Pe fondul schimbărilor de pe piața energetică și a nesiguranțelor care domină în prezent mediul de business, tot mai mulți antreprenori prioritizează aspectul consumului de energie electrică, implementând măsuri și soluții în acest sens.
Angajații sunt responsabili de consumul de energie la birou. În acest context, antreprenorii au responsabilitatea de a comunica măsurile de eficiență energetică și de a stimula un comportament corespunzător în această direcție.
Cum se poate optimiza consumul de energie la birou?
Schimbarea sistemului de iluminat
O primă măsură pe care o poate lua orice antreprenor în vederea scăderii consumului de energiei electrică este modificarea sistemului de iluminat. În cazul în care sistemele nu funcționează în baza tehnologiei LED, atunci este indicat ca acestea să fie schimbate. Becurile LED pot fi utilizate cu succes în spațiile de lucru fără a împiedica în vreun fel desfășurarea activităților. În plus, ele prezintă un rol important în procesul de optimizare a consumului de energie.
Utilizarea unor spații de lucru comune
Un alt lucru pe care îl pot face companiile este să încurajeze folosirea unor spații de lucru comune, astfel încât să nu fie necesare foarte multe birouri individuale, unde să fie utilizat curent electric. Lucrând în spații comune, angajații vor contribui la eficientizarea modului de folosire a energiei.
Deconectarea dispozitivelor electrice
Cele mai citite articole
Un obicei greșit este lăsarea aparatelor electrice în modul stand-by, fără deconectarea de la priză a acestora. Chiar dacă dispozitivele nu sunt utilizate, ele consumă în continuare un procent mic de energie dacă rămân conectate la sursa de energie. Având în vedere aparatura din birouri, care atinge în general un număr destul de mare, este inevitabil să nu apară pierderi energetice din cauza faptului că acestea nu sunt deconectate după utilizare. Astfel, recomandarea este deconectarea de la priză a echipamentului odată cu terminarea programului de lucru.
Verificarea ofertei la energie
Este important ca antreprenorii să își revizuiască contractul încheiat cu furnizorul de energie actual. Fiindcă în ultima vreme au tot avut loc schimbări, este posibil ca aceasta să nu se mai alinieze nevoilor afacerii. În măsura în care valorile de consum precizate în ofertă nu se mai potrivesc nevoilor companiei, există riscul ca la final de lună să existe costuri suplimentare.
Dacă se constată acest lucru, atunci soluția este schimbarea furnizorului. Antreprenorul trebuie să se informeze cu privire la pret kw 2022 și să analizeze cu atenție ofertele puse la dispoziție de furnizori. În acest fel, va putea lua o decizie rațională, în avantajul companiei.
Spre exemplu, CEZ Vânzare, principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României oferă antreprenorilor diferite produse de energie electrică și gaze naturale, concepute special pentru a se potrivi nevoilor lor de consum. De asemenea, antreprenorii pot obține sfaturi utile privind optimizarea consumului, dacă consultă manualul de eficiență energetică, pus la dispoziție de CEZ Vânzare.