În multe locuințe, la casă sau apartament, există acea cameră în care vara îți place să petreci cel mai mult timp, pentru că este “camera răcoroasă. În sezonul rece, lucrurile se schimba, aceasta devenind camera cea mai rece și cel mai greu de încălzit. Poate fi o baie, un dormitor sau chiar camera copilului, și reprezintă acea încăpere care, indiferent de temperatura din restul casei, rămâne rece și neprietenoasă când temperaturile de afară scad.
Pentru a te simți confortabil chiar și într-o astfel de cameră pe timp de iarnă, trebuie să găsești cauzele acestor pierderi de căldură și să remediezi situația. Iată câteva soluții potrivite pentru a încălzi camera rece din casa ta:
Instalează aeroterme
Aerotermele îți oferă soluții rapide pentru încălzirea camerelor de diferite dimensiuni, te ajută să economisești spațiu – fiind aparate în general compacte – și sunt o soluție practică din punct de vedere al mobilității și consumului de energie. Pentru o camera care se răcește prea repede, alege o aeroterma electrica de perete care va menține încăperea călduroasă.
În special dacă nu ai o centrală termică proprie și depinzi de sistemul public de încălzire, sezonul rece te poate lua prin surprindere. În această perioadă, temperaturile scad vertiginos încă din prima lună de toamnă, iar caloriferele rămân reci. Camera răcoroasă din casa ta va fi prima în care vei simți temperaturile scăzute din fiecare dimineață, încă de la începutul toamnei. Optează pentru aeroterma cu funcții variate, care îți permite să setezi temperatura dorită în mediul ambiant. Aceasta îți va fi aliat perfect și atunci când pleci într-o minivacanță, deoarece, la întoarcere, camera ta va fi încălzită rapid și vei putea să te simți confortabil în locuința ta.
Izolează ferestrele
Sursa problemei unei camere răcoroase poate fi pierderea căldurii la nivelul geamurilor. Dacă izolația este veche sau există deficiențe la instalarea geamurilor, vei simți curenții de aer rece care pătrund pe la baza sau marginile acestora. Alege materiale pentru izolarea ferestrelor, precum kiturile din spumă sau benzile de etanșare. Dacă locuiești la casă și simți frigul care pătrunde pe lângă rama, s-ar putea să fie nevoie de o reparație în detaliu a tencuielii. Această situație apare cel mai des în cazul construcțiilor vechi, care se degradează în timp sau a căror structură suferă modificări. Izolarea ferestrelor sau schimbarea acestora va remedia problema sau va rezolva sursa principală a camerei răcoroase.
Izolarea tavanului
La casă, o cameră care rămâne răcoroasă poate pierde căldură atât prin pereții aflați la limita exterioară, cât și prin podea și tavan. Se consideră că prin tavan sau pod se poate pierde 25% din căldură, în special dacă izolația nu este una calitativă sau dacă nu au fost folosite materialele potrivite. Dacă în pod nu este amenajată încă o zonă de locuit, este posibil ca pierderile de căldură să se datoreze și ventilației slabe. Pentru a izola tavanul poți folosi aceleași materiale precum în cazul pereților: vata minerală, celuloza, spuma poliuretanică. În cazul podului nelocuit, acesta poate fi izolat cu materiale precum polistirenul sau vata minerală, dar și celuloza. Dacă vrei să pregătești spațiul pentru a-l amenaja într-o cameră în viitor, optează pentru izolarea cu vată minerală bazaltică, pentru o eficiență energetică mai mare. Discută cu un specialist înainte de a alege această variantă și asigură-te că excluzi celelalte posibilități prin care se pierde căldură din cameră.
Nu accepta disconfortul ca pe ceva normal și găsește soluțiile potrivite pentru camera din locuință care e mereu răcoroasă. Inspectează posibilele probleme cu ajutorul unui specialist sau al unei cunoștințe care se pricepe în domeniul construcțiilor.
Sursa foto: shutterstock.com