Cele mai gustoase sosuri din bucătăria mexicană și moduri de servire

Salsas mexicanas, unele cele mai gustoase sosuri din lume, nu lipsesc niciodată de pe masa unui mexican. Acestea se prepară foarte ușor, pot fi picante sau dulci, și se potrivesc perfect cu numeroase combinații de mâncăruri. La bază, mai toate toate sosurile mexicane au un tip de ardei, iute sau nu, iar cum în această țară varietatea de ardei este foarte mare și posibilitățile minunatelor sosuri sunt aproape nelimitate. Și cum de fiecare dată când ne gândim la preparatele mexicane știm că mâncarea autentică se referă în mare parte la sosuri, haide să vedem care sunt cele mai gustoase produse culinare de acest gen din bucătăria mexicană.

Guacamole

Rareori vei vedea o gustare sau pe masă în Mexic, care să nu includă celebrul sos guacamole. Faimos la nivel mondial, acesta are o istorie destul de veche, fiind creat de azteci cu mult timp înainte de fondarea Mexicului de azi. Sosul are la bază avocado, de altfel și numele său provine de la aztecul ahuacamolli, un termen format din cuvintele ahuacatl (avocado) și molli (sos). În rețetele tradiționale, se pregătea doar din pulpă de avocado pasată foarte bine și amestecată cu sare de mare și suc de limeta. În variantele moderne, guacamole se face din pulpă de avocado, roșii, ceapă, ardei iute, suc de lime și coriandru. Toate ingredientele sunt tocate mărunt și amestecate, iar sosul este gata pentru a fi servit. Preparatul poate să mai conțină și usturoi, chili verde, sare, piper, pastă de roșii, puțin lapte ori smântână, după preferințe.

Guacamole este cel mai des consumat cu nachos, dar poate fi utilizat și ca umplutură în diverse sandwich-uri de tortilla, ca sos pentru friptură și pește sau garnitură pentru supe, ouă fierte ori legume coapte pe grătar. De asemenea, guacamole este ideal ca dressing pentru salate sau ingredient pentru tartine, pâine prăjită ori bruschete servite la micul dejun.

Pico de Gallo

Cunoscut și sub numele de “salsa fresca”, “salsa cruda” ori “mexican salsa”, acest deosebit sos este cel mai cunoscut și răcoritor preparat mexican. În traducere liberă înseamnă “ciocul cocoșului” și se pare că numele său provine de la faptul că localnicii obișnuiau să-l mănânce direct cu mâna, iar felul în care prindeau bucățile de mâncare cu degetele se asemăna cu un cioc de cocoș. Se face din roșii, ceapă, coriandru, ardei serrano, chimen și suc de limeta. Pico de Gallo se consumă adesea cu nachos, însă la fel ca orice alt sos mexican poate fi utilizat și sub formă de umplutură pentru diferite preparate ce includ lipiile tortilla, cum ar fi burrito sau tacos. Sosul merge de minune și cu fajitas, carne și pește la grătar, orez, fasole sau ca atare, pe post de salată.

Salsa Roja

Cele mai citite articole

Dacă adori mâncărurile picante sau te pasionează bucătăria internațională, mai mult ca sigur ai auzit deja de Salsa Roja, minunatul sos iute care se potrivește cu orice preparat culinar. Indiferent dacă ai sau nu experiență în bucătărie, poți să pregătești foarte rapid acest sos extrem de simplu. Ai nevoie de legume proaspete – roșii, ceapă, usturoi și ardei iuți. Toate aceste ingrediente se gătesc într-o oală încăpătoare, apoi se mixează împreună cu puțin coriandru și ulei de măsline. La final, vei obține Salsa Roja gata de servit alături de mâncărurile tale preferate.

Sosul poate fi preparatdupă metoda descrisă mai sus, fie legumele pot fi înainte mixate în blender și apoi gătite pe foc. Indiferent de varianta aleasă, gustul va fi la fel de savuros. Sosul mexican se servește cu tacos, quesadillas, enchiladas, chalupa supreme ori alt preparat mexican pe care îl poți comanda rapid de la Taco Bell Delivery.

Salsa Verde

Acest tip de sos este foarte asemănător cu Salsa Roja, întrucât ambele sunt picante și lichide, darculoarea lor și gustul sunt diferite. Salsa verde se pregătește din tomatillos, roșii mici verzi sau tomates verdes, roșii verzi de dimensiuni mai mari, combinate cu ardei iute jalapeno ori serrano, ceapă, usturoi, coriandru proaspăt, câteva frunze de țelină, suc de limeta, ulei de măsline sare și piper. Procesul de preparare este similar cu cel pentru Salsa Roja, legumele proaspete fiind gătite până când se obține o consistență perfectă.

Salsa Verde se păstrează în frigider, are un gust foarte puternic și se servește cu conchita pibil, nachos, tacos, quesadilla sau enchiladas.

Sosurile mexicane au un gust senzaționalși, cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care se combină cu aproape orice fel de mâncare. De fiecare dată când comanzi preparate mexicane sau atunci când reușești să le pregătești acasă, ai grijă să nu uiți de aceste minunate sosuri, care pur și simplu transformă gustările în adevărate delicii culinare.

Cele mai citite articole

Read Previous

Evoluția cazinourilor de-a lungul timpului

Read Next

Amigdalita netratată poate cauza otită și reumatism articular acut

Most Popular