Consumul moderat de vin poate avea efecte benefice asupra sănătății tale, mai ales dacă este vorba de un vin de calitate. De la beneficii aduse asupra sistemului circulator, până la ținerea sub control a colesterolului, consumul moderat de vin poate fi un adevărat ajutor.
Află din acest articol cum un consum moderat de vin te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea.
Este bogat în oxidanți
Unul dintre avantajele principale de care dispune vinul este cantitatea ridicată de antioxidanți din acesta, în mod special vinul roșu. Structurii negri sunt mai bogați în antioxidanți precum resveratrol, epicatechina, polifenolii și flavonoidele. [1] Dintre acestea, resveratrolul este, în mod special, de ajutor, în a te menține sănătos. Așadar, dacă te gândeai să oferi cuiva un vin cadou de la CramaGirboiu, nu-i oferi doar un prilej de a sărbători, ci și puțină sănătate.
Reglează glicemia
Resveratrolul, compusul natural din pielea strugurilor, poate controla nivelul glicemic în rândul persoanelor diabetice. Studiile arată că subiecții care au luat suplimente de resveratrol, în cantitate de 250 de miligrame, o dată pe zi, în fiecare zi, timp de trei luni, au înregistrat un nivel mai scăzut de glucoză în sânge, comparativ cu persoanele care nu au făcut acest lucru. Acest compus controlează și nivelul de colesterol și tensiunea sistolică. [2]
Scade colesterolul rău
Este un fapt bine-cunoscut că vinul roșu poate ajuta la scăderea colesterolului rău din organism. Datorită antioxidanților, vinul scade colesterolul LDL (cel rău) și stimulează producția de colesterol HDL (cel bun). Conform unui studiu realizat de Universitatea Complutense din Spania, consumul unui pahar de vin roșu pe zi poate să reducă nivelul de colesterol rău cu până la 9%. [3]
Păstrează inima sănătoasă
Vinul nu reglează doar nivelul de colesterol din organism, ci păstrează și inima sănătoasă. Polifenolul, un tip de antioxidant regăsit în vinul roșu, poate preveni coagularea nedorită a sângelui prin menținerea flexibilă a vaselor de sânge. Totuși, nu uita, consumul excesiv de alcool are efecte negative asupra inimii. [3]
Tratează răceala comună
Cele mai citite articole
Antioxidanții din vinul roșu pot contribui la tratarea răcelii comune, din moment ce aceștia protejează celulele împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, care joacă un rol important într-o serie de boli, precum răceala comună, dar și cancerul, printre altele. [4]
Reduce riscul apariției cancerului
Consumul regulat și moderat de vin roșu poate reduce riscul dezvoltării unor tipuri de cancer, precum cel bazocelular, de colon, carcinomul de prostată, ovarian etc. Cercetătorii au utilizat o doză de resveratrol pe celule canceroase umane și au descoperit că acesta obstrucționează acțiunea unei proteine care formează această boală. [5]
Păstrează mintea ascuțită
Te gândeai ce modalități poți folosi pentru a-ți menține mintea liniștită? Potrivit cercetărilor, resveratrolul regăsit în vinurile roșii inbihă formarea de proteine beta-amiloid, un ingredient cheie în formarea de placă pe creierul persoanelor care suferă de boala Alzheimer. [4]
Te menține în formă suplă
Probabil te vei bucura să afli că resveratrolul poate să te ajute și să-ți menții greutatea. Piceatannolul este un compus chimic obținut din resveratrol care poate reduce țesutul adipos din organism. Potrivit oamenilor de știință, acest compus chimic se fixează pe receptorii de insulină al celulelor grase, care blochează calea necesară pentru adipocite de a se dezvolta. [2]
Are efecte benefice pentru stomac
Natura anti-bacteriană a vinului îl recomandă în tratarea iritațiilor la stomac sau a altor probleme digestive similare. Consumul de vin poate reduce consumul de infecție cu Helicobater pylori, o bacterie regăsită, în mod normal, în stomac. [4]
Având în vedere toate aceste atribute, un pahar de vin poate fi un pahar de sănătate. Nu uita, însă, de faptul că acesta trebuie consumat în cantități moderate și nu în fiecare zi, pentru a te bucura de beneficiile sale.
Surse:
- Snopek, Lukas et al. “Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 23,7 1684. 11 Jul. 2018, Accesat pe 30 martie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/
- German, J B, and R L Walzem. “The health benefits of wine.” Annual review of nutrition vol. 20 (2000): 561-93. Accesat pe 30 martie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10940346/
- Micallef, Michelle et al. “Red wine consumption increases antioxidant status and decreases oxidative stress in the circulation of both young and old humans.” Nutrition journal vol. 6 27. 24 Sep. 2007, Accesat pe 30 martie 2023, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2039729/
- Castaldo, Luigi et al. “Red Wine Consumption and Cardiovascular Health.” Molecules (Basel, Switzerland) vol. 24,19 3626. 8 Oct. 2019, Accesat pe 30 martie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31597344/
- Amor, Souheila et al. “Polyphenol Extracts from Red Wine and Grapevine: Potential Effects on Cancers.” Diseases (Basel, Switzerland) vol. 6,4 106. 18 Nov. 2018, Accesat pe 30 martie 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30453669/