stirile addsite logo

Cum alegi corect o geacă pentru activități montane

Vremea de afară începe să atingă temperaturi din ce în ce mai scăzute de la o zi la alta, pe măsură ce sezonul rece își intră treptat în drepturi. Dacă îți dorești să comanzi online o geacă ideală pentru activități montane specifice acestei perioade, citește acest articol: 

Geaca ce îți oferă confortul termic optim 

Acest produs vestimentar se poartă atunci când minimele din termometre coboară spre valori din ce în ce mai mici. Așadar, o geacă bună trebuie să ofere confortul termic ideal, astfel încât să poți purta fără probleme, indiferent de vremea pe care o întâmpini. 

Dacă ești o persoană activă și ai pe lista de activități extracurriculare drumețiile montane, geaca de vreme rea trebuie să conțină o serie de caracteristici proprii zilelor friguroase, așa cum sunt următoarele: glugă detașabilă, sisteme de ventilație în zona axilară, curea de umăr integrată, banda de zăpadă detașabilă, elemente reflectorizante detașabile (dup caz). 

Vrei să utilizezi un astfel de produs, atunci când faci trekking în lunile de iarnă? Geaca pentru astfel de activități nu trebuie să conțină un strat de izolare termică suplimentar, deoarece regula de aur pe munte, în privința hainelor, recomandă cele 3 straturi. 

Îmbrăcându-te în straturi pe munte, poți renunța la câte unul, sau îl poți pune pe tine la loc, atunci când îți este prea cald, sau prea frig. Iată care sunt cele 3 straturi: 

1. Stratul de bază 

Textile ce intră în contact direct cu pielea. Pe munte, nu confortul acestor reprezintă adevărata miză, ci utilitatea acestora. Așadar, evită bumbacul pentru stratul de bază, deoarece este un material ce se usucă foarte greu. Mergi pe varianta textilelor sintetice. 

2. Stratul intermediar 

Poți alege între un polar / pulover din lână, o jachetă din puf sau o jachetă sintetică. Un astfel de articol vestimentar intermediar are rol în termoreglarea corporală și cântărește foarte puțin. Atunci când este cald, nu ocupă foarte mult loc în rucsac, așa cum s-ar întâmpla în cazul gecii pe care vrei să o dai jos. 

3. Stratul exterior

Alege între o jachetă hardshell și una softshell. Aceste articole vestimentare joacă un dublu rol în echiparea pe bază de straturi: mențin o temperatură optimă a corpului și protejează straturile de la interior în fața intemperiilor de pe traseu – vânt, ploaie, ninsoare. 

Geaca aleasă în funcție de coloana de apă 

Coloana de apă reprezintă un criteriu esențial de alegere a gecii, mai ales în cazul în care îți dorești ca acest element vestimentar să te însoțească în activitățile pe care le practici în zilele de iarnă, în zone cu multă zăpadă. 

Cele mai citite articole

Coloana de apă determină nivelul de apă (mm) pe care materialul îl poate reține, înainte ca aceasta să se scurgă. Astfel, o valoare cât mai mare a coloanei de apă (informație regăsită, de altfel, în indicațiile produsului) oferă o protecție mult mai bună împotriva umezelii. 

Valori recomandate: 

Pentru snowboarding și schi – coloană de apă de 3000 – 5000 mm 

Pentru plimbări de toamnă (risc de ploaie moderat)  – coloană de apă de 5000 mm 

Pentru precipitații puternice (furtuni și ninsori abundente) – coloană de apă de 10.000 mm.

Geaca pe care o poți întreține cu ușurință

Indiferent de utilitatea acesteia (geacă de snowboarding, geacă de trekking), sau de persoana care urmează să o poarte (geacă de femei, geaca de barbati, geacă pentru copii), acest produs vestimentar trebuie întreținut cu un minim de efort. 

Știi bine că, mai devreme sau mai târziu, geaca trebuie spălată, mai ales atunci când o porți  în natură, pentru tot felul de activități ce implică și un nivel ridicat de murdărire. Acestea fiind spuse, îți recomandăm să respecți de fiecare dată indicațiile de spălare, prezente sub forma simbolurilor de pe eticheta produsului dorit. 

Pentru a evita pericolul degradării materialelor de protecție, prezente în straturile unei geci de iarnă, evită utilizarea detergenților clasici sau a balsamurilor. Comandă online un produs dedicat curățării tipului de geacă sau jachetă pentru care ai optat: fleece, softshell etc 

Geaca nu trebuie spălată foarte de des, ci de cel mult două sau trei ori pe an. Dacă nu ești sigur, în privința rezultatelor obținute acasă, îți recomandăm să mergi cu produsul la o curățătorie profesională. 

Geaca ce asigură funcționalitate

Dacă îți dorești o geacă pentru activități montane cu adevărat utilă, elementele funcționale de care dispune trebuie tratate cu prioritate, în alegerea pe care o realizezi. 

Așadar, asigură-te că un astfel de produs dispune de: 

  • glugă reglabilă și detașabilă, în caz de nevoie.
  • mâneci cu benzi velcro, sau alte sisteme de reglare facilă. 
  • fermoar de la gât la baza gecii, pentru o utilizare cu ușurință a produsului. 
  • buzunare frontale, utile atât în drumeții pe trasee de via ferrata, cât și în biking. 
  • coliere de ajustare, prezente atât în zona gâtului, cât și la baza gecii, pentru a te asigura de o stabilitate mult mai bună pe corp, dar și de un confort termic sporit. 

La final, poți opta pentru un design pe care îl consideri integrabil în ținuta pregătită pentru munte, însă ține cont că acest criteriu este mai puțin important (estetică) față de cele pe care le-am analizat mai sus (funcționalitate și confort), motivul fiind unul simplu de intuit.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum să te hidratezi corect: 4 sfaturi importante

Read Next

Șapte idei de cadouri personalizate pentru familie

Most Popular