Sa iti infiintezi propriul business este mai mult ca sigur unul dintre cele mai indraznete si frumoase momente ale vietii tale. Nu numai ca vei invata sa pasesti in afara zonei tale de confort, ci vei si deprinde o multitudine de competente noi, iti vei imbunatati metodele de comunicare si vei invata cum sa gandesti strategic.
Fie ca esti un medic dentist care a ales calea independentei sau esti pur si simplu un antreprenor cu o pasiune pentru acest domeniu, sa infiintezi un business de aceasta anvergura este o decizie serioasa, ce vine cu multe responsabilitati si este presarata cu multe necunoscute.
Nu te lasa, totusi, descurajat. Orice se poate invata si pune in aplicare acolo unde exista motivatie si rabdare. Secretul este sa te adaptezi genului de business pe care vrei sa il dezvolti si sa te informezi cat mai mult despre domeniul respectiv.
Un cabinet stomatologic poate avea numeroase dotari, acestea variind atat in functie de bugetul alocat, cat si de competentele medicilor dentisti care vor profesa in cadrul sau. Totusi, este important sa identifici care sunt acele elemente care nu trebuie sa lipseasca din niciun cabinet pentru ca acesta sa fie complet functional. Mai exact, trebuie sa te axezi ca prima etapa asupra dotarilor minime ale unui cabinet, iar abia mai apoi sa te extinzi in functie de preferinte.
1.Mobilier
Intrucat cabinetul stomatologic va trebui sa asigure cel putin cate un loc pentru pacient si medic, precum si spatiu suficient de depozitare a aparaturii si altor accesorii, mobilierul reprezinta punctul de pornire in lista achizitiilor.
Asigura-te ca vei include:
- Unitul dentar (include scaunul pacientului, lampa si alte componente);
- Scaunul medicului (uneori inclus in unitul dentar);
- Scaun pentru asistent (daca este cazul).
2. Instrumente de lucru
Instrumentele de lucru, dupa cum le sugereaza si numele, sunt acele ustensile fara de care actul medical nu s-ar putea realiza in mod corespunzator. Acestea sunt numeroase si pot fi diferite de la un cabinet la altul, in functie de dotari.
Cele mai importante instrumente de inclus in lista sunt:
- Acele endodontice;
- Seringi;
- Freze (ex: pentru turbine);
- Clesti (ex: pentru extractii);
- Bisturiu;
- Foarfece;
- Spatule bucale (metalice);
- Oglinzi;
- Sonde;
- Anestezice;
- Cimenturi;
- Echipament de protectie pentru personalul medical.
Lista este mult mai lunga, acestea reprezentand principalele exemple de instrumente de lucru ce nu pot lipsi din dotarea minima a unui cabinet stomatologic. Nu uita sa consulti lista completa cu instrumentarul obligatoriu atunci cand vei dori sa achizitionezi necesarul.
3. Aparatura
Pentru a putea realiza procedurile stomatologice, mobilierul si instrumentarul nu sunt singurele lucruri necesare. Aparatura este un alt element cheie.
Aparatura consta in piese precum:
- Aparatul pentru detartraj;
- Lampa de fotopolimerizare;
- Autoclavul;
- Pupinelul;
- Compresorul.
Prin intermediul aparaturii, se pot efectua proceduri precum detartrajul, bonding-ul (aplicarea plombelor la nivelul obturatiilor) sau chiar albirea dintilor.
4. Consumabile
Niciun cabinet nu poate functiona fara consumabile. Ele reprezinta acele elemente care completeaza aparatura si instrumentarul si le mentin in starea optima de functionare. In plus, mentin siguranta efectuarii procedurilor medicale.
Exemple de consumabile sunt:
- Halatul de unica folosinta;
- Mastile chirurgicale;
- Manusile;
- Dezinfectantii pentru suprafete;
- Solutiile de sterilizare a instrumentarului.
Cu toate ca un cabinet necesita mult mai mult decat aceste patru categorii de echipamente, ele reprezinta un bun punct de pornire si iti vor asigura un cabinet functional cu dotarea minima necesara. Pe masura ce vei avansa in timp si cabinetul tau va capata o amploare a activitatii si veniturilor, nu ezita sa investesti intr-un echipament performant, sa iti maresti echipa si, de ce nu, sa faci toate ajustarile necesare pentru a-ti propulsa business-ul cat mai departe cu putinta.
Sursa foto: Shutterstock