stirile addsite logo

20 Cele mai frumoase flori albastre pe care trebuie să le ai în grădină

Florile albastre au întotdeauna un farmec aparte în grădini. Culoarea lor vibrantă și unică adaugă un strop de magie și frumusețe în peisajul verde. Dacă ești un pasionat de grădinărit și vrei să aduci această nuanță minunată în propria ta grădină, ai noroc! În acest articol, vom explora 20 dintre cele mai frumoase flori albastre pe care trebuie să le ai în grădină. De la delicatele flori de lavandă la elegantul iris și de la spectaculoasa agapanthus la romanticele anemone, vei descoperi o varietate impresionantă de flori albastre pentru a-ți încânta simțurile și privirea.

 1. Lavanda (Lavandula angustifolia): 
Lavanda (Lavandula angustifolia):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/lavender-herb-dry-dried-herbs-2711152/

Lavanda este una dintre cele mai iubite flori albastre, recunoscută pentru frumusețea și parfumul său caracteristic. Este o plantă perenă cu frunziș argintiu-verzui și flori în formă de spic, care înflorește în perioada de vară. Lavanda este apreciată pentru proprietățile sale calmante și relaxante, fiind adesea folosită în aromaterapie și produse cosmetice. Este o alegere excelentă pentru grădinile mediteraneene și atrage fluturi și albine cu nectarul său bogat.

 1. Iris (Iris germanica):
Iris (Iris germanica):

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-blue-iris-flower-10780485/

 Irisul este o floare emblematică, cunoscută pentru forma sa distinctivă și varietatea de culori, inclusiv albastru intens. Cu petalele sale lungi și în formă de stea, irisul adaugă eleganță și rafinament în grădină. În funcție de soi, irisul poate înflori în perioada de primăvară sau vară. Este o plantă rezistentă și ușor de întreținut, care preferă solurile bine drenate și expunerea la soare.

 1. Anemone (Anemone coronaria): 
Anemone (Anemone coronaria):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/poppy-anemone-flower-plant-7316647/

Anemonele albastre, cunoscute și sub numele de „flori vântului”, sunt flori delicate și frumoase care înfloreșc în timpul primăverii. Ele au petale subțiri, în formă de cupă, și se găsesc într-o varietate de nuanțe de albastru. Anemonele preferă solurile umede și parțial umbrite și pot fi cultivate atât în grădină, cât și în ghivece. Ele adaugă o notă romantică și jucăușă în grădină și pot fi utilizate și în buchete de flori.

 1. Agapanthus (Agapanthus africanus):
Agapanthus (Agapanthus africanus):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/ornamental-lily-volga-lily-2640463/

Agapanthus, cunoscut și sub numele de „gheara miresei”, este o plantă cu flori albastre spectaculoasă. Ea produce ciorchini lungi și grațioși de flori în formă de tub, care se ridică deasupra frunzișului verde. Agapanthusul înflorește în perioada de vară și este o alegere populară pentru grădinile cu climă caldă. Poate fi cultivat în ghivece mari sau în grădină, preferând solurile bine drenate și expunerea la soare.

 1. Salvia (Salvia nemorosa): 
Salvia (Salvia nemorosa):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/flowers-plants-flower-bush-7977832/

Salvia albastră este o plantă perenă populară, cunoscută pentru flori în formă de spic și frunzișul său aromat. Salvia înflorește în perioada de vară și adaugă un strop de culoare și arome în grădină. Există o varietate de soiuri de salvia albastră, cu înălțimi și nuanțe diferite. Aceasta este o plantă rezistentă la secetă și ușor de întreținut, care preferă solurile bine drenate și expunerea la soare. Salvia atrage fluturi și albine în grădină și poate fi utilizată și în scopuri culinare și medicinale, datorită uleiurilor sale aromatice.

 1. Delphinium (Delphinium spp.): 
Delphinium (Delphinium spp.): 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/delphinium-flowers-plants-4835630/

Delphiniumul, cunoscut și sub numele de „spicul lupului”, este o floare albastră spectaculoasă cu flori dispuse în spicuri înalte. Aceste flori sunt remarcabile datorită culorii lor intense și formei lor elegante. Delphiniumul înflorește în perioada de vară și preferă solurile fertile și bine drenate, expunerea la soare și zonele cu climă mai răcoroasă. Este o floare ideală pentru a crea puncte focale în grădini și poate atinge înălțimi impresionante.

 1. Hyacinth (Hyacinthus orientalis): 
Hyacinth (Hyacinthus orientalis): 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/garden-hyacinth-flower-blossom-3102524/

Hyacinthul este o floare bulb perenă cunoscută pentru parfumul său intens și culorile sale vibrante, inclusiv nuanțe de albastru. Aceste flori în formă de clopot apar în primăvară și aduc o explozie de culoare și aromă în grădini. Hyacinthul preferă solurile fertile și bine drenate, expunerea la soare și este o alegere excelentă pentru grădinile primăvăratice sau pentru plantarea în ghivece și jardiniere.

 1. Brunnera (Brunnera macrophylla): 
Brunnera (Brunnera macrophylla): 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/forget-me-not-1365858/

Brunnera, cunoscută și sub numele de „Inima Mariei” sau „Cazmaua lui Jack Frost”, este o plantă perenă apreciată pentru frunzișul său frumos și florile albastre delicate. Frunzele sale mari, în formă de inimă, au o textură argintie și sunt un punct focal în grădină. Florile mici și delicate înfloreșc în perioada de primăvară și adaugă un farmec subtil și romantic. Brunnera preferă solurile umede și semiumbrite și este o alegere excelentă pentru grădinile de umbră sau semi-umbră.

 1. Gentiana (Gentiana spp.):
Gentiana (Gentiana spp.):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/spring-gentian-gentian-flower-blue-117409/

Gentiana este o floare albastră vibrantă și intensă, cunoscută pentru frumusețea sa unică. Aceste flori se găsesc adesea în regiunile montane și cresc în soluri alpine, umede și bine drenate. Gentiana înflorește în perioada de vară și adaugă o notă dramatică și deosebită în grădina ta. Aceasta este o floare rară și valoroasă, care atrage cu siguranță atenția.

 1. Veronica (Veronica spp.):
Veronica (Veronica spp.):

 Sursa foto: https://pixabay.com/photos/forget-me-not-blossoms-flower-blue-737408/

Veronica este o plantă perenă cu flori în formă de spic, care înflorește într-un albastru strălucitor. Aceasta este o floare ușor de întreținut, care înflorește pe parcursul întregului sezon de vară. Veronica adaugă verticalitate și culoare în grădină, iar ciorchinii de flori albastre atrag privirile și insectele polenizatoare. Este o plantă rezistentă, care preferă solurile bine drenate și expunerea la soare.

 1. Plumbago (Ceratostigma plumbaginoides):
Plumbago (Ceratostigma plumbaginoides):

Cele mai citite articole

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/cape-leadwort-flowers-plant-7482043/

Plumbago este o plantă perenă cu flori albastre mici și frunziș strălucitor. Această plantă este apreciată pentru frunzișul său de un verde intens și pentru culorile spectaculoase pe care le oferă în perioada toamnei. Plumbago poate fi utilizat ca plantă de acoperire a solului sau ca bordură în grădină. Preferă solurile bine drenate și o expunere la soare sau semiumbră.

 1. Balada lunii (Cerinthe major): 
Balada lunii (Cerinthe major): 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/cerinthe-major-purperascens-wasbloem-4241282/

Balada lunii, cunoscută și sub denumirea de „tălpășica”, este o plantă anuală cu flori albastre și frunze ceroase de un verde argintiu. Această floare atrăgătoare este iubită pentru aspectul său exotic și formele sale unice. Balada lunii înflorește în perioada de vară și preferă solurile bine drenate și expunerea la soare. Poate fi utilizată în grădini de tip mediteranean, în grădini de flori sălbatice sau chiar în ghivece.

 1. Campanula (Campanula spp.): 
Campanula (Campanula spp.):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/round-leaved-bellflower-1576104/

Campanula, cunoscută și sub numele de „clopoței”, este o plantă perenă cu flori în formă de cupă, care variază în nuanța lor de albastru. Această floare este populară pentru forma sa elegantă și aspectul său delicat. Campanula înflorește în perioada de vară și preferă solurile bine drenate și expunerea la soare sau semiumbră. Aceasta poate fi folosită ca plantă de bordură, în grădinile de piatră sau în ghivece și jardiniere.

 1. Plumbago albastru (Ceratostigma plumbaginoides): 
Plumbago albastru (Ceratostigma plumbaginoides): 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/ceratostigma-plumbaginoides-6167289/

Plumbago albastru este o plantă perenă cu flori mici și albastre și frunziș strălucitor. Asemănătoare cu plumbago-ul menționat anterior, această varietate are aceleași caracteristici atrăgătoare, dar cu flori de un albastru mai închis. Poate fi utilizată ca plantă de acoperire a solului sau ca bordură în grădină. Este o plantă rezistentă și preferă solurile bine drenate și expunerea la soare sau semiumbră.

 1. Mărgică (Aubrieta deltoidea):
Mărgică (Aubrieta deltoidea):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/rock-cress-flowers-stones-plant-6167455/

Mărgica este o plantă perenă cunoscută pentru flori albastre mici și strălucitoare, care formează un covor dens de culoare în grădină. Această plantă este apreciată pentru adaptabilitatea sa și capacitatea de a crește în zone cu soluri sărace și expunere la soare sau semiumbră. Mărgica înflorește în perioada de primăvară și adaugă un strop de culoare în grădini de stâncă, borduri sau pe pereți și terase.

 1. Plumbago albastru cerulean (Ceratostigma plumbaginoides ‘Cerulean Blue’): 
Plumbago albastru cerulean (Ceratostigma plumbaginoides 'Cerulean Blue'): 

Sursa foto: https://www.pexels.com/search/Plumbago%20albastru%20cerulean%20(Ceratostigma%20plumbaginoides%20’Cerulean%20Blue’/

Această varietate de plumbago se remarcă prin flori albastre cerulean strălucitoare. Fiind o plantă perenă, plumbago-ul albastru cerulean oferă un aspect atrăgător și vibrant în grădina ta. Poate fi folosit pentru acoperirea solului, borduri sau plantat în ghivece și jardiniere. Apreciat pentru frunzișul său verde întunecat și florile sale strălucitoare, plumbago-ul albastru cerulean preferă solurile bine drenate și expunerea la soare.

 1. Muscari (Muscari spp.):
Muscari (Muscari spp.):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/grape-hyacinth-common-grape-hyacinth-114578/

Muscari, cunoscut și sub numele de „ceișoare”, sunt flori bulb perene care adaugă o notă jucăușă și vibrantă în grădina ta. Aceste flori mici și compacte înfloreșc în primăvară și se caracterizează prin forma lor distinctivă de buchet de flori în formă de clopot. Muscari albastre adaugă o pată de culoare în grădini, în special în combinație cu alte flori de primăvară, cum ar fi zambilele și narcisele. Aceste flori preferă solurile bine drenate și expunerea la soare sau semiumbră.

 1. Nemophila (Nemophila spp.): 
Nemophila (Nemophila spp.):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/natural-plant-flowers-nemophila-4113459/

Nemophila, cunoscută și sub numele de „ochii bebelușului”, este o floare anuală cu flori albastre delicate și petale în formă de cupă. Această plantă adorabilă înflorește în perioada de primăvară și este apreciată pentru aspectul său delicat și apariția abundentă a florilor. Nemophila preferă solurile umede și parțial umbrite și poate fi cultivată atât în grădină, cât și în ghivece sau jardiniere suspendate. Aceasta este o floare ideală pentru grădinile romantice sau pentru a completa aranjamentele de flori în stilul buchetelor.

 1. Glicina albastră (Wisteria sinensis) 
Glicina albastră (Wisteria sinensis) 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-purple-flowers-on-white-concrete-wall-5623940/

Este o plantă cățărătoare originară din China, cunoscută pentru florile sale albastre și parfumul delicat. Are frunze compuse și poate crește până la 15 metri înălțime. Glicina albastră înflorește în primăvară și se dezvoltă cel mai bine în zonele cu climat temperat. Necesită locuri însorite și soluri bine drenate. 

 1.  Albastrelele (Centaurea cyanus):
 Albastrelele (Centaurea cyanus):

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/cornflower-centaurea-cyanus-zyane-1460995/

Albastrelele (Centaurea cyanus) sunt plante anuale sau bienale cu flori frumoase și variate, care îmbogățesc grădinile și buchetele de flori. Ele sunt cunoscute pentru inflorescențele lor atrăgătoare, care pot fi de culoare albastră intensă, roz, albă sau purpurie. Albastrelele sunt ușor de crescut și preferă solurile bine drenate și expunerea la soare. Aceste flori delicate atrag polenizatorii, cum ar fi albinele și fluturii, contribuind la biodiversitatea grădinii. 

În concluzie, aceste 20 de flori albastre oferă o varietate uimitoare de forme, texturi și nuanțe care pot aduce un farmec aparte în grădina ta. De la lavandă și iris până la plumbago și campanula, fiecare floare adaugă o notă de culoare, eleganță și bucurie în peisajul tău. Asigură-te că alegi plante care se potrivesc cu condițiile de creștere din grădina ta și bucură-te de frumusețea și diversitatea oferită de aceste flori albastre uimitoare.

Cele mai citite articole

Read Previous

25 cele mai frumoase locuri din România

Read Next

Cum să maximizezi durata de viață a acumulatorului camerei tale video

Most Popular