stirile addsite logo

Peștele cod – cum arată, ce caracteristici are și cum poate fi gătit

Pacific ocean cod, realistic drawing in vintage style. Detailed retro sea marine fish. Water animal species, Gadus macrocephalus. Hand-drawn realism, vector illustration isolated on white background.

Peștele cod – cum arată, ce caracteristici are și cum poate fi gătit

În adâncurile oceanului se ascunde o comoară culinară numită peștele cod. Cu un aspect distinctiv caracterizat de solzi argintii și formă alungită, acest pește reprezintă o sursă prețioasă de proteine și nutrienți esențiali. 

Articolul de față explorează trăsăturile sale unice, habitatul său divers și modalitățile apetisante prin care poate fi pregătit în bucătărie.

Caracteristicile peștelui cod

Peștele cod (Gadus morhua) este o specie de pește marin recunoscută pentru caracteristicile sale distincte, care îl diferențiază de alte specii. De la aspectul său fizic până la habitatul său specific, iată câteva dintre caracteristicile remarcabile ale acestui pește:

 • Aspectul Fizic și Solzii: Peștele cod are o formă alungită, cu un corp bine dezvoltat, adaptat pentru înotul în apele reci ale oceanului. Solzii săi argintii îi conferă un luciu caracteristic, reflectând lumina și adăugându-i frumusețe. Solzii îl protejează împotriva depunerii sedimentelor și a unor paraziți.
 • Dimensiuni Variate: Dimensiunile peștelui cod variază, iar un adult poate atinge lungimi de până la 1,8 metri și greutăți de peste 40 de kilograme. Diferențele în dimensiuni pot fi influențate de habitat, dietă și vârstă.
 • Anatomie Adaptată pentru Înot: Corpul hidrodinamic și înotătoarele bine dezvoltate îl ajută să navigheze cu ușurință prin apele oceanice. Musculatura puternică și scheletul său flexibil permit mișcări rapide și agilă în apă.
 • Carnea Albă și Nutrienții: Carnea peștelui cod este cunoscută pentru culoarea sa albă și textura sa delicată. Aceasta este o sursă excelentă de proteine de calitate, esențiale pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor corpului. De asemenea, conține acizi grași Omega-3 benefici pentru sănătatea cardiovasculară și cerebrală.
 • Adaptabilitate și Migrație: Peștele cod este recunoscut pentru abilitatea sa de a migra pe distanțe lungi în căutarea hranei. De-a lungul anilor, această migrație a influențat culturile și economiile zonelor costale, în special în regiunile nordice.
 • Reproducere și Ciclul de Viață: Peștele cod se reproduce prin depunerea ouălor în apă. Ouăle se dezvoltă în larve, care apoi se transformă în juvenili, continuând ciclul de viață al speciei. Această reproducere prolifică a contribuit la populația semnificativă de cod în anumite zone.
 • Importanța Economică și Culinară: Peștele cod are o lungă istorie de importanță mare în industria pescuitului și în bucătăria globală. De-a lungul secolelor, a fost un aliment de bază pentru multe comunități, fiind folosit în diverse rețete, de la preparate simple până la feluri sofisticate.
 • Sustenabilitate și Provocări: Suprapescuitul și schimbările climatice au dus la provocări în menținerea stocurilor sănătoase de pește cod. Astăzi, practicile de pescuit durabil și gestionarea resurselor sunt esențiale pentru a proteja specia și ecosistemele marine.

Peștele cod impresionează prin trăsăturile sale fascinante și multiplele roluri pe care le joacă în viața umană și în mediul marin. De la aspectul său strălucitor și adaptabilitatea sa la nutrienții prețioși pe care îi oferă, acest pește continuă să inspire curiozitatea și admirația oamenilor din întreaga lume.

Peștele cod – habitat

Habitatul peștelui cod (Gadus morhua) joacă un rol crucial în viața și evoluția sa. Acest pește marin se adaptează și trăiește în medii diverse, fiind esențial să înțelegem cum își găsește resursele și cum se desfășoară în ecosistemele sale naturale. Iată o privire detaliată asupra habitatului peștelui cod:

 • Apele Reci Ale Oceanului: Peștele cod este deosebit de adaptat pentru viața în apele reci ale oceanului. Aparținând familiei Gadidae, acesta poate fi găsit în Atlanticul de Nord, de-a lungul coastei Americii de Nord, Europei și Groenlandei.
 • Zonele Costale și Platforma Continentală: Habitatul său principal include zonele costale, insulele și platforma continentală, unde apele sunt adesea mai reci și mai bogate în hrană. 
 • Migrația Sezonieră: Peștele cod are o migrație sezonieră importantă în căutarea hranei și în funcție de schimbările temperaturii apei. În timpul verii, se poate apropia de suprafață în căutarea hrană, iar în timpul iernii, se retrage în adâncurile mai calde.
 • Hrana și Lanțul Trofic: Dieta peștelui cod variază în funcție de vârstă și habitat. Juvenilii se hrănesc cu zooplancton și alte organisme mici, în timp ce adulții se hrănesc cu pești mai mici, crustacee și alte nevertebrate marine.
 • Influența Curentilor Oceanici: Curentii oceanici au un impact semnificativ asupra habitatului peștelui cod. Aceștia pot transporta larvele și juvenilii în zonele adecvate pentru hrănire și dezvoltare, contribuind astfel la dispersia speciei.
 • Ecosisteme Critice: Habitatul peștelui cod nu este important doar pentru supraviețuirea sa, ci și pentru alte specii marine. Codul face parte dintr-un lanț trofic complex și poate influența populațiile de pești mai mici și de prădători care se hrănesc cu el.
 • Impactul Uman: Activitățile umane, cum ar fi pescuitul excesiv și distrugerea habitatului, pot afecta în mod negativ stocurile de pește cod și ecosistemele marine în care trăiește.

Habitatul divers și adaptabilitatea peștelui cod dezvăluie o poveste complexă despre viața sa în apele oceanului. Cunoașterea și protejarea acestui habitat sunt cruciale pentru menținerea echilibrului ecosistemelor marine și asigurarea durabilității speciei de pește cod în fața provocărilor actuale și viitoare.

Cum aleg cel mai proaspăt pește cod

Cum aleg cel mai proaspăt pește cod

Sursa foto

Alegerea celui mai proaspăt pește cod poate fi o provocare, dar cu câteva cunoștințe de bază și atenție la detalii, poți asigura o experiență culinară excelentă. 

Peștele cod este apreciat pentru carnea sa albă și nutritivă, însă găsirea celui mai proaspăt exemplar necesită evaluarea atentă a mai multor factori. 

 • Observarea Ochilor și Branhiilor: Începe prin examinarea ochilor și branhiilor. Ochiul unui pește cod proaspăt trebuie să fie strălucitor, clar și să nu prezinte semne de opacitate sau ceață. Verifică dacă branhiile au o culoare intensă, de obicei roșie sau roz. Evită peștele cu branhiile palide sau decolorate, deoarece acesta poate fi un semn de vechime sau de depozitare necorespunzătoare.
 • Verificarea Solzilor și Pielii: Vezi ca solzii peștelui cod să fie strălucitori și să se potrivească bine pe piele. Fii atent la solzii slabi sau lipsiți, deoarece aceștia pot indica faptul că peștele este învechit. Asigură-te că pielea este umedă, netedă și nu prezintă zone uscate sau crăpate. Pielea uscată poate semnala o stocare inadecvată sau timp îndelungat în frigider.
 • Analizarea Mirosului: Mirosul este un indicator esențial al prospețimii peștelui. Peștele cod proaspăt trebuie să aibă un miros maritim proaspăt și ușor sărat. Evită orice miros puternic de amoniac sau de mucegai, deoarece acestea sunt semne ale unui pește învechit sau deteriorat.
 • Examinarea Texturii Carnei: Carnea peștelui cod trebuie să fie fermă la atingere și să ofere o ușoară rezistență la presiune. Fii atent la textura umedă și asigură-te că nu există urme de umiditate excesivă. Când carnea este moale sau apoasă, acest lucru poate indica faptul că peștele nu mai este proaspăt.
 • Evaluarea Culoarea Carnei: Carnea peștelui cod proaspăt trebuie să fie albă și să aibă o nuanță ușor translucidă. Evită carnea cu pete cenușii sau decolorate, deoarece aceasta poate semnala faptul că peștele nu mai este în cea mai bună stare.
 • Verificarea Regiunii Gâtului: Un alt mod de a evalua prospetimea peștelui este să verifici regiunea gâtului. Dacă zona gâtului are o culoare curată și aspect sănătos, acesta este un semn bun că peștele este proaspăt.
 • Comunicarea cu Vânzătorul: În cazul în care achiziționezi pește de la un magazin sau piață, discută cu vânzătorul despre proveniența și data pescuitului. Informațiile despre locul și data pescuitului te pot ajuta să evaluezi cât de proaspăt este peștele.
 • Temperatura și Depozitarea: Verifică dacă peștele este păstrat la o temperatură corectă în timpul expunerii la magazin. Un pește păstrat în condiții de temperatură necorespunzătoare poate prezenta deteriorări sau scăderea calității.
 • Folosirea Experienței Vizuale: În general, încrederea în instinctul vizual poate fi de ajutor. Alege un pește cu aspect general sănătos, cu solzi strălucitori, ochi limpezi și culoare uniformă a pielii.

Alegerea celui mai proaspăt pește cod necesită o abordare atentă și observație minuțioasă. Cu cunoștințe despre semnele de prospețime și o atenție dedicată detaliilor, poți să te bucuri de o experiență culinară de calitate superioară, cu un pește cod delicios și sănătos.

Valorile nutriționale ale peștelui cod

Peștele cod nu doar încântă papilele gustative, ci oferă și o gamă variată de nutrienți esențiali pentru sănătatea noastră. De la proteine de calitate până la acizi grași benefici, iată o privire detaliată asupra valorilor nutriționale ale peștelui cod:

 • Proteine: Peștele cod este recunoscut pentru conținutul său bogat de proteine de calitate. Proteinele sunt esențiale pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, formarea enzimelor și a hormonilor. 100 de grame de pește cod pot furniza în jur de 18-20 de grame de proteine.
 • Acizi Grași Omega-3: Acești acizi grași esențiali, precum EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), au multiple beneficii pentru sănătate. Aceștia contribuie la sănătatea inimii, la funcția cerebrală și la reducerea inflamațiilor. Peștele cod oferă o cantitate semnificativă de Omega-3, în special DHA.
 • Minerale Esențiale: Peștele cod este o sursă bună de minerale esențiale precum seleniu, fosfor și iod. Seleniul are proprietăți antioxidante și susține sănătatea sistemului imunitar. Fosforul este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, în timp ce iodul este important pentru funcția tiroidiană.
 • Vitamine: Peștele cod conține diverse vitamine importante pentru organism. Vitamina B12, de exemplu, este esențială pentru formarea globulelor roșii și funcția nervoasă. Vitamina B6 contribuie la metabolismul proteic și la funcția imunitară, iar niacina (vitamina B3) susține sănătatea pielii și a sistemului nervos.
 • Calorii Reduse și Grăsimi Sănătoase: Peștele cod are un conținut caloric redus, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru cei care urmăresc o dietă sănătoasă. De asemenea, are un conținut redus de grăsimi saturate și conține grăsimi sănătoase, precum acizii grași Omega-3 menționați anterior.
 • Fără Carbohidrați: Peștele cod conține cantități foarte mici de carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele care urmăresc o dietă cu conținut redus de carbohidrați sau pentru cei care doresc să controleze nivelul de zahăr din sânge.

Peștele cod se numără printre opțiunile de hrană sănătoasă și nutritivă, cu o combinație remarcabilă de proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali. Integrarea peștelui cod în dieta ta poate aduce multiple beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, cerebrală și generală, în timp ce oferă o gustare sau o masă delicioasă.

Iată valorile nutriționale ale peștelui cod per 100 de grame:

 • Calorii: aproximativ 82 kcal
 • Proteine: aproximativ 18 g
 • Grăsimi: aproximativ 0,7 g
  • Grăsimi saturate: aproximativ 0,2 g
  • Grăsimi nesaturate: aproximativ 0,5 g
 • Carbohidrați: aproximativ 0 g
  • Zaharuri: aproximativ 0 g
 • Fibră: aproximativ 0 g
 • Sare: aproximativ 0,1 g
 • Acizi grași Omega-3 (DHA și EPA): în medie 0,2 – 0,4 g
 • Vitamina B12: aproximativ 1,5 μg
 • Vitamina B6: aproximativ 0,1 mg
 • Niacină (Vitamina B3): aproximativ 2,5 mg
 • Vitamina D: aproximativ 10 μg
 • Fosfor: aproximativ 200 mg
 • Seleniu: aproximativ 34 μg
 • Iod: aproximativ 70 μg

Aceste valori nutriționale pot varia ușor în funcție de originea și modul de preparare al peștelui cod. Peștele cod este o sursă excelentă de proteine și acizi grași Omega-3, contribuind la o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Beneficiile consumului de pește cod pentru sănătate

De la inimă la creier, această specie marină oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Iată o analiză detaliată a impactului pozitiv al consumului de pește cod:

 • Sursă Excelentă de Acizi Grași Omega-3: Peștele cod este o sursă de încredere pentru acizii grași omega-3, precum DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic). Acești acizi grași esențiali au demonstrat capacitatea de a susține sănătatea inimii, reducând inflamația, îmbunătățind elasticitatea vasculară și menținând ritmul cardiac în limite normale.
 • Promovează Sănătatea Cardiovasculară: Consumul regulat de pește cod este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acizii grași omega-3 ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, îmbunătățirea profilului lipidic și reglarea tensiunii arteriale, reducând astfel șansele de apariție a bolilor de inimă.
 • Îmbunătățirea Funcției Cerebrale: Prezența DHA în peștele cod este crucială pentru funcția cerebrală. Acest acid gras contribuie la dezvoltarea creierului la copii și menținerea sănătății cognitive la adulți, îmbunătățind memorie, concentrare și capacitatea de învățare.
 • Proprietăți Antiinflamatoare: Acizii grași omega-3 din peștele cod au efecte antiinflamatoare semnificative. Aceștia pot ajuta la reducerea inflamațiilor cronice, care pot fi legate de diverse afecțiuni precum bolile cardiovasculare, artrita și chiar cancerul.
 • Sănătatea Oaselor și a Dinților: Peștele cod furnizează fosfor și vitamina D, ambele esențiale pentru sănătatea oaselor. Fosforul este un component major al structurii osoase, iar vitamina D contribuie la absorbția calciului și la menținerea densității osoase.
 • Funcția Tiroidiană și Metabolismul: Conținutul de iod din peștele cod susține funcția tiroidiană sănătoasă. Hormonii tiroidieni reglează metabolismul și sunt implicați în multiple procese din corp.
 • Susținerea Imunității: Peștele cod este o sursă bună de seleniu, un mineral cu proprietăți antioxidante. Seleniul ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și întărește sistemul imunitar.
 • Beneficii pentru Sănătatea Pielii: Peștele cod oferă vitamina B3 (niacina), care contribuie la menținerea sănătății pielii prin regenerarea celulară și menținerea funcției de barieră a pielii.
 • Ajutor în Controlul Greutății: Proteinele bogate din peștele cod pot ajuta la menținerea senzației de sațietate, ceea ce poate fi util în gestionarea greutății și controlul apetitului.
 • Reducerea Riscului de Diabet de Tip 2: Acizii grași omega-3 și proteinele prezente în peștele cod pot contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducând astfel riscul de diabet de tip 2.

Cele mai citite articole

Consumul regulat și rațional de pește cod în cadrul unei diete echilibrate poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale generale. Acest pește oferă o gamă largă de beneficii, de la protejarea inimii și a creierului până la menținerea sănătății oaselor și a pielii.

Rețete cu pește cod

Rețete cu pește cod

Sursa foto

Dacă doriți să aduceți prospețimea și savoarea peștelui cod în bucătăria dumneavoastră, rețetele cu acest delicios ingredient pot fi o alegere inspirată. De la preparate ușor de gătit la mâncăruri rafinate, diversitatea culinară pe care o oferă peștele cod vă va încânta papilele gustative.

1. Cod la cuptor cu usturoi și unt

Ingrediente:

 • 4 bucăți de file de pește cod (aproximativ 150 g fiecare);
 • 3-4 căței de usturoi, mărunțiți sau tocați fin;
 • 3 linguri de unt nesărat, topit;
 • Sucul de la jumătate de lămâie;
 • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust;
 • Frunze proaspete de pătrunjel sau cimbru pentru decor.

Mod de preparare:

 • Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180°C.
 • Spală bucățile de pește cod sub apă rece și usucă-le cu grijă cu șervețele de bucătărie.
 • Într-un bol mic, amestecă untul topit cu usturoiul mărunțit. Adaugă și sucul de lămâie în compoziție și omogenizează bine.
 • Așează bucățile de pește cod într-o tavă termorezistentă, acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu puțin ulei.
 • Folosește o pensulă pentru a aplica amestecul de unt și usturoi pe fiecare bucată de pește, asigurându-te că este bine acoperită.
 • Presară sare și piper negru proaspăt măcinat peste bucățile de pește, pentru a adăuga savoare.
 • Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace peștele timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când carnea se desface ușor cu o furculiță.
 • După coacere, scoate tava din cuptor și lasă peștele să se odihnească câteva minute înainte de a servi.
 • Pregătește farfuria cu decorul ales, cum ar fi frunze de pătrunjel sau cimbru proaspăt, pentru a aduce o notă vizuală atrăgătoare.
 • Servește bucățile de pește cod la cuptor cu garnituri de preferință, cum ar fi cartofi copți sau legume aburite.

2. File de cod în crustă de pesmet

Ingrediente:

 • 2 fileuri de pește cod (aproximativ 150 g fiecare);
 • 1 cană de pesmet;
 • 2 linguri de parmezan ras;
 • 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat;
 • Sare și piper, după gust;
 • 2 ouă bătute;
 • Ulei de măsline sau unt topit, pentru uns fileurile.

Mod de preparare: 

 • Preîncălzește cuptorul la 200°C și pregătește o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei.
 • Într-un bol, amestecă pesmetul cu parmezanul ras, pătrunjelul tocat, sare și piper. Acest amestec va forma crusta crocantă.
 • Într-un alt bol, bate ouăle pentru a crea un strat adeziv pentru pesmet.
 • Spală și usucă cu grijă fileurile de pește cod cu șervețele de bucătărie.
 • Ungi fiecare file cu ulei de măsline sau unt topit, asigurându-te că suprafața este acoperită uniform.
 • Trece fiecare file prin ouăle bătute, asigurându-te că fiecare parte este acoperită cu stratul de ou.
 • Apoi, treci fileurile prin amestecul de pesmet, presând ușor pentru ca acesta să adere bine la suprafața fileurilor.
 • Așază fileurile pregătite pe tava de copt și pune în cuptorul preîncălzit.
 • Coace timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când crusta de pesmet devine auriu închis și fileurile de pește se desfac ușor cu o furculiță.
 • După coacere, scoate tava din cuptor și lasă fileurile să se odihnească câteva minute înainte de a le servi.

3. Cod cu sos de roșii și cartofi

Ingrediente:

 • 1 bucăță de file de pește cod (aproximativ 150 g);
 • 2 cartofi medii, curățați și tăiați în felii subțiri;
 • 1 cană de sos de roșii;
 • 1 cățel de usturoi, mărunțit;
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • Sare și piper, după gust;
 • Oregano sau alte ierburi aromatice, opțional pentru decor.

Mod de preparare:

 • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
 • Într-un bol, amestecă cartofii feliați cu uleiul de măsline, sare și piper.
 • Așează cartofii într-un strat uniform pe o tavă de copt.
 • Pune tava în cuptor și coace cartofii timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devin aurii și crocanți.
 • Între timp, pregătește fileul de cod. Așează-l pe o altă tavă de copt și unge-l cu ulei de măsline, apoi presară sare și piper pe ambele părți.
 • Într-o cratiță, încălzește sosul de roșii la foc mediu. Adaugă usturoiul mărunțit și condimentează cu oregano sau ierburile aromatice preferate.
 • Lasă sosul să fiarbă timp de câteva minute, apoi redu focul la minim și lasă-l să se îngroașe.
 • Scoate tava cu cartofi din cuptor și așază fileul de cod în mijlocul tăvii.
 • Toarnă sosul de roșii îngroșat peste fileul de cod și cartofi.
 • Pune tava înapoi în cuptor și coace totul împreună timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când fileul de cod este gătit complet și se desface ușor cu o furculiță.
 • După coacere, scoate tava din cuptor și lasă preparatul să se răcorească câteva minute înainte de servire.

4. Cod prăjit, cu mămăligă și usturoi

Ingrediente:

 • 1 bucătă de file de pește cod (aproximativ 150 g);
 • 1 cană de mălai (porumb fiert măcinat);
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți sau tocați fin;
 • 2 linguri de ulei de măsline;
 • Sare și piper, după gust;
 • Pătrunjel proaspăt, tocat, pentru decor.

Mod de preparare:

 • Începe prin a pregăti mămăliga. Adaugă 3 căni de apă și o linguriță de sare într-o cratiță. Când apa începe să fiarbă, adaugă treptat mămăliga în ploaie, amestecând constant cu un tel pentru a evita formarea cocoloașelor. Gătește mămăliga la foc mic, amestecând din când în când, până când devine consistentă și se desprinde ușor de pe pereții cratiței. Las-o să se răcească și să se întărească.
 • Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline cu usturoiul mărunțit pentru a crea un ulei aromat de condimentare.
 • Spală bucata de pește cod sub apă rece și usuc-o cu grijă cu șervețele de bucătărie.
 • Unge fiecare parte a fileului de cod cu amestecul de ulei și usturoi, apoi presară sare și piper pe ambele părți.
 • Încălzește o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-mare. Adaugă ulei de măsline suplimentar în tigaie, dacă este necesar.
 • Pune fileul de cod în tigaie și prăjește-l aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte sau până când se rumenește frumos și se desface ușor cu o furculiță. Timpul de prăjire poate varia în funcție de grosimea fileului.
 • În timp ce peștele se prăjește, taie mămăliga răcită în felii sau pătrate.
 • Scoate fileul de cod prăjit din tigaie și lasă-l să se scurgă ușor pe șervețele absorbante.
 • Servește peștele cod prăjit alături de mămăligă și garnisit cu pătrunjel proaspăt tocat.

5. Tocană mediteraniană cu file de cod

5. Tocană mediteraniană cu file de cod

Sursa foto

Ingrediente:

 • 2 bucăți de file de pește cod (aproximativ 150 g fiecare);
 • 1 ceapă mare, tocată;
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți sau tocați fin;
 • 1 ardei roșu, curățat și tăiat în fâșii;
 • 1 ardei galben, curățat și tăiat în fâșii;
 • 400 g roșii tăiate cuburi (sau conserve de roșii tăiate);
 • 1/2 cană de vin alb sec;
 • 1/2 linguriță de oregano uscat;
 • 1/2 linguriță de busuioc uscat;
 • 1/2 linguriță de cimbru uscat;
 • 2 linguri de ulei de măsline;
 • Sare și piper, după gust;
 • Frunze proaspete de busuioc sau pătrunjel, pentru decor.

Mod de preparare:

 • Într-o cratiță sau tigaie adâncă, încălzește uleiul de măsline la foc mediu.
 • Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine translucidă și ușor aurie.
 • Adaugă usturoiul mărunțit și călește-l timp de aproximativ 1 minut, până când eliberează aroma sa specifică.
 • Adaugă ardeii tăiați în fâșii și călește-i timp de aproximativ 3-4 minute, până când aceștia devin mai moi.
 • Adaugă roșiile tăiate cuburi (sau conservele de roșii) și vinul alb. Condimentează cu oregano, busuioc și cimbru. Lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până când sosul se îngroașă ușor.
 • Între timp, spală bucățile de pește cod sub apă rece și usucă-le cu grijă cu șervețele de bucătărie.
 • Adaugă bucățile de cod în sosul mediteranean și acoperă-le cu acesta. Fierbe timp de aproximativ 8-10 minute, sau până când peștele se desface ușor cu o furculiță.
 • Gustă și ajustează condimentele cu sare și piper după preferință.
 • La final, presară frunzele proaspete de busuioc sau pătrunjel deasupra pentru o notă de prospețime.

Peștele cod impresionează atât prin trăsăturile sale fizice, cât și prin valoarea sa nutritivă. De la rețetele tradiționale la preparatele internaționale rafinate, diversitatea modurilor de gătit dezvăluie versatilitatea acestui delicios pește. O alegere populară în bucătărie, codul continuă să satisfacă papilele gustative și să ofere beneficii sănătății.

Cele mai citite articole

Read Previous

Leonardo Da Vinci – informații interesante și povestea acestui faimos geniu italian

Read Next

Vrei să ai succes la poker? Uite 7 lucruri pe care trebuie să le faci

Most Popular