Un zâmbet perfect poate însemna cel mai adesea că starea de sănătate a danturii este una bună, astfel că singurele vizite la medicul dentist sunt reprezentate de controalele periodice recomandate.
Totuși, când dantura începe să își modifice aspectul sau când apar simptome precum durerea și/sau sensibilitatea dentară sau gingivală, poate însemna debutul unui proces patologic ce necesită evaluarea unui specialist.
De multe ori, micile probleme ale danturii sunt elucidate la controlul stomatologic periodic și sunt tratate încă din stadiile incipiente. În cazul în care patologia respectivă este acută sau pur și simplu ai amânat prea mult consultația stomatologică, te poți afla în situația în care simptomatologia afecțiunii te-a motivat să mergi la medic mai repede decât ai fi planificat.
Indiferent de motivul pentru care o afecțiune nu a fost depistată în stadiul ei incipient, este crucial să poți identifica modificările principalelor semne și simptome care pot evidenția începutul unui proces patologic. În acest fel, vei putea grăbi vizita la medic și evoluția patologiei va pierde din amploare.
1.Durerea
Durerea este un simptom adesea central și una dintre principalele manifestări care motivează pacientul suficient cât să programeze o consultație urgentă la medicul stomatolog.
Acest simptom poate avea multiple surse și cauze, astfel că singura prezență a durerii poate indica cel mult localizarea procesului patologic la nivelul danturii. De obicei, durerea se asociază cu prezența unei cavități (carii), dar poate surveni și ca urmare a unor patologii gingivale.
2. Aspectul modificat al gingiilor
Afecțiunile gingivale au un răsunet asupra stării lor de sănătate, precum și un tablou clinic adesea complex. De multe ori, o patologie gingivală se asociază și cu sângerare, un semn ușor de observat în timpul periajului și suficient de alarmant cât să grăbească vizita la medic.
Retractia gingivala, gingivita și boala parodontală sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni ale gingiilor. Acestea necesită un consult de specialitate și un tratament adecvat.
3. Sensibilitatea dentară
Sensibilitatea la rece (alimente, băuturi, aer), la fierbinte și la dulce este un simptom întâlnit la un mare procent din populație și poate fi asociat cu o multitudine de afecțiuni atât de la nivelul dinților, cât și de la nivelul gingiei.
Întrucât simpla prezență a sensibilității dentare nu poate elucida complet cauza declanșării acesteia, adresarea acestui simptom cât mai rapid de la momentul debutului poate identifica patologia în stadiile ei timpurii.
4. Modificarea mirosului respirației
Deși poate părea că o respirație cu un miros neplăcut este strict legată de obiceiurile alimentare și de o igienă dentară precară, acest fapt nu este întru totul adevărat.
O respirație urât mirositoare poate apărea în tabloul clinic al multor afecțiuni atât dentare, cât și gingivale. De exemplu, prezența cavităților sau chiar a unui abces dentar se asociază adesea cu acest simptom.
5. Petele albe pe dinți
De multe ori, petele albe pe dinți sunt adresate medicului stomatolog din cauza neplăcerii produse din punct de vedere estetic. Totuși, este important de reținut că aspectul estetic nu este cel care primează.
Petele albe pe dinți pot fi consecința acumulării prelungite a plăcii bacteriene, se pot asocia cu prezența tartrului și/sau pot fi un semn care indică un consum excesiv de fluor în apa de băut, alimente și în pasta de dinți. Prin urmare, indiferent de motivul pentru care această problemă creează un disconfort, cauza care a condus la apariția petelor albe pe dinți trebuie identificată și tratată.
Astfel, indiferent de semnul sau simptomul identificat fie la periaj, fie în restul timpului, acesta trebuie adresat medicului stomatolog pentru a putea identifica patologia cauzatoare și a o trata. Între timp, periajul corect, folosirea produselor de curățare corespunzătoare și frecventarea consultațiilor stomatologice periodice rămân cele mai utile metode de prevenție a apariției afecțiunilor dentare.
Sursa foto: Shutterstock