Businessul viitorului și regândirea felului în care sunt motivați angajații

Dacă în trecut existența unui plan de salarizare corect, a unui framework transparent, care să evidențieze clar modul în care angajații pot evolua în cadrul companiei, sau oferirea unor beneficii extra salariale erau suficiente pentru a avea o echipă motivată, pentru businessurile viitorului managerii moderni trebuie să facă mult mai mult. Aceasta, pentru că nevoile și aspirațiile angajaților s-au schimbat foarte mult, mai ales odată cu pandemia.

Află ce pot face managerii moderni pentru a-și menține angajații motivați în contextul noii realități de la job.

1. Crearea unor spații de lucru care sa le ofere protecție sanitară și să încurajeze interacțiunea dintre echipe

Un manager modern știe ca sustenabilitatea unui business al viitorului pornește de la conceptul de „people centricity”. Pentru a face cu adevărat din oameni o prioritate, liderii trebuie să filtreze politica, tehnologia și mediul de lucru din cadrul companiei, concentrându-se pe nevoile și aspirațiile angajaților, iar în contextul pandemic, pe sănătatea angajaților. 

MMUNE Building Standard™, conceptul dezvoltat de antreprenorul Liviu Tudor pentru clădirile viitorului, propune un set de măsuri menite să asigure un mediu de lucru sănătos, unde angajații se pot dezvolta și pot interacționa în siguranță.

Clădirile viitorului sunt locuri ce încurajează munca în echipă în contextul prioritizării bunăstării angajaților. Ei sunt mai eficienți și mai productivi atunci când lucrează în echipă. Scopul managerului modern este de a face echipa să înceapă să funcționeze ca o unitate colectivă care să-i includă în mod natural pe toți în procesele de lucru. 

2. Regândirea experienței de lucru 

Pe măsură ce cultura muncii se schimbă către un model de lucru flexibil și hibrid, companiile își regândesc spațiul de birouri pentru a se adapta nevoilor și aspirațiilor angajaților.

Odată cu pandemia ce a modificat sistemul  de lucru pentru mulți dintre angajați, o parte dintre ei au ajuns să aprecieze munca hibridă, deoarece a permis stabilirea unui echilibru între viața profesională și cea privată. Totuși, multora le lipsește interacțiunea socială și agitația de la birou. Aceste preferințe ne sugerează că este puțin probabil să vedem o schimbare definitivă pentru un sistem de lucru sau altul în următorii ani.

Faptul de a se afla în aceeași încăpere cu alte persoane face ca munca să devină mai productivă și mai relaxantă, deopotrivă. Mai mult, conform sondajului efectuat de Genesis Property, doar trei din zece angajați preferă în continuare lucrul de la distanță, după eliminarea restricțiilor.

Cele mai citite articole

În schimb, munca la birourile viitorului va fi diferită. Birourile vor fi mai mult decât ceea ce știm astăzi; ele vor servi ca spațiu de lucru colaborativ și flexibil, angajații împărțindu-și timpul între mersul la serviciu și lucrul de acasă.

Un astfel de concept este deja în curs de implementare în România în YUNITY Park, ce va include spații de co-working și co-living, astfel încât angajații să poată combina interacțiunile sociale și sarcinile profesionale. Astfel, conceptul YUNITY regândește munca la birou într-o manieră mai flexibilă ce stimulează creativitatea, inovația și spiritul de echipă.

3. Încurajarea tinerelor talente și a stilurilor de muncă diferite

Companiile și-au revizuit în ultimii ani abordarea față de angajați, prioritizându-le bunăstarea. Aceasta în contextul în se dorește atragerea de angajați talentați și productivi, chiar din rândurile freelancerilor. Condițiile de lucru din birourile viitorului și crearea spațiilor de co-working i-ar putea determina pe aceștia să devină parte dintr-o echipă în cadrul unei companii. 

Așadar, co-workingul descrie un sistem de lucru în care persoane din diferite echipe și companii se reunesc pentru a lucra într-un singur spațiu comun. Un astfel de sistem sporește motivația angajaților, oferindu-le flexibilitate.

Acest concept reprezintă o alternativă flexibilă la modelul clasic de muncă la birou. Un astfel de stil de lucru poate fi atractiv pentru angajații care agreează sistemul hibrid. În plus, permite abordarea sarcinilor de lucru din perspectiva taskurilor care pot fi realizate exclusiv online și a proiectelor ce necesită munca de echipă și prin urmare, prezența fizică.

Spațiile de coworking sunt opțiuni  convenabile pentru noii angajații la distanță, care pot continua să se întâlnească și să colaboreze cu colegii fără a fi nevoiți să călătorească prea departe.

Așadar, motivația se află în centrul productivității și retenției angajaților. De aceea, angajatorii își regândesc modul în care motivează resursa umană, pentru a rămâne competitivi și pentru face birourile viitorului mai atrăgătoare pentru angajați.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Read Previous

Top întrebări ale pacienților cu privire la aparatele dentare

Read Next

Avantajele unei căști moto enduro. Când să alegi acest model?

Most Popular