5 sfaturi utile pentru a pregăti o marinată gustoasă pentru friptură

O friptură perfectă, făcută ca la carte, depinde de o mulțime de factori, însă alegerea cărnii și modul în care aceasta este marinată cu siguranță sunt elementele cheie pentru a obține cea mai gustoasă și irezistibilă friptură, cu o textură deosebită. Desigur, atunci când vine vorba despre diferitele tipuri de carne, nu ne vom referi doar la faptul că este de pui, de porc, de vită sau de miel, ci și la zona anatomică, căci este diferit să prepari un mușchi de porc la cuptor față de un curcan întreg. 

Și spunem acest lucru pentru că raportul dintre fibre și grăsimi diferă, prin urmare, pentru a frăgezi carnea în profunzime, va fi nevoie de diferite tehnici de marinare a cărnii. Și pentru că ne dorim să obții cea mai delicioasă friptură, fie ea de vită, porc, pui sau miel, te invităm să descoperi în articolul următor o serie de sfaturi utile pentru marinarea cărnii, în așa fel încât să obții o marinată gustoasă de fiecare dată. 

  • Ține întotdeauna cont de elementele cheie pentru o marinată perfectă 

Indiferent că vorbim despre carne de vită, de porc sau de curcan, rolul marinării nu este doar acela de a condimenta și de a frăgezi carnea, ci și de a o hidrata. Procesul de marinare este unul important chiar și în cazul cărnii de porc, indiferent de cât este de grasă sau suculentă, pentru că în momentul în care este tratată termic, carnea are tendința de a se usca. Pentru a frăgezi, aroma și hidrata carnea, o marinată are la bază trei elemente cheie: 

  • Uleiul – cu rolul de hidratare a cărnii; în cazul anumitor tipuri de carne, așa cum este carnea de curcan sau cea de vânat, este nevoie și de alte tipuri de grăsimi precum bucățele de slănină sau bacon; pentru carnea de porc, uleiul este suficient pentru a obține o friptură suculentă; 
  • Acidul – cu rolul de frăgezire a cărnii; este nevoie de un acid care poate dizolva enzimele din țesuturile cărnii și o fac mai moale și aici facem referire la oțet, zeamă de lămâie, vin alb sec sau vin roșu sec ori demisec; 
  • Condimentele și ierburile aromatice – cu rol de aromare a fripturii și de obținere a unui gust irezistibil; pot fi folosite atât mixuri de condimente gata preparate, dar și propriile combinații de plante aromatice și verdețuri. 
  • Lasă suficient carnea la marinat

Unul dintre cele mai utile sfaturi în ceea ce privește obținerea unei marinate gustoase este să iei seama la timpul minim de frăgezire al cărnii. În funcție de tipul de carne, poți ține carnea la marinat între 1-3 zile, însă atunci când nu dispui de suficient timp, este important să știi care este durata minimă necesară pentru ca procesul de marinare să fie complet. 

Cele mai citite articole

Și pentru că ne dorim să obții o marinată ca la carte, iată câteva exemple: fripturile de vită, de vânat sau pulpa de porc trebuie să stea la marinat cel puțin 2 ore. Mușchiul de porc, cel de vită, carnea de pui și cea de curcan cu oase poate sta la marinat pentru cel puțin o oră. Carnea de pui sau de curcan dezosată, coltletul de porc sau de miel vor avea un timp minim de marinare de 40 de minute. 

  • Acordă atenție cantității de lichid folosite pentru marinare 

Dacă optezi pentru o marinată umedă și nu pentru una uscată, este util să măsori cu grijă cantitatea de lichid (elementul acid precum zeama de lămâie, vinul, oțetul). În general, o marinată reușită este cea în care lichidul acoperă în întregime carnea din recipientul în care este lăsată la macerat. Așadar, dacă vrei să obții un baiț pentru carnea de porc absolut gustos, ai grijă ca vinul să acopere complet carnea de porc.  

  • Fă diferența între condimentele pulbere și cele proaspete 

Atunci când folosești mixuri de condimente uscate pentru marinarea cărnii, acestea sunt de regulă mai rapid absorbite, cu atât mai mult cu cât sunt sub formă de pulbere. Dacă folosești, în schimb, plante aromatice, în acest caz va trebui să triplezi cantitatea de condimente și să lași mai mult carnea la macerat, pentru a se impregna aromele. 

  • Păstrează întotdeauna marinata la rece 

Majoritatea bucătarilor recomandă ca marinata să fie păstrată la frigider, în așa fel încât să nu se formeze bacterii. Dacă friptura și ingredientele folosite pentru marinată stau prea mult timp la căldură, există posibilitatea ca acestea să se deterioreze. 

Noi suntem de părere că ți-am oferit cele mai importante sfaturi pentru a obține o marinată gustoasă pentru friptură, indiferent de preferințele tale culinare. Tu cum marinezi carnea? 

Cele mai citite articole

Read Previous

Novak Djokovic va avea o misiune dificilă la Australian Open. Ce obstacole îl așteaptă

Read Next

Ce măsuri pot lua antreprenorii pentru a optimiza consumul de energie la birou

Most Popular