stirile addsite logo

Cum alegi convectoarele electrice

Sezonul rece înseamnă cheltuieli în plus la întreţinere pentru confortul termic al casei. Sunt multe variante primare şi secundare de încălzire a locuinţei, însă, din ce în ce mai mulţi români se orientează către convectoare electrice. Aparatele concepute pentru încălzirea spaţiilor cu ajutorul energiei electrice sunt disponibile într-o varietate de forme, puteri şi moduri de funcţionare, încât acoperă cele mai diverse bugete şi gusturi.

Cum funcţionează

Aşa cum o arată şi numele, principiul de funcţionare a unui astfel de dispozitiv este convecţia de aer. Aerul cald şi aerul rece au densităţi diferite. Aerul cu temperatură scăzută este mai greu şi se acumulează la nivelul pardoselii, în timp ce, aerul cald, mai uşor, urcă spre tavan. În cazul radiatoarelor, funcţionarea aparatului este foarte simplă: aerul rece intră în dispozitiv printr-o fantă inferioară, îşi schimbă temperatura cu ajutorul unui element electric şi este eliberat printr-o fantă superioară, încălzind astfel camera de sus în jos. În cazul caloriferelor cu elemenţi, acestea încălzesc aerul din jurul lor, cu aceeaşi direcţie verticală de deplasare. În cazul panourilor radiante, tehnologia infraroşu nu mai încălzeşte aerul, ci obiectele pe care le întâlneşte, cu un principiu asemănător căldurii emanate de soare. Temperatura este reglată cu ajutorul unui termostat.

Unde pot fi instalate

Dintre toate aparatele casnice de încălzit, convectoarele electrice sunt cel mai simplu de instalat. Ai nevoie doar de o sursă de alimentare electrică. În funcţie de modelul pe care îl alegi, pot fi instalate la nivelul inferior al peretelui, aproape de podea, la jumătatea peretelui sau pe tavan. Există chiar încălzitoare cu infraroşu care, în locul panoului tradiţional de culoare albă, reproduc imagini ale operelor de artă. Astfel, sursa ta de încălzire poate fi, lejer, tabloul de pe peretele camerei de zi.

Cum obţii cel mai bun randament

Cele mai citite articole

Dispozitivele alimentate electric pentru încălzirea locuinţei au cel mai bun randament în camere foarte bine izolate termic. Pentru a nu pierde puterea calorică şi a nu încălzi inutil un spaţiu din cauza pierderilor, asigură-te că uşile, ferestrele, pardoseala, pereţii şi tavanul sunt bine izolate cu materiale a căror eficienţă energetică este dovedită. Astfel, aparatul de încălzit funcţionează mai puţin timp, consumă mai puţină energie electrică iar căldura se menţine în cameră chiar şi după ce l-ai închis.

Sursă primară sau secundară de căldură

Prima alegere pe care o ai de făcut este destinaţia convectorului ca sursă primară sau secundară de energie. În locurile în care nu este disponibilă încălzirea cu gaze naturale sau combustibili solizi, energia electrică îţi poate încălzi o cameră sau chiar întreaga casă. Însă, chiar şi în mediul urban, în locuinţele acoperite de reţeaua locală de distribuție a energiei termice, un convector electric este foarte util. În cazul familiilor cu bătrâni în îngrijire sau copii mici, un astfel de aparat poate reprezenta sursa auxiliară de încălzire pentru crearea unui ambient plăcut într-o cameră. Având în vedere faptul că agentul termic este distribuit doar după ce se îndeplinesc anumite criterii plus că există pericolul real al unor avarii, convectorul electric reprezintă colacul de salvare al confortului casei tale.

Ce tip de produs ţi se potriveşte

Până în urmă cu mai mulți ani, existau doar radiatoarele cu rezistenţă şi caloriferele electrice, nelipsite din blocurile comuniste fără confort termic. Între timp, tehnologia a evoluat, oferindu-ţi variante optime pentru orice tip de nevoi şi gust. Caloriferele cu elemenţi s-au transformat în convectoare staţionare cu afişaj digital şi control de la distanţă prin aplicaţii dedicate. Tehnologia cu infraroşu a fost implementată în panouri uşor de instalat pe pereţi sau pe tavan. Acest tip de încălzire este cel mai potrivit pentru copii sau adulţi sensibili sau care se confruntă cu alergii, întrucât nu ventilează aerul, ci îl încălzesc prin radiaţii.

Fie că locuieşti în apartament sau în casă, sistemul termic este un element esenţial pentru confort. Folosite ca surse primare sau secundare de încălzire, convectoarele electrice se potrivesc pentru orice stil decorativ şi buget, atât timp cât alegi produsul care te avantajează cel mai mult.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum influențează pandemia de coronavirus economia națională?

Read Next

Cum alegi cea mai bună hotă pentru bucătărie

Most Popular