Probleme precum scalpul sensibil și mătreața pot provoca un grad foarte mare de disconfort și necesită o îngrijire specială. Simptomele pot deveni destul de dificil de gestionat, de aceea este important să știi ce fel de trucuri ar trebui să abordezi. De aceea, îți sărim în ajutor și am pregătit câteva sfaturi de care să ții cont pentru a putea ține mai ușor sub control disconfortul și mâncărimile.Pentru a aborda o îngrijire adecvată, va trebui să știi exact cu ce problemă ai de-a face. Dermatita seboreică și mătreața sunt două probleme foarte asemănătoare, cu simptome foarte similare. De fapt, mătreața reprezintă o formă incipientă de dermatită seboreică, iar tratamentul poate fi similar. Iată ce este de făcut.
1. Folosirea șampoanelor speciale
Folosirea produselor dedicate este esențială pentru persoanele care se confruntă cu mătreață și scalp sensibil. Ar trebui să alegi un șampon care să fie conceput pentru a trata aceste probleme și care să ofere un efect calmant pentru scalp. Acestea conțin ingrediente active specifice, care pot ajuta la reglarea producției de sebum și la eliminarea mătreții. În plus, ele oferă în același timp o senzație de calmare și reduc disconfortul provocat de iritații. Încearcă gama Dercos Technique de la Vichy dedicată îngrijirii părului cu mătreață.
2. Adaptarea frecvenței spălărilor
Frecvența cu care spălăm părul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății scalpului și apariției mătreții. Mulți asociază mătreața cu o igienă precară, așa că tind să spele părul în mod excesiv. Totuși, este recomandat să respecți indicațiile producătorului sau ale unui specialist cu privire la șamponul pe care îl folosești. În general, spălarea excesivă poate duce la iritarea scalpului și poate stimula producția de sebum, ceea ce poate agrava mătreața. Specialiștii în îngrijirea părului recomandă, în general, spălarea de 2-3 ori pe săptămână.
3. Evitarea temperaturilor foarte ridicate
Temperaturile ridicate pot avea un impact negativ asupra sănătății scalpului în general, mai ales dacă vorbim despre o sensibilitate pronunțată. Aceste temperaturi pot cauza deshidratarea scalpului și pot stimula producția excesivă de sebum, ceea ce nu face decât să agraveze simptomele mătreții. Prin urmare, este recomandat să eviți utilizarea apei fierbinți în timpul băilor, optând în schimb pentru apă călduță. Pentru sănătatea generală a părului, ar fi recomandat să limitezi cât mai mult posibil utilizarea uscătoarelor de păr și a altor ustensile de coafat care folosesc căldură în exces.
4. Evitarea utilizării în exces a produselor de coafat
Utilizarea excesivă a produselor de styling, precum spuma de păr, ceara sau altele, poate avea efecte negative asupra sănătății scalpului. Ele pot duce la acumularea de reziduuri, ceea ce poate irita pielea și poate provoca mătreață. În schimb, ar trebui fie să le folosești mai rar, fie să cauți alternative mai sănătoase, care conțin ingrediente organice sau mai puțin agresive.
5. Prevenirea iritării scalpului
Alegerea cu grijă a produselor pentru păr este o regulă generală pentru a menține o stare cât mai bună a scalpului. Dacă, totuși, ai de-a face cu mătreață sau iritații, ar trebui să ai grijă să nu accentuezi disconfortul și mai mult. Evită să te scarpini sau să îți lezezi scalpul, deoarece pot chiar să apară răni, iar simptomele nu se vor ameliora.
Pentru a gestiona mai ușor mătreața, nu neglija îngrijirea părului și ține cont de sfaturile noastre. Nu uita, dacă simptomele se înrăutățesc sau devin mai greu de gestionat, nu ezita să iei legătura cu un specialist, care îți poate recomanda o rutină personalizată și niște produse adaptate.