Conform unor studii, consilierea psihologică online funcţionează. Cu toate acestea, limita cercetărilor efectuate până acum constă în numărul mic de pacienţi analizaţi. În orice caz, multe studii au încercat acum să facă lumină asupra rezultatelor terapiilor online şi rezultatele sunt încurajatoare. În decembrie 2012 a fost făcută o analiză a tuturor studiilor pe tema terapiei web (s-au făcut mai mult de 1100 de studii înainte de acea dată), ceea ce arată că consilierea pe internet, atunci când a fost efectuată riguros şi conform directivelor psihologilor, a demonstrat că să fie eficientă în tratamentul unor forme de depresie, fobii sociale, anxietate, unele disfuncţii sexuale şi chiar în tratamentul dependenţei de jocuri de noroc. Savanţii de la Universitatea din Zurich au arătat că psihoterapia prin internet (terapie web) poate avea aceeaşi valabilitate ca terapia făcută în cabinetul psihoterapeutului. Conform acestei cercetări, în unele cazuri, operarea online ar putea avea chiar efecte mai bune asupra pacienţilor. Cercetarea a analizat 62 de subiecţi care suferă de depresie uşoară. Aceștia au fost supuși unui tratament cognitiv-comportamental pe o perioadă de opt săptămâni. De asemenea, au fost supuși și la terapie online.
· Primul grup
A participat la terapie tradiţională cu un psiholog o dată pe săptămână şi sarcini la domiciliu.
· Al doilea grup
Cele mai citite articole
S-a bucurat de terapie online, care a constat în câteva teme urmate de o întoarcere de la terapeut.
După opt săptămâni de terapie, ambele grupuri obţinuseră rezultate bune. Cu o mică diferenţă: depresia uşoară nu mai era diagnosticabilă la jumătate dintre pacienţii care au ales terapia tradiţională şi la 53% dintre pacienţii în terapie web. După o perioadă de câteva luni la o urmărire, depresia la pacienţii trataţi online a scăzut în continuare, de la 53% la 57%, în timp ce pacienţii trataţi în mod convenţional au avut recăderi, iar procentul de vindecaţi a scăzut de la 50% la 42%. Un dezavantaj remarcat în această cercetare este că terapia online a avut totuşi un număr mai mare de abandon şcolar decât terapia tradiţională.
Cum îmi poate fi utilă psihoterapia?
Această întrebare ni se adresează sub diferite forme: „Este într-adevăr psihoterapeutul figura potrivită pentru mine?”; „Poate psihoterapia să îmbunătăţească modul în care mă simt?”; „Alţii sunt problema mea, ce poate face un psiholog pentru mine?”. Psihoterapia poate fi utilă dacă nu puteţi controla anxietatea, furia, dacă apatia vă împiedica să obţineţi plăcere din viaţă sau dacă o pierdere gravă, doliu sau abandon v-au lipsit de sens şi bucurie, dacă indecizia cronică sau nesiguranţa paralizantă te fac să pierzi oportunităţi preţioase. Dacă, din orice motiv, vă simţiţi afectat în plan pshologic şi credeţi că este timpul să luaţi măsuri. Eliberează-te de teama de abandon apelând la un terapeut bun!
Cât durează psihoterapia?
Durata potenţială a psihoterapiei poate fi descurajantă pentru foarte multe persoane, astfel încât nevoia de a solicita îndrumare este la fel de legitimă pe cât de inteligibilă. Din păcate, însă, este imposibil să se furnizeze informaţii precise. Ar fi ca şi cum ai încerca să răspunzi la întrebarea: „Cât durează să stingi focul?”. Variabilele care scurtează sau prelungesc psihoterapia sunt numeroase. Complexitatea problemei, de exemplu, şi gradul în care sunteţi capabil să vă angajaţi în procesul de schimbare.