stirile addsite logo

Top întrebări ale pacienților cu privire la aparatele dentare

Dinții sănătoși, însă incorect aliniați, cu mari spațieri sau diverse asimetrii au nevoie de tratament ortodontic. Necesitatea unui astfel de tratament nu este doar din considerente estetice, cât mai ales funcționale – astfel dinții devin mai ușor de igienizat, mușcătura este corectă, iar masticația decurge fără probleme. Totodată, odată îndreptați dinții scade și riscul cariilor dentare.

Pentru a obține dinți perfecți aliniați este necesar un tratament ortodontic, ce se realizează prin mai multe tipuri de aparate dentare, ținând cont de complexitatea cazului prezentat. Cele mai comune sunt cele fixe (aici sunt incluse și aparatele dentare metalice), precum și cele mobile (care se prezintă sub forma unor gutiere detașabile).

Totuși, în clinica Smile Ambassador vin foarte mulți pacienți care se tem de un astfel de tratament ortodontic, din diverse motive, însă mai ales din perspectiva costului. Astfel, cele mai importante întrebări adresate medicilor specialiști sunt:

În ce constă tratamentul ortodontic?

Ortodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă cu obținerea zâmbetului perfect al pacienților, prin corectarea poziției dinților cu ajutorul unor dispozitive de ultimă generație, respectiv aparatele dentare. 

Cu ajutorul acestora, pacientul își poate recăpăta funcțiile afectate ale aparatului dento-maxilar, însă cu precădere cele legate de fizionomie – frumusețea și armonia trăsăturilor faciale. De asemenea, trebuie menționat faptul că fiecare tratament este 100% personalizat pe nevoile pacientului. 

În ce cazuri este necesar un aparat dentar?

Cele mai citite articole

Doar vizita la ortodont poate spune dacă ai sau nu nevoie de un tratament ortodontic. Totuși, sunt și câteva semne care ar putea indica necesitatea purtării unui aparat dentar:

  • Dinți aliniați incorect – cu malpoziții, care antrenează o malocluzie;
  • Dinți înghesuiți;
  • Imposibilitatea realizării periajului dentar riguros;
  • Spațieri interdentare mari – aici este inclusă și strungăreața. 

Cât costă aparatul dentar?

Cât costă un aparat dentar?” este întrebarea cel mai des adresată medicilor ortodonți. În stabilirea prețului final se iau în calcul mai multe considerente: costul aparatului în sine, precum și vizitele regulate la medic. Totodată, prețul variază și în funcție de modelul ales: aparatul dentar metalic este varianta cea mai ieftină; cea mai scumpă este reprezentată de modelele sub formă de alignere, invizibile. 

Cât durează tratamentul ortodontic?

Durata unui tratament ortodontic variază în funcție de complexitatea cazului, dar și de tipul de aparat dentar. În mod normal, purtarea aparatului de face între 6 luni și 2 ani, dar sunt situații în care termenul poate fi depășit cu încă jumătate de an. Evident, la această perioadă trebuie adăugată și perioada de contenție, pentru ca dinții să nu revină în poziția inițială.

Purtarea aparatului dentar doare?

În niciun caz nu vei simți durere, ci un oarecare disconfort. În cazul în care ai optat pentru un aparat dentar metalic, singurul disconfort resimțit va fi la nivelul obrajilor. În cazul celui lingual, disconfortul va fi la nivelul limbii, dar dispare în câteva săptămâni. 

Ce alimente sunt strict interzise în timpul unui tratament ortodontic?

La modul ideal trebuie evitate alimente tari, dure, caramelele, ciocolata sau bomboanele dure. Perfecte sunt alimentele moi, nelipicioase. Dacă ai optat pentru Invisalign, de exemplu, alignerele pot fi date jos pentru a mânca sau bea orice îți dorești. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Cinci lucruri la care să fii atent când cumperi lentile de contact

Read Next

Businessul viitorului și regândirea felului în care sunt motivați angajații

Most Popular