stirile addsite logo

Ce trebuie să știi despre extracția molarilor de minte, pentru a merge cu încredere la medicul stomatolog

Cartoon teeth extraction on white background illustration

Dacă ai fost informat de medicul stomatolog că trebuie să-ți scoți molarul de minte, probabil te simți puțin neliniștit. Însă, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece extracția molarilor de minte este un procedeu comun în stomatologie. Acest articol îți va oferi informațiile de bază despre extracția molarilor de minte, astfel încât să mergi la medicul stomatolog cu încredere.

Ce sunt molarii de minte

Molarul de minte, cunoscut și sub numele de dinte de minte sau dinte de judecată, este unul dintre cei patru molari permanenți, care apar în mod normal în jurul vârstei de 17-25 de ani. Acești dinți se găsesc în colțurile din spate ale gurii și sunt ultimii dinții care cresc. Din cauza poziției lor, molarilor de minte le este adesea greu să iasă din gingie și pot provoca probleme dentare.

De ce ar trebui să îți scoți molarul de minte

Extracția molarilor de minte poate fi necesară din mai multe motive. În primul rând, dacă molarul de minte nu poate ieși din gingie, acesta poate rămâne blocat sub gingie sau sub alt dinte, cauzând disconfort și durere. De asemenea, dacă molarul de minte nu se potrivește în cavitatea dentară, poate duce la supraaglomerare dentară și apariția cariilor dentare sau a altor probleme dentare.

Cum decurge procedura de extracție a molarilor de minte

Înainte de procedură, medicul stomatolog va efectua o radiografie a molarului de minte pentru a evalua poziția acestuia și pentru a determina ce tip de procedură este necesară. În cazul în care molarul de minte este deja ieșit din gingie, extracția va fi similară cu extracția altor dinți. În cazul în care molarul de minte este încă sub gingie, medicul stomatolog va efectua o incizie în gingie pentru a accesa molarul de minte.

Pentru a preveni durerea și disconfortul, medicul stomatolog va administra anestezie locală. În funcție de complexitatea pe care o are o extracție molar de minte, poate fi necesară utilizarea anesteziei generale sau a sedativelor. După ce molarul de minte este îndepărtat, medicul stomatolog va plasa tampoane de bumbac pentru a opri sângerarea și va acoperi zona cu o compresă pentru a ajuta la reducerea umflăturii.

Ce poți face pentru a îți ajuta recuperarea după extracția molarilor de minte

Cele mai citite articole

După extracția molarilor de minte, trebuie să eviți să mănânci alimente solide timp de câteva zile și să te limitezi la alimente moi și reci. De asemenea, trebuie să eviți să fumezi sau să bei alcool timp de câteva zile, deoarece aceste obiceiuri pot întârzia vindecarea.

Este normal să experimentezi o ușoară durere și umflături după procedură. Pentru a reduce disconfortul, poți aplica o compresă rece la nivelul zonei afectate și poți lua analgezice prescrise de medicul stomatolog. Este important să urmezi instrucțiunile medicului stomatolog și să respecți programul de igienă orală recomandat pentru a preveni infecțiile și pentru a asigura vindecarea rapidă.

Când să mergi la medicul stomatolog pentru extracția molarilor de minte

În general, medicul stomatolog va recomanda extracția molarilor de minte dacă aceștia cauzează durere sau disconfort, sau dacă există riscul de complicații dentare. Este important să te prezinți la medicul stomatolog imediat ce observi orice simptom sau senzație neobișnuită în zona molarilor de minte, precum durere, inflamație sau dificultăți la mestecat.

Concluzie

Extracția molarilor de minte este un procedeu comun în stomatologie și poate fi necesară pentru a preveni durerea și disconfortul, sau pentru a preveni apariția altor probleme dentare. Este important să discuți cu medicul stomatolog despre orice întrebare sau preocupare legată de procedură și să urmezi instrucțiunile medicului pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura recuperarea rapidă.

Cele mai citite articole

Read Previous

3 principii de urmat pentru o afacere bazată pe pasiunea ta – Află cum poți să investești inteligent în viitoarea ta afacere!

Read Next

Cum să-ți protejezi echipamentul de vânătoare în timpul transportului

Most Popular