Când vine vorba de mâncăruri rafinate, nimic nu se poate compara cu preparatele gastronomice realizate în cele mai bune restaurante cu stele Michelin. De fapt, fiecare restaurant cu bucătărie gourmet din întreaga lume aspiră într-o zi să-și câștige locul cuvenit în ghidul Michelin, după care se ghidează toată lumea.
În termeni culinari, este o onoare mai presus de toate celelalte – și demonstrează că nivelul bucătăriei și serviciilor unui restaurant sunt potrivite pentru cei mai exigenți cunoscători de mâncare și pentru cele mai fine gusturi!
- Această recunoaștere deosebită, stelele Michelin, a fost cândva rezervată restaurantelor de cea mai înaltă clasă din Europa, în principal din Franța și Londra. Dar, în ultimii ani, standardul „Steaua Michelin” s-a răspândit pe tot globul. Din ce în ce mai mulți chefi bucătari oferă aperitive delicioase și preparate principale delicioase în cele mai rafinate și unice moduri.
Așadar, fie că sunteți curioși în legătură cu cele mai la modă delicii de lux sau doriți să vă răsfățați cu ceea ce încântă papilele gustative ale celor mai buni chefi bucătari, iată o listă cu cele mai bune restaurante cu stele Michelin din întreaga lume.
1.Restaurant Central din Lima
- Situat în Miraflores din districtul Barranco din Lima, capitala Peru, Central este restaurantul emblematic al lui Virgilio Martínez Véliz.
Meniul compus din 17 feluri de mâncare este un răsfăț pentru simțuri. Folosind ingrediente din surse locale, arome delicioase și metode inovatoare, chef Martínez combină dragostea pentru planetă cu ingredientele indigene peruane, pentru a crea un meniu intrigant.
Prin intermediul mâncărurilor contemporane pe care le creează, îi duce pe oaspeți într-o călătorie prin bogata biodiversitate a Peruului. Preparatele sale sunt o adevărată încântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru ochiul clienților.
- În ciuda locației din centrul orașului și a originalității și eleganței farfuriilor, o masă la restaurant Central nu depășește 130 de dolari de persoană.
2. Restaurant Bon-Bon din Bruxelles
Belgia este cu siguranță o țară în care mâncarea este foarte apreciată. Este o țară cunoscută pentru berile artizanale aromate, vafele dulci, cartofii prăjiți și, desigur, ciocolata belgiană scumpă.
Bruxelles, o capitală cosmopolită, este un paradis al deliciilor și aromelor ispititoare. Dar cum rămâne cu preparatele rafinate? Ei bine, Bruxelles-ul nu este străin de bucătăria de lux și are câteva restaurante de top cu stele Michelin ascunse pe străzile sale pavate. Aflat la 15 minute de mers cu mașina din centrul orașului, restaurantul Bon-Bon este un exemplu minunat de experiență culinară încântătoare.
Amplasată într-o locație frumoasă, sala de mese își etalează stilul și eleganța imediat ce treci de ușile de pluș. Spațiul este și mai plăcut în lunile mai calde, pentru că sala de mese se extinde pe o terasă din grădină, care este frumos luminată seara.
Deschis în 2001 de Christophe Hardiquest și soția sa Stéphanie, Bon-Bon a început de la zero.
- Localul premiat a câștigat două stele Michelin și oferă mai multe opțiuni, inclusiv un meniu de prânz cu două feluri, două meniuri diferite pentru cină și un meniu à la carte.
Bucătarii lucrează cu 95% produse bio-organice și multe dintre ingredientele folosite în mâncarea lor delicioasă sunt cultivate în propriile grădini.
Împletind cu pricepere în preparatele lor aromele clasice belgiene, meniul este creativ și include: stridii de la Utah Beach din Normandia cu menta și geluri cu vodka-tonică; patru gnocchi, înăbușiți în cantități mari de trufe negre; și polac sărat din insula Yeu cu sare de pin și varză fermentata. La desert, așteptați-vă la înghețată cu nuga spaniolă, cafea turcească, prăjituri delicioase și brânză.
3. Restaurantul Atelier Crenn din San Francisco
Situat în San Francisco, Atelier Crenn nu este doar un restaurant cu fler culinar, ci este și singurul restaurant condus de femei din America care a primit 3 stele Michelin! Dominique Crenn a deschis restaurantul în 2011 și deținea două stele de ani de zile înainte ca Michelin să i-o acorde în sfârșit pe a treia.
- Restaurantul se evidențiază prin preparate din bucătăria franceză incredibil de gustoase și extrem de prezentabile, pentru că Crenn acordă o atenție deosebită detaliilor.
Printre felurile principale servite aici se regăsesc o tartă cu geoduck, stridii și vin rosé sau o brioșă cu unt parfumat.
4. Restaurantul Le Bernardin din Manhattan
Dacă vreți o experiență culinară deosebită, cu fructe de mare, demnă de trei stele Michelin, mergeți la Le Bernardin, lângă Central Park din Manhattan.
- Aici lucrează cel mai bun chef star Michelin Eric Ripert (cel mai bun prieten al celebrului bucătar Anthony Bourdain), care a făcut ca restaurantul Le Bernardin să câștige patru stele de la The New York Times la doar trei luni de la deschidere!
De atunci, nu a scăzut niciodată o stea în cinci recenzii. Acesta este singurul restaurant care a menținut acest nivel de distincție de mai bine de trei decenii!
Servind mai multe meniuri de degustare încântătoare, Ripton își împarte cele patru feluri clasice în trei secțiuni – Aproape crud, abia atins și ușor gătit. Îmbinând arome franțuzești suculente cu o gamă largă de culturi, inclusiv bucătării asiatice și grecești, mâncarea de aici te va uimi.
5. Restaurantul Mirazur din Menton
Situat în Menton, pe Riviera Franceză, cu o priveliște uimitoare la Marea Mediterană, restaurantul Mirazur este unul special.
Restaurantul, premiat cu mai multe distincții, servește cele mai proaspete mâncăruri franțuzești în sala de mese romantică, cu un fundal de munte și o grădină superbă cu terasă. Condus de Mauro Colagreco, tânărul bucătar italo-argentinian își trage inspirația culinară pur și simplu din natură – mare, grădină și munte.
- Multe dintre ingrediente sunt produse de casă în grădina Mirazurului. Acestea includ frunzele proaspete de salată și legumele rare care alcătuiesc preparatele sale semnătură specială: hamsii prăjite și lămâi; stridii cu tapioca, cremă de eșalotă și pere; sfecla roșie cu crustă de sare cu crema de caviar.
Bucătăria bucătarului argentinian este o odă zilnică adusă plantelor aromatice, florilor, legumelor și fructelor.
6. The Fat Duck din Bray
În loc să se limiteze la mâncare, Heston Blumenthal a transformat mâncarea într-o călătorie. Meniul acestui restaurant vă duce într-o aventură senzorială prin amintiri din copilărie, visuri și surprize încântătoare de vacanță, totul din confortul unei căsuțe rustice renovate din secolul al XVI-lea.
- Înființat în 1995, The Fat Duck nu a avut nevoie de mult timp pentru a ajunge la faima culinară. Fiind unul dintre singurele cinci restaurante din Marea Britanie care a primit acest nivel de recunoaștere, locația de trei stele Michelin este bine meritată.
Este cunoscut în principal pentru meniurile sale cu 14 sau 17 feluri de mâncare. Pregătește-te să guști aici delicii precum turta de vițel afumată cu fân, supa de broască țestoasă, totul în tematica inspirată din povestea Alice în Țara Minunilor.
7. Restaurantul Den din Tokyo
Japonia are una dintre cele mai revoluționare scene culinare din lume, cu oameni care se adună de pe tot globul pentru a gusta deliciile acestei țării. Există mult mai mult în Japonia decât sushi.
În Tokyo, există 217 restaurante cu stele Michelin, ceea ce este mai mult decât orice alt oraș din lume. În plus, există 11 restaurante care au câștigat toate cele trei stele în 2020. Dar, dacă trebuie să vizitați doar un restaurant de top cu stele Michelin din Tokyo, faceți o excursie la Den.
Condus de bucătarul premiat Zaiyu Hasegawa, Den este într-adevăr în vârful topului. Hasegawa și-a propus să se abată de la stereotipurile japoneze rafinate, dar adesea repetitive și să gătească propriile creații, mult mai personale. Veți găsi feluri de mâncare care vă vor uimi și veți mânca lucruri pe care probabil nu credeați că le-ați putea mânca vreodată.
- De exemplu, sardine cu pastă de ficat și orez de susan, carne de porc cu rădăcină și lime și incredibil de surprinzătoarea salată Den care este umplută cu furnici!
8. Restaurantul Noma din Copenhaga
Noma din Copenhaga este o senzație gastronomică. Deschis pentru prima dată în 2003, Noma a fost probabil cel mai influent restaurant al vremii sale. Bucătarul-șef René Redzepi a revoluționat literalmente bucătăria nordică, căutând aromele unice ale pământului și folosind ingrediente de neimaginat.
Astăzi, oaspeților care vizitează Noma li se vor servi o combinație de mâncăruri deosebite din meniul compus din 20 de feluri. De exemplu, supă servită într-o plantă în ghiveci, alge marine de pe plajele din jurul Copenhaga sau o clătită făcută din orz mucegăit. Acesta este creat în „bucătăria fermentată” a lui Noma, în același stil japonez care creează sos de soia sau miso.
9. Restaurantul Attica din Melbourne
Restaurantul Attica, din suburbia Ripponlea, al chef-ului cu stele Michelin, Ben Shewry, este un alt restaurant de top din lume.
Dispunând de ingrediente autentice australiene, cum ar fi mirtul de lămâie, ardeiul și semințele de stejar de deșert, acest restaurant îi duce pe meseni, prin intermediul mâncării, într-o călătorie culinară de neuitat.
Mâncarea remarcabilă va fi asortată cu combinația perfectă de vinuri și o servire excelentă, făcând din acesta unul dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din lume.
10. Restaurantul Liao Fan Hong Kong din Singapore
Când vine vorba de mâncare la prețuri accesibile, nu poți învinge Asia. Există atât de multe bucătării delicioase! Dacă sunteți în căutarea unor mâncăruri chinezești uimitoare, mergeți la Chengdu; pentru un Pad Thai de neuitat, călătorește în Bangkok și pentru mâncăruri malaeziene imbatabile, mergeți la Kuala Lumpur. Dar ce ziceți de Singapore? Ei bine, dacă doriți să gustați o varietate extrem de bună de delicii sărate și dulci, mergeți direct în Singapore!
Centru multicultural al Asiei de Sud-Est, cu un strop de cultură britanică, Singapore găzduiește o multitudine de bucătării și cel mai ieftin restaurant cu stele Michelin din lume! Dacă explorezi Chinatown, semnul care arată că ai ajuns la restaurantul Liao Fan Hong Kong este șirul lung de oameni înfometați care stau la coadă afară pentru un fel de mâncare din deliciosul lor pui cantonez.
Bucătarul pregătește doar un număr limitat de pui pe zi. Dar, deoarece pentru a ajunge să comanzi mâncarea este nevoie cam de 2 ore de stat la coadă, asigurați-vă că ajungeți mai devreme! Credeți-ne că merită efortul!
11. Restaurantul Ultraviolet din Shanghai
Ultravioletul lui Paul Pairet din Shanghai este cel mai bun restaurant din categoria sa.
- Oferind o experiență culinară complet unică, restaurantul, amplasat într-un buncăr cu aspect deloc special, poate găzdui doar 10 oaspeți o dată. Dar având în vedere că meniul cu 22 de feluri poate costa doar 900 dolari per cap, nu are nevoie să servească mai mult!
În interiorul buncărului, pereții sălii de mese sunt simpli, albi și fără ferestre. Dar în timpul mesei se transformă cu lumini, culori, sunete și arome pentru un răsfăț complet ce îmbină toate simțurile.
Bucătarul premiat afirmă că vrea ca Ultraviolet să fie despre „a face lucrurile într-un mod serios fără a te lua prea în serios”. Restaurantul a primit două stele Michelin în 2017, înainte de a câștiga a treia un an mai târziu.
Ultraviolet este cu siguranță un restaurant de urmărit și, fără îndoială, unul dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din lume.
12. Restaurantul Azurmendi din Larrabetzu
Acesta este unul dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din lume și este situat în frumosul oraș Larrabetzu din Spania. Restaurantul reflectă viziunea foarte apreciatului bucătar Eneko Atxa, care își propune să ofere o experiență unică fiecărui vizitator.
- Acest restaurant are o grădină cu terasă, unde clienții pot arunca o privire la produsele proaspete care sunt folosite în mâncărurile delicioase servite aici. Vizitatorii sunt apoi duși într-o seră prin bucătărie, unde sunt servite faimoasele gustări ale restaurantului.
Bumbacul comestibil servit aici este popular printre clienții fideli. După aceasta, vizitatorii se pot bucura de o masă copioasă în zona de luat masa.
13. Restaurantul Osteria Francescana din Modena
Acest restaurant este condus de celebrul chef Massimo Bottura, cunoscut în special datorită faptului că este autorul bestseller-ului „Never Trust a Skinny Chef”.
Chef Bottura oferă clienților săi o varietate de preparate din bucătăria italiană, punându-și amprenta asupra acestora prin intermediul unor trucuri contemporane.
La Osteria Francescana pot fi savurate mâncăruri clasice din gastronomia italiană, precum tagliatelle, risotto și multe altele, preparate care i-au adus renumele de „unul dintre cele mai bune restaurante cu stele Michelin din lume”.
14. Restaurantul Le Cinq din Paris
De la deschiderea sa în anul 2001, Le Cinq a câștigat rapid aprecieri masive de la criticii culinari și gurmanzii din întreaga lume.
- Restaurantul gourmet a fost inițial condus de chef Philippe Legendre, înainte ca chef Briffard să preia frâiele în 2008. Totuși, bucătarul Christian Le Squer a fost cel care a condus Le Cinq către distincția de trei stele Michelin, în anul 2016.
Printre delicatese: homar albastru, cu emulsie de coral și vită australiană „Black Market”.
15. Restaurantul Cheval Blanc din Basel
Dacă e să ne uităm la lista cu cele mai importante restaurante Michelin din lume, vom observa că trei dintre acestea se află în Elveția, iar Cheval Blanc este unul dintre ele.
Restaurantul cu specific italienesc a fost distins cu prima stea Michelin (acum are trei) în anul 2016, când se afla sub comanda chefului Peter Knogl. Locația, aflată pe malul unui râu, este una dintre cele mai elegante din Elveția, aici clienții bucurându-se de o experiență culinară sofisticată, cu preparate care includ, printre altele, vită Wagyu cu tapioca și șa de miel Limousine, cu ghimbir și ardei gras.