stirile addsite logo

Ce afecțiuni pot ascunde cearcănele

De multe ori, percepția vârstei și a gradului de oboseală este legată de prezența cearcănelor. Lucrurile sunt cu atât mai neplăcute cu cât acestea contribuie dau feței un aspect obosit, bătrân sau chiar trist. Deși cearcănele apar atât la bărbați, cât și la femei, acestea din urmă sunt cele care investesc sume considerabile în produse cosmetice și intervenții chirurgicale estetice pentru zona periorbitală. Haideți să descoperim, împreună, ce sunt cearcănele și care sunt cauzele apariției cearcănelor.

Ce sunt cearcănele?

Cearcănele sunt caracterizate de subțierea și pigmentarea pielii de dedesubtul ochilor. Ele pot apărea la oricine, dar, în general, sunt mai des întâlnite la persoanele în vârstă, la cei de rasă non-albă sau la indivizii cu predispoziție genetică.

O serie de factori, anatomici mai ales, contribuie la apariția cearcănelor:

  • Arhitectura ligamentelor faciale și structura osoasă – aceste elemente reprezintă suportul țesutului moale facial și influențează aspectul general al feței. Odată cu înaintarea în vârstă, orbita se retrage, oasele și țesutul adipos pierd din volum, conducând la întinderea ligamentelor.
  • Distribuția țesutului moale (inclusiv mușchi și vase de sânge) – pielea de pe pleoape este foarte subțire sau chiar transparentă, motiv pentru care nu poate camufla proeminența țesutului moale și rețeaua vasculară musculară. De asemenea, extravazarea produșilor de degradare a hemoglobinei (hemosiderină și biliverdină) contribuie la pigmentarea vizibilă a straturilor pielii.
  • Pielea subțire de pe pleoape – pleoapele sunt acoperite de cel mai subțire strat de piele din organism și, din această cauză, aspectul subdermic este mai vizibil decât în alte părți ale organismului.
  • Absența țesutului subcutanat – lipsa țesutului gras de la nivelul pleoapelor face ca pielea să aibă un contact mai intim cu musculatura facială, iar efectele îmbătrânirii sunt considerabil mai vizibile. 

De ce apar cearcănele?

Oboseala

Lipsa somnului face ca pielea (deja foarte subțire și transparentă) de la nivelul pleoapelor să fie mai palidă, făcând ca vasele de sânge din profunzime să devină și mai vizibile. De asemenea, oboseala poate favoriza edemațierea și creșterea în volum a pleoapelor, ceea ce va conduce la umbrirea accentuată a zonei de sub ochi.

Fumatul

Expunerea la substanțele toxice din țigări favorizează subțierea țesutului subcutanat din jurul ochilor ceea ce face ca rețeaua vaselor de sânge să fie mai proeminentă. De asemenea, fumatul crește stresul oxidativ la nivel celular accentuând fenomenele de îmbătrânire a pielii.

Expunerea la soare

Radiațiile ultraviolete accentuează sinteza de melanină (pigmentul pielii), iar expunerea exagerată la soare, în special a zonei ochilor, poate provoca hiperpigmentarea pielii.

Genetica

Cele mai citite articole

Istoricul familial joacă un rol important în apariția cearcănelor, acestea putând fi chiar moștenite. Cearcănele pot apărea sau se pot accentua în cazul unor patologii ce pot fi transmise genetic, de exemplu, tiroidita autoimună Hashimoto. În cadrul acestei patologii, glanda tiroidă nu produce hormoni tiroidieni în cantitate suficientă, conducând la apariția unor simptome precum oboseală accentuată și subțierea pielii, efecte ce favorizează apariția cearcănelor.

Dermatita

Inflamația pielii poate conduce la apariția hiperpigmentării postinflamatorii, denumită și melanoză dobândită. Procesul inflamator provoacă distrugerea unor structuri de la nivelul epidermului și dermului favorizând depunerea de melanină și apariția cearcănelor.

În concluzie, cearcănele apar urmare a unui complex de factori ce țin de configurația anatomică a feței, de stilul de viață dar și de moștenirea genetică.

Surse informative

Nakra, Tanuj, et al. “Infraorbital Dark Circles: A Review of the Pathogenesis, Evaluation and Treatment.” Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, vol. 9, no. 2, 2016, p. 65., doi:10.4103/0974-2077.184046.

Dark Circles under the Eyes. dermnetnz.org/topics/dark-circles-under-the-eyes/.

Cele mai citite articole

Read Previous

3 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să îți comanzi mobilă de Black Friday

Read Next

Zborul cu avionul: 3 lucruri de care să ţii cont

Most Popular