stirile addsite logo

Cum te poate ajuta un psiholog să faci față stresului?

Ceea ce se numește de obicei „stres” este boala secolului. Viață accelerată, cursă pentru performanță, munca excesivă acasă și la locul de muncă. Tensiunea zilnică duce la consecințe fizice și emoționale în procesele gândirii și în comportament. Prin urmare, este urgent să vezi cum să nu cedezi, fie lucrând singur la asta, fie cu ajutorul unui .

Cum funcționează stresul?

Răspunsul la stres este o reacție de adaptare la mediu. Se produce o schimbare, apare un nou eveniment și trebuie să te adaptezi la acesta, ceea ce necesită eforturi din partea corpului tău. De fapt, ai un fel de reacție atunci când sună telefonul sau când șeful tău îți cere o nouă sarcină sau cineva te atacă. Și, desigur, inima care bate, respirația gâfâitoare, mușchii care se contractă înainte de a acționa nu sunt neapărat atitudinea corectă. Vorbim adesea despre „stres bun” și „stres rău”. 

Stresul bun este cel care te stimulează, te motivează să reușești, te pregătește să îndeplinești sarcini dificile, sunt atât de multe provocări. Îți cheltui energia în acțiuni eficiente. 

Cele mai citite articole

„Stres rău“ este cel în care energia se transformă în anxietate și iritabilitate. Ai acțiuni ineficiente, chiar contraproductive, reacțiile sunt inadecvate, disproporționate, durează prea mult. În unele cazuri, răspunsul la stres devine cronic: te simți într-o stare de pericol perpetuu și te pregătești constant pentru lucruri care nu întâmplă.

Cum ajută un psiholog pentru a-ți gestiona stresul?

  • Reduce simptomele anxietății

Trebuie să îți amintești că un atac de anxietate se calmează singur. Cu excepția cazului în care îl menții suficient. Prin urmare, este o chestiune de a învăța să ai răbdare cu ajutorul unui psiholog, nu să adăugi combustibil pe foc. Una dintre cele mai bune modalități este să îți folosești respirația. Cu cât îți încetinești respirația, cu atât crești proporția de dioxid de carbon din sânge, care are un efect calmant. Majoritatea metodelor de relaxare oferă această abordare.

  • Înțelege ce cauzează reacții de stres

Este necesar să identifici factorii de stres care te fac să reacționezi și pentru care nu ești capabil să oferi răspunsuri adaptate. Ele pot fi probleme concrete pe care nu știi să le rezolvi, probleme de sănătate, dificultăți în realizarea a ceea ce ți se cere în cursul muncii, decizii dificile de luat. Să nu uiți problemele banilor, condițiile dificile de viață.

Problemele de relație sunt adesea în prim plan: conflicte conjugale, cu părinții sau copiii,  dușmanii, vecinii. Vezi că adaptabilitatea ta este adesea pusă la încercare. Când observi acest tip de situație, desigur, trebuie să înveți să te relaxați, dar nu va fi suficient. Astfel, un diaolg și ședințe cu un psiholog online te va ajuta mult în acest sens.

Cele mai citite articole

Read Previous

De ce merită să ai grijă de dinții tăi întreaga viață?

Read Next

Închirierea de mobilier pentru orice eveniment: de ce merită cu adevărat?

Most Popular