribuit si la reducerea stresului – independent de factorii sociali.

Potrivit unor cercetatori, muzica poate ajuta la ameliorarea stresului prin scaderea nivelului de cortizol din organism – hormonul eliberat ca raspuns la stres.

Cu toate acestea, analiza realizata de Dr. Levitin si colegii sai sugereaza ca acest efect de ameliorare a stresului depinde de tipul de muzica pe care o asculta cineva, muzica relaxanta fiind cea mai susceptibila de a reduce nivelul de cortizol.

Cele mai citite articole

Un alt mecanism prin care muzica poate ameliora stresul este efectul pe care il are asupra masurilor mediate de trunchiul cerebral, potrivit Dr. Levitin si colegilor, cum ar fi pulsul, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura corpului; din nou, efectul depinde de tipul de muzica ascultata.

„Muzica stimulanta produce cresteri ale masurilor cardiovasculare, in timp ce muzica relaxanta produce scaderi”, explica acestia. „[…] Aceste efecte sunt in mare masura mediate de tempo: muzica lenta si pauzele muzicale sunt asociate cu o scadere a ritmului cardiac, a respiratiei si a tensiunii arteriale, iar muzica mai rapida cu cresteri ale acestor parametri.”

Efectul muzicii asupra ritmului cardiac si potentialul sau de ameliorare a stresului a determinat un numar de cercetatori sa creada ca muzica poate fi eficienta si pentru tratarea afectiunilor cardiace.

La inceputul acestui an, MNT a relatat despre un studiu prezentat la Conferinta Societatii Britanice de Cardiologie din Manchester, Marea Britanie, in care cercetatorii de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au descoperit ca frazele muzicale repetate pot ajuta la controlul ritmului cardiac si la reducerea tensiunii arteriale – desi au remarcat ca sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu.

Asa cum am descoperit si in alte reviste online (RevistaOMF) sau bloguri personale (Refu Blog) suntem destul de multi care apreciem evolutia muzicii si chiar gasim in fiecare zi nevoia de a avea o aplicatie pentru download muzica direct in telefon.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cât de eficiente sunt testele rapide pentru diagnosticarea Covid? Iată ce trebuie să știi

Read Next

Cum pot fi organizate nuntile cu tematica traditionala

Most Popular