stirile addsite logo

Cum alegi cabinetul stomatologic

Vizitele regulate la stomatolog nu sunt doar garanția danturii sănătoase, ci înseamnă și încredere în sine, un chip frumos și o stare generală bună. Periodicitatea consultațiilor previne tratamentele complicate și costisitoare, astfel că în agenda personală, la fiecare șase luni, trebuie programată o vizită la medic. Chiar dacă nu ai nevoie de tratamente, cu siguranță este binevenit un control al dinților, o curățarea profesională și o inspecție a mucoasei bucale. Luând în calcul toate acestea, alegerea cabinetului stomatologic trebuie făcută cu atenție, iar câteva criterii de selecție pot face diferența. 

Serviciile oferite

Este esențial să existe un medic specializat pentru fiecare dintre problemele posibile. Asta înseamnă inclusiv un stomatolog specializat în terapia dinților copiilor, de la cei de de lapte, până la corectarea pozițiilor vicioase ale celor definitivi, un specialist în tratarea problemelor specifice adulților, atât ale dinților, cât și ale gingiilor, dar și profesioniști capabili să rezolve orice alte situații care impun protezare sau reconstrucție osoasă. Și, nu în ultimul rând, este necesară prezenta esteticienilor care pot transforma orice dantură într-una de superstar. 

Pentru a putea oferi toate aceste servicii medicale este necesar un echipament adecvat, care începe cu scaunul clasic al medicului stomatolog și instrumentarul de bază și se termină cu un microscop dentar. Acesta poate pune în evidență detalii insesizabile cu ochiul liber și poate ajuta la realizarea unor tratamente de calitate superioară. Tehnica prezentă într-o clinică stomatologică este unitatea de măsură a competențelor cadrelor medicale specializate care lucrează acolo. 

Calitatea materialelor

Pentru un nespecialist este greu de înțeles cum poate fi realizată evaluarea calității materialelor utilizate de medicul stomatolog. Dar, ceea ce orice pacient poate și trebuie să facă este să ceară amănunte. Comunicarea dintre părți este esențială, indiferent de problemă și de specializarea stomatologică, iar aceasta generează încredere, stimulează empatia și crește eficiența actului medical. 

Profesioniștii în domeniu știu că nu prețul este primul criteriu, deși rămâne unul important. Materialele de calitate sunt cele certificate, garantate, testate, a căror proveniență este sigură și care au un istoric care le probează eficacitatea. Un cabinet stomatologic care se respectă va oferi mereu garanție pentru procedurile utilizate, mai ales când este vorba despre implanturi, aparate ortodontice, tratamente dentare. 

Modalitățile de plată

Tratamentele stomatologice implică deseori costuri importante. Acesta includ materialele și actul medical, mereu laborios, dar și întreținerea echipamentelor medicale utilizate. Aceasta nu trebuie să pună pacientul în imposibilitatea de a beneficia de terapia de care are nevoie. Un cabinet stomatologic bun este unul care oferă modalități diverse de plată, inclusiv soluția plății eșalonate și a ratelor, eventual realizând parteneriate cu instituții bancare. 

Cele mai citite articole

Cabinetele reprezentative oferă reduceri, bonificații pentru fidelizarea clienților și alte soluții adecvate de la caz la caz. Modul de plată al serviciilor medicale de stomatologie este esențial pentru a accentua componenta preventivă și profilactică a acestei ramuri medicale. 

Relația cu medicul stomatolog

Angoasele și temerile legate de tratamentele stomatologice sunt firești, deși acestea nu mai sunt dureroase, iar confortul pacientului este foarte ridicat. Cu toate acestea, relația care se stabilește cu medicul trebuie să fie una bazată pe respect reciproc, amabilitate și încredere. 

Dacă regulile elementare de politețe cer pacientului, înainte de vizita la stomatolog, atenție pentru igiena gurii, o respirație normală și o stare generală de sănătate bună (pentru că nu este recomandat să mergi la stomatolog după ce ai mâncat mujdei sau când ești răcit), și medicul are obligații de conduită. Acesta nu va face comentarii nepotrivite, nu-și va mustra sau ironiza pacientul și îi va explica, cu detalii pe înțeles, procedura și strategia terapeutică pe care o aplică.  

Recomandările și opiniile altor pacienți 

Recenziile pe care le poți găsi pe internet sunt utile, dar trebuie privite mereu sumativ. Nu este indicat să iei în calcul extremele, nici pozitive, nici negative, ci doar pe cele care aduc argumente care justifică satisfacția sau nemulțumirea avută de alți pacienți. 

Opinia unor cunoscuți care au apelat la serviciile respectivul cabinet sunt și ele foarte utile, dar la fel de importantă este și impresia personală pe care ți-o formezi în urma unei vizite la cabinet și după un dialog sincer cu medicii, sau a unui consult preliminar care stabilește un diagnostic și conturează o strategie de tratament. 

Acestea sunt doar câteva dintre criteriile principale, dar la fel de mult contează nevoile și cerințele fiecărui pacient, pentru ca vizitele preventive sau în scop terapeutic la cabinetul stomatologic să fie experiențe plăcute, iar rezultatele finale să corespundă așteptărilor.  

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Read Previous

4 metode de a face bani de acasă, indiferent de oraș

Read Next

Cum să-ți decorezi livingul de Crăciun: 7 sfaturi

Most Popular