stirile addsite logo

Care este povestea pleșcaviței, burgerul cu care bănățenii se mândresc?

Care este povestea pleșcaviței, burgerul cu care bănățenii se mândresc?

România are multe preparate tradiționale care au apărut în bucătăria noastră sub influența altor popoare. Cele mai cunoscute sunt sarmalele, aduse în spațiul balcanic de turci, popor care ne-a influențat masiv universul culinar. Există însă și mâncăruri provenite din Occident, cum este celebrul șnițel. 

Influențele gastronomice nu sunt de domeniul trecutului, ci se manifestă și în prezent. Cel mai de succes preparat intrat în România în ultimii 30 de ani este, fără îndoială, șaorma. O altă mâncare care a intrat relativ recent în spațiul românesc este pleșcavița. Foarte apreciat în Banat, acest preparat asemănător burgerului cucerește treptat și restul țării. Dar cum a apărut la noi și de ce este atât de îndrăgit? Te invităm să descoperi povestea pleșcaviței în rândurile de mai jos.

De unde provine pleșcavița?

Pleșcavița a ajuns la noi de la sârbi. Considerată o mâncare tradițională la vecinii de peste Dunăre, aceasta se întâlnește în majoritatea statelor din fosta Iugoslavie, mai ales în Macedonia, Croația, Muntenegru și Bosnia-Herțegovina. Pleșcavița este foarte populară în aceste zone și se găsește pretutindeni. În Serbia este chiar un brand protejat prin lege. Restaurante sau stand-uri care servesc pleșcaviță au apărut și în țări cu mulți imigranți sârbi, ca Germania, Suedia sau Elveția.   

În România, pleșcavița a început să se comercializeze după 1989 în Timișoara și în alte orașe din Banat. A devenit repede apreciată și chiar a fost adoptată ca produs local, astfel că deseori vei auzi formularea “pleșcavița bănățeană”.

Ce conține pleșcavița?

Pleșcavița este foarte asemănătoare unui burger, de aceea a și devenit un produs popular printre consumatorii de fast food și street food. Pleșcavița constă într-o chiflă tăiată pe mijloc, în care se pune o chiftea făcută din carne de vită sau amestec de vită și porc, ceapă, piper, ardei iute și alte condimente. Chifla se mai umple cu roșii, castraveți, ceapă, salată verde, ketchup, smântână, muștar și kaimak, o cremă de brânză.  

Cum se explică succesul pleșcaviței?

Cele mai citite articole

Pleșcavița este un preparat accesibil, rapid și consistent, astfel că acoperă nevoia de hrană a oamenilor ocupați sau care nu au chef de gătit. Din acest punct de vedere, pleșcavița poate fi considerată un preparat de tip fast-food. Asemănarea cu burgerul atât ca aspect, cât și ca amestec de gusturi reprezintă un alt element care garantează succesul pleșcaviței. Livrarea acasă de mâncare în Timișoara a crescut vânzările și popularitatea burgerului bănățean.  

Poți face pleșcaviță acasă?

Pleșcavița este un preparat relativ simplu de gătit și mulți bănățeni îl gătesc acasă.

Ingrediente pentru pleșcaviță

Pentru a-ți face propriul burger bănățean, ai nevoie de:

 • ½ kg carne de vită tocată sau amestec tocat de carne de vită și porc
 • O jumătate de căpățână de usturoi
 • 1 ceapă medie
 • Boia
 • Piper
 • Sare
 • Chifle
 • Salată de varză
 • Ketchup sau sos de roșii făcut în casă
 • Felii de ceapă
 • Maioneză
 • Roșii
 • Muștar
 • Castraveți
 • Smântână sau cremă de brânză (opțional)

Cum se prepară pleșcavița

Pune într-un vas carnea tocată. Mărunțește usturoiul și ceapa și pune-le peste carne. Condimentează cu boia, sare și piper proaspăt măcinat, după gust.  Amestecă bine ca preparatul să se omogenizeze și lasă-l la rece pentru câteva ore, pentru ca aromele să pătrundă în carne. 

Unge mâinile cu ulei și formează din carne chiftele de 1-2 cm grosime, pe care le pui pe grill sau într-o tigaie teflonată, până se pătrund bine. Rumenește și chiflele, apoi taie-le pe jumătate. Așează carnea în interiorul lor, apoi pune salata de varză și celelalte ingrediente. Poți să elimini sau să adăugi ingrediente la lista noastră, astfel încât să adaptezi rețeta la gustul tău.    

Pleșcavița este un preparat ușor de gătit. Indiferent dacă o prepari tu sau o cumperi, vei descoperi de ce bănățenii se mândresc cu pleșcavița: este delicioasă!

Cele mai citite articole

Read Previous

Cele mai inteligente rase de caini

Read Next

3 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să îți comanzi mobilă de Black Friday

Most Popular