Orice gospodar își dorește o grădină care să arate impecabil, însă, uneori, se întâmplă ca realitatea să fie departe de așteptări. Dacă și ție și se întâmplă așa, îți oferim câteva posibile explicații, ca să îndrepți lucrurile. Și, pentru că nu ești singurul aflat într-o astfel de situație, am făcut o listă a celor mai frecvente greșeli întâlnite în îngrijirea grădinii, pentru a ști cum să le eviți pe viitor.
Nu strângi frunzele uscate
Mulți merg pe ideea că frunzele uscate nu trebuie adunate din grădină, întrucât protejează solul pe timpul iernii și îl fac mai fertil. În realitate, însă frunzele și resturile vegetale formează un strat gros, care împiedică pătrunderea apei în sol și aerisirea corespunzătoare a acestuia. De asemenea, dacă solul este îmbibat cu apă, stratul de frunze menține un grad ridicat de umiditate, ceea ce va favoriza apariția bolilor și putrezirea rădăcinilor plantelor perene. Așadar, grădina trebuie curățată de frunze și resturi vegetale, care pot fi folosite apoi ca îngrășământ natural, după ce au fost lăsate la macerat peste iarnă.
Lași florile să crească la voia întâmplării
Când plantezi semințe de flori, este aproape imposibil ca o parte din ele să nu zboare, purtate de vânt, și în alte zone ale grădinii. De cele mai multe ori, semințele se prind și te trezești cu flori apărute prin grădină, în locuri în care nu ar trebui să fie. Nu te lasă inima să le rupi pentru că sunt frumoase, însă privită în ansamblu, grădina va căpăta astfel un aspect neîngrijit. Concluzia este că florile trebuie să crească doar în locul în care le-ai plantat, și nu în orice colț al grădinii.
Nu te ocupi de buruieni
Cele mai citite articole
Mulți evită să administreze erbicide în grădină pe motiv că nu doresc să folosească „chimicale”. Rezultatul? Buruienile se dezvoltă într-un ritm mult mai rapid decât pot ei să le combată. De fapt, dacă sunt respectate instrucțiunile de utilizare, erbicidele nu fac niciun rău grădinii, ci, din contră, ajută plantele să se dezvolte fără a mai fi sufocate de buruieni. În oferta de erbicide de pe magazin.agricover.ro poți găsi toate produsele recomandate pentru grădină, pe care ar trebui să începi să le folosești cu toată încrederea.
Tunzi iarba prea scurt
Din dorința de a nu face această operațiune prea des, unii grădinari tund gazonul foarte scurt. Dincolo de faptul că un gazon tuns aproape „la rădăcină” nu arată prea bine din punct de vedere estetic, o astfel de practică îl poate afecta iremediabil. În perioada verii, iarba trebuie să fie lăsată puțin mai lungă, pentru că astfel va reține mai bine umezeala de care are nevoie în mod special în acest sezon. Totodată, în lunile de toamnă, gazonul trebuie tuns la o lungime de 5 centimetri până la momentul la care iarba se oprește din crescut. Este important ca la debutul sezonului rece să aibă această lungime, pentru că firele prea scurte vor fi distruse de ger, iar cele prea lungi se vor culca pe sol și vor împiedica buna aerisire a acestuia.
Nu uzi plantele cum ar trebui
Ce-i drept, este foarte indicat să uzi plantele din grădină, însă nu trebuie să faci asta oricum. În primul, rând plantele nu se udă mai des decât au nevoie, iar atunci când faci asta, trebuie să ții cont că ele absorb apa prin rădăcini, nu prin frunze. Prin urmare trebuie să insiști asupra solului din jurul plantei, în loc să o stropești direct. Excesul de apă pe frunze poate favoriza apariția unor boli, la fel ca și excesul de umiditate din sol.
Acestea sunt greșelile pe care unii proprietari de grădini le fac cel mai des; acum, că le-ai aflat, vei putea să le eviți și să le împărtășești și altora.