stirile addsite logo

Cum alegem pensula potrivită pentru pictură?

Indiferent dacă ești un pictor începător sau experimentat, alegerea pensulei este una dintre cele mai importante, fiind instrumentul principal din lucru. Din acest motiv, trebuie să știi că pensulele există în atâtea forme și mărimi, încât nu ai cum să nu găsești instrumentul perfect.

Dacă vrei să-ți completezi trusa pentru pictură și ai nevoie de pensule de calitate, inspiră-te din ideile de mai jos și achiziționează modelele potrivite pentru picturi fără reproș.

Alege pensula în funcție de scop

Există numeroase tipuri de pensule, în numeroase forme, pe care să le alegi în funcție de scop. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri:

  • Pensula rotundă, cu vârf rotund sau ușor ascuțit. Acest tip de pensulă te ajută să trasezi linii subțiri și să conturezi, elemente esențiale atunci când pictezi pe o suprafață mică.
  • Pensula plată, cu fibre tăiate drept, mai lungi sau mai scurte. Folosește pensule plate dacă ai nevoie să trasezi linii groase.
  • Pensula în formă de limbă de pisică, cu fibre tăiate drept și capete ușor rotunjite către interior. Această pensulă este perfectă atunci când aplici o cantitate mai mare de culoare pe o suprafață.

Verifică mânerul pensulei și tipul de fibră

Nu știi cât de lung trebuie să fie mânerul pensulei cu care pictezi? Acest criteriu depinde de stilul tău de a picta. În timp ce un mâner scurt îți permite să fii mai aproape de suprafața în timp ce desenezi, un mâner lung va crea efectul contrar, potrivit dacă îți place să ai o distanță mai mare.

Cele mai citite articole

În ceea ce privește fibrele, poți găsi pensule din păr natural sau sintetic, pe care să le folosești în funcție de pictură pe care o realizezi. Pentru picturile acrilice, sunt recomandate pensulele din păr sintetic. Pensulele din păr natural nu sunt indicate pentru culorile acrilice, fiindcă le deteriorează.

Gândește-te la tipul de pictură pe care îl realizezi

Înainte de achiziționarea pensulelor pentru pictură, trebuie să te gândești la tipul desenelor pe care le realizezi. De pildă, când alegi pensulele pentru pictura în ulei, poți folosi atât modele din păr natural, cât și modele din păr sintetic. Cel mai des se folosesc pensulele cu fir de porc sau zibelină. Aceste modele sunt la fel de potrivite pentru amestecuri și treceri graduale de culoare.

Dacă îți place să pictezi în acuarelă, cele mai bune rezultate se vor obține cu pensule din păr natural de capră, zibelină sau veveriță. Părul natural de veveriță sau zibelină are o suprafață mai poroasă, în comparație cu firul sintetic, mult mai neted și mai elastic. Desigur, poți opta și pentru pensulele din păr sintetic.

Nu în ultimul rând, pentru pictura în acrilic, este recomandat să achiziționezi pensule cu păr rezistent și flexibil. Din acest motiv, alege pensulele din păr sintetic, mai potrivite decât cele din păr natural. Atunci când pictezi cu acrilice fluide, asemănătoare cu acuarelele, poți folosi pensule cu păr moale. În acest fel, vei obține amestecuri graduale de culoare.

Pensulele sunt esențiale pentru obținerea unei picturi ideale. Dacă ești la început în domeniul picturii, nu vei avea nevoie de un număr mare de pensule pentru a exersa. Optează, în schimb, pentru pensule de calitate, care îți garantează o tehnică perfectă. În funcție de preferințe și de stilul picturii, îți poți completa colecția de pensule cu modele noi, în forme și dimensiuni diferite.

Cele mai citite articole

Read Previous

Curățenia în casă: 5 trucuri pentru curățenie rapidă

Read Next

Tipuri de parchet și avantajele pe care le oferă

Most Popular