Amenajarea grădinii în stil rustic: 7 recomandări

Caracterizată prin simplitate, armonie, naturalețe și bun gust, grădina rustică oferă un aer fermecător oricărui cămin. Această amenajare se potrivește perfect caselor decorate în stil tradițional sau celor din zonele de deal și munte. Însă, dacă vrei să te bucuri de frumusețea straturilor de plante în culori vii, de ornamente rustice inedite sau alei sinuoase pavate cu piatră, trebuie să acorzi atenție fiecărui detaliu. Așadar, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții un decor rustic:

  1. Folosește la maxim terenul disponibil

Analizează spațiul dedicat grădinii ca să poți realiza o mică planificare a amenajării. În general, o curte în stil rustic trebuie să fie bogată, ceea ce înseamnă că trebuie să folosești orice loc disponibil. Astfel, ia în considerare amplasarea plantelor cât mai aproape unele de celelalte, mai ales că acest lucru descurajează și dezvoltarea plantelor invazive. Ai grijă totuși să nu le înghesui foarte mult pentru că există riscul să se sufoce în momentul în care vor crește.

Optează pentru piese de mobilier vintage

Mobila de grădină dintr-un spațiu amenajat în stil rustic trebuie să fie din lemn sau fier. Sunt indicate articolele vintage care au o rezistență deosebită, nu se demodează prea ușor și le poți stiliza după bunul plac. Prin urmare, ai în vedere încadrarea în decor a unor obiecte funcționale precum mese și scaune, băncuțe ori șezlonguri.

Alcătuiește un model din flori și arbuști

La origini, spațiile rustice se prezentau ca un ansamblu de legume și flori în diverse nuanțe. Acestea formau o adevărată țesătură de culori, absolut fascinantă. Ei bine, această caracteristică s-a păstrat până în zilele noastre, doar că modelele coloristice reprezintă astăzi un haos organizat. Mai exact, prima dată trebuie să-ți stabilești opțiunile cu privire la plantele dorite, care se potrivesc grădinii rustice. Apoi, încearcă să alcătuiești un tipar, nu să le pui la întâmplare. De pildă, plantează bujori și trandafiri pe mijloc, flori bogate care se întâlnesc în orice grădină rustică, iar în colțuri folosește exemplare de nemțișor sau degetar roșu, ca să obții un contrast coloristic interesant.

Creează ronduri din flori

Dacă îți plac rondurile, atunci îndreaptă-ți atenția spre plantele perene. Spre deosebire de soiurile cu aspect exotic, acestea își mențin forma perfectă și sunt de mare ajutor la realizarea rondurilor în grădină. Pe lângă florile perene, poți îmbogăți imaginea spațiului exterior și cu mici arbuști, tufe de plante ori conifere care-și vor păstra frumusețea și în sezonul rece.

Oferă grădinii tale o notă romantică 

Chiar dacă este vorba despre o amenajare rustică, poți să-i oferi și un aer de romantism. Folosește plante cățărătoare pe care să le așezi la baza unor elemente verticale din lemn, cum sunt gardurile și pergolele. Pe măsură ce vor crește, ai grijă să le coordonezi ramurile astfel încât să se transforme într-o boltă de verdeață și flori. Construiește astfel de bolte și tuneluri de-a lungul aleilor de acces sau în locul unde te gândești să amplasezi mobila de grădină.

Adaugă și câteva accesorii extravagante

Într-o grădină rustică, se pot găsi anumite elemente mai puțin comune, dar care pot deveni piesa centrală a curții. Fie că alegi o fântână, un iaz, un car decorativ din lemn sau o moară de vânt, grădina ta rustică va fi impresionantă.

Dă dovadă de imaginație și creativitate

În general, spațiile rustice nu sunt perfect construite. Asta înseamnă că poți integra în amenajare tot felul de elemente care să te facă să te gândești la casele din mediul rural. Astfel, cu puțină creativitate poți combina diferite obiecte ca să obții un aspect rustic. Sunt indicate ulcioarele vechi, gălețile, o stropitoare ori o bicicletă scoasă din uz pentru a fi folosite ca stative de flori. Alege și câteva animale din lut pe care să le plasezi în anumite puncte-cheie, creează alei din lemn, piatră, nisip ori cărămizi și evită liniile geometrice dacă vrei ca totul să arate cât mai natural.

Nimic nu se compară cu abundența florală și naturalețea formelor unei grădini rustice! Un spațiu liniștit, spectaculos și deloc dificil de amenajat, dar care îți poate oferi un loc special, chiar în apropierea casei tale.

Read Previous

Tu știi care sunt cele mai folositoare accesorii de mașină? Top 3 achiziții pe care să le faci

Read Next

5 semne că e posibil să ai probleme de vedere

Most Popular