stirile addsite logo

Cinci lucruri la care să fii atent când cumperi lentile de contact

Cinci lucruri la care să fii atent când cumperi lentile de contact

Atunci când îți dorești o schimbare temporară de look, lentilele de contact colorate pot fi cea mai bună soluție. Totodată, lentilele de contact pot să înlocuiască ochelarii și pot să corecteze astigmatismul miopic sau hipermetropic, dar și alte afecțiuni oculare. Așa că dacă ai nevoie de o pereche nouă de lentile de contact, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare, înainte de a le achiziționa.

Modul de utilizare

Dacă vrei să te bucuri de mai mult confort, te poți orienta către lentilele de unică folosință. După o simplă purtare poți arunca lentilele de contact, fără să fie nevoie să le dezinfectezi pentru a le purta mai multe săptămâni. Avantajul principal al acestor tipuri de lentile este riscul redus de contaminare cu bacterii. În plus, costurile pentru lentilele de unică folosință sunt de multe ori egale sau chiar mai mici decât în cazul lentilelor cu înlocuire lunară.

Pe lângă lentilele de unică folosință, poți opta și pentru modelele de lentile de contact cu 5 purtări, pentru cele cu înlocuire la două săptămâni, înlocuire lunară sau înlocuire anuală. Însă, în cazul acestor modele este obligatoriu ca în fiecare seară, după ce le dai jos, să le cureți cu o soluție specială de îngrijire. În timp, vei vedea că prețul lor este același, luând în calcul și costurile pentru soluțiile de întreținere.

Data de expirare

Atunci când îți cumperi lentile de contact ar trebui să verifici cu atenție data de expirare inscripționată pe pachet. În cazul în care ai ales o cutie cu o perioadă de valabilitate limitată, ar trebui să schimbi lentilele. 

Lentilele de contact expirate pot să creeze o stare de disconfort la nivelul ochilor, dureri, mâncărimi și senzație de lăcrimare, dar și probleme mai grave, cum ar fi inflamații sau iritații. Este important să respecți regulile de întreținere a lentilelor de contact, dar și perioada lor de purtare, alegând întotdeauna lentile care au un termen de valabilitate extins.

Prescripția doctorului

Cele mai citite articole

Chiar dacă îți dorești o anumită culoare de lentile de contact, sau un anumit model, trebuie să ții cont de faptul că anumite tipuri de lentile nu se potrivesc ochilor tăi. Iar atunci când raza de curbură, diametrul sau dioptriile nu sunt cele potrivite, te poți confrunta cu probleme de vedere. Tocmai de aceea este esențial să ții cont de recomandarea medicului oftalmolog, pentru a cumpăra lentilele de contact potrivite.

Modul de ambalare

Întotdeauna lentilele de contact se află ambalate în cutii cu 2, 4, 6, sau chiar 90 de lentile, toate cu aceeași dioptrie. Așa că în cazul în care ai nevoie de dioptrii diferite, ar trebui să achiziționezi două cutii cu lentile, câte una pentru fiecare ochi. Însă, va trebui să te asiguri că alegi modelul potrivit de lentile, în funcție de recomandările medicului.

Grosimea lentilelor

Un alt detaliu pe care ar trebui să îl iei în calcul este grosimea lentilelor de contact, care depinde în mare măsură de materialele din care acestea sunt confecționate. În general, cele mai performante modele sunt cele din silicon-hidrogel, care permit oxigenarea eficientă a retinei și pot fi folosite pentru o perioadă îndelungată. Aceste tipuri de lentile sunt ideale pentru persoanele care au nevoie de o corecție mare, sau pentru cele care poartă lentile de contact pentru mai mult de 8 ore pe zi.

Pe lângă acestea, mai sunt cele confecționate din hidrogel, care sunt mult mai subțiri și mai flexibile, așezându-se mai bine pe retină, așa că sunt ideale pentru persoanele care nu tolerează modelele groase.

Așadar, atunci când vrei să îți achiziționezi un set de lentile de contact ar fi ideal să ții cont de părerea medicului oftalmolog, pentru a alege întotdeauna modelele potrivite, care să nu îți afecteze vederea.

Cele mai citite articole

Read Previous

Sănătatea picioarelor și cum este influențată de încălțămintea pe care o porți

Read Next

Top întrebări ale pacienților cu privire la aparatele dentare

Most Popular