stirile addsite logo

Cum alegi cea mai bună hotă pentru bucătărie

O hotă de bucătărie a devenit un element indispensabil în bucătărie, mai ales într-o locuință modernă, cu deschidere de tip open space. Chiar și într-o bucătărie de mici dimensiuni, ea are rolul de a absorbi aburul, grăsimea sau mirosurile neplăcute care se eliberează la gătit.

Cu toate acestea, alegerea unei hote de bucătărie nu este întotdeauna ușoară, ținând cont că aceasta trebuie să îndeplinească atât criterii funcționale, cât și estetice. Pe lângă principalele caracteristici tehnice pe care să le studiezi înainte de a achiziționa o hotă, trebuie să ai în vedere și suprafața bucătăriei sau tipul de mobilier de aici. Alegerea tipului de hotă potrivită trebuie să țină cont de mai mulți parametri. 

Iată principalele variante existente pe piață, și parametrii de care să ții cont pentru a achiziționa cea mai bună hotă pentru bucătăria ta.

Care sunt principalele tipuri de hote:

  • Standard sau convențională (tradițională), sub forma unui element subțire, montată deasupra aragazului fie de sine stătătoare fie încorporată în dulapul de mobilier; 
  • Decorativă, de perete, înclinată la un anumit unghi față de perete și față de plită;
  • Telescopică sau retractabilă, cu partea frontală extensibilă, de obicei inclusă într-un corp de mobilier și folosită în bucătăriile mici. 
  • Tip Downdraft. Acestea sunt versiuni mai moderne de hotă, integrate cu totul în blatul de bucătărie și care se ridică doar la nevoie;
  • Tip  cupolă, insulă sau șemineu, aceste variante fiind recomandate pentru bucătării mari de tip open space, deoarece pot fi de sine stătătoare, cu o conductă telescopică cu înălțime ajustabilă sau fixate în tavan. Sunt, la fel, variante mai noi și mai moderne de hotă, iar designul lor modern, economic și decorativ accentuat completează foarte elegant aspectul general al bucătăriei. 

Cum alegi cea mai bună hotă pentru bucătăria ta

În alegerea tipului de hotă potrivită pentru bucătăria ta trebuie să ții cont de mai mulți factori. În primul rând contează dimensiunea totală a încăperii și modul de circulare a aerului, apoi, dacă poate fi operată cu nivele de putere diferite (în funcție de activitatea ta la gătit), de nivelul de zgomot sau de intensitatea ventilației, dar mai ales cât de eficient elimină aburii și fumul în timpul folosirii. 

Aceste caracteristici sunt date de puterea hotei și presiunea dată de ventilatorul ei.

  • În funcție de modul de evacuare posibil în bucătăria ta:

Unul din cele mai importante aspecte este felul în care hota permite circulația aerului. În funcție de acest aspect, hota poate fi folosită pe modul de evacuare sau recirculare. 

Dacă aragazul este amplasat în apropierea unei ferestre și dispune de un burlan de evacuare de maxim 3 m, pentru bucătăria ta este recomandată o hotă de bucătărie cu evacuare. Aceasta este mai eficientă deoarece are capacitate mare de absorbție iar aerul cu particule reziduale este eliminat în exterior, în timp ce filtrul ei reține grăsimea și mirosurile. Dezavantajul este că la instalare e necesară găurirea pereților.

Hotele cu recirculare în schimb, de tip insulă sau cupolă, recomandate în special bucătăriilor open space, recirculă aerul din interiorul lor. După ce fumul și mirosurile sunt curățate în sistemul de filtrare, aerul este eliberat înapoi în bucătărie. În funcție de numărul de motoare, necesită unul sau două filtre de carbon, care sunt consumabile, deci trebuie înlocuite. Filtrele separate de grăsime, în schimb, pot fi spălate în mașina de spălat și refolosite. 

  • În funcție de suprafața bucătăriei

Trebuie să ai în vedere și suprafața totală a bucătăriei atunci când faci alegerea pentru cea mai bună variantă de hotă. În funcție de dimensiunile bucătăriei este evaluată de fapt capacitatea de evacuare a hotei, altfel spus performanța ei. O hotă prea mică nu va face față  nivelului necesar de absorbție, iar una prea mare va consuma prea multe resurse. 

Capacitatea maximă a hotei se calculează înmulțind volumul bucătăriei (L x l x h) cu numărul de cicluri în care trebuie reinnoit aerul din încăpere. O hotă bună, care funcționează la capacitate maximă, trebuie să recircule aerul din încăpere de circa 10-12 ori, deci volumul încăperii se înmulțește cu 10 (sau 12) pentru a obține capacitatea optimă (măsurată în metri cubi de aer filtrat pe oră). Dacă ai o bucătărie în plan deschis, de tip open space, capacitatea optimă se calculează înmulțind volumul încăperii cu 15 sau 20. 

Cele mai citite articole

Trebuie să ai în vedere și faptul că pentru fiecare metru de conductă a hotelor cu evacuare se pierd aproximativ 20 mc/h din capacitatea de extracție, deci pentru 4 m se pierd cca 4 x 20 mc/h. 

  • În funcție de dimensiunea aragazului.

Atunci când alegi hota potrivită trebuie să ții cont de dimensiunea aragazului, pentru ca aceasta să îl acopere în întregime și astfel aburii să fie absorbiți în totalitate. 

Cu toate acestea, la hotele înalte de tip insulă această regulă nu se aplică neapărat. Hota poate să acopere aragazul doar pe  lungime, nu și pe toată lățimea sa.

  • Nivelul de zgomot.

Cele mai bune hote de bucătărie sunt cele cu un nivel de zgomot de 50-55 decibeli, peste acesta zgomotul emis fiind deranjant. În schimb, hotele cu două motoare au un nivel mai mare de zgomot, și nu sunt întotdeauna mai bune din punct de vedere al eficienței. 

Ce alte caracteristici să urmărești

Ca să alegi cea mai bună variantă de hotă pentru bucătăria ta, urmărește și dacă poate fi operată cu nivele de putere diferite, astfel încât să o poți selecta pentru grade de activitate diferite de gătit. De obicei, există trei nivele diferite care pot fi controlate, la fel ca și intensitatea ventilației sau a iluminării. 

Hotele cu panou de comandă și afișaj digital permit manevrarea și controlul cu ușurință, iar unele dispun de timer pentru oprirea întârzită, la 5 minute după funcționare.

Alt aspect pe care trebuie să îl urmărești este ca hota să dispună de elemente detașabile care să poată fi spălate în mașină la temperatura potrivită (60-70 grade), cum sunt de exemplu filtrul de grăsime sau conducta de evacuare.

Există multe variabile de care trebuie să ții cont, dar ținând cont de cele mai importante caracteristici ale acestora vei reuși cu siguranță să faci alegerea potrivită. Urmărește ofertele de hote de bucătărie de la Favi.ro pentru a găsi cea mai bună variantă pentru casa ta.  

sursa foto: https://unsplash.com/photos/G7sE2S4Lab4 

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum alegi convectoarele electrice

Read Next

Cele mai inteligente rase de caini

Most Popular