stirile addsite logo

Cum alegi salteaua în funcție de dimensiunea patului?

Pentru orice persoană, dormitorul trebuie să reprezinte punctul cheie al locuinței sale. De această parte a casei și de armonia amenajării sale depind întreaga atmosferă din interior. Mai departe, decorul dormitorului are un impact deosebit asupra calității vieții prin faptul că trebuie să ofere liniște, relaxare și o odihnă corespunzătoare.

În general, piesele de mobilier ocupă cea mai mare parte a acestei încăperi. La capitolul decorațiuni, aici se merge mai mult pe accesoriile textile, de altfel necesare pentru un confort sporit. Prin urmare, atenția cade asupra patului, elementul vedetă al camerei, și implicit, asupra saltelei folosite pentru acesta. Adesea, alegerea unui model potrivit poate fi dificilă, mai ales că dimensiunea sa trebuie să fie întocmai cu cea a patului. Dacă te confrunți și tu cu astfel de probleme, iată ce trebuie să ai în vedere:

Ia în considerare tipul de pat

În general, paturile sunt împărțite în mai multe categorii, după formă, mărime, configurație, model sau materialul din care sunt confecționate. Trebuie să știi că există saltele pentru paturi single sau pentru paturi duble, doar că dimensiunile lor diferă foarte mult. De asemenea, saltelele alese trebuie să corespundă mărimii acestora. Astfel: 

  • paturi single–măsoară între 70-90 cm lățime și 200 cm lungime și sunt potrivite pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani, adolescenți și adulți;
  • paturi duble–măsoară 140×200 cm și sunt perfecte pentru adolescenți, o persoană adultă care vrea mai mult confort sau chiar și pentru două persoane;
  • paturi Queen Size–măsoară 154×204 cm și sunt ideale pentru o persoană cu somn activ, cupluri ori oameni care dorm cu animalul de companie;
  • paturi King–măsoară 160×200 cm și se adresează cuplurilor cu un stil de somn activ, dar și părinților care dorm împreună cu juniorii lor;
  • paturi Super King–măsoară 180×200 cm și sunt perfecte pentru oamenii care își doresc mult spațiu sau pentru persoanele cu dimensiuni mai speciale.

Ai în vedere configurația patului

Cele mai citite articole

Ca lungime, saltelele au dimensiuni standard, de 190 cm și 200 cm. Bineînțeles, dacă patul are o altă dimensiune, se pot solicita și saltele la comandă. Totuși, trebuie să ai încredere și configurația acestuia pentru ca salteaua să-ți ofere tot confortul dorit. O dimensiune potrivită este necesară pentru că o saltea prea mare nu va încăpea în cadrul patului, în timp ce una prea mică va fi stingheră și îți va crea disconfort.

Configurația este, de asemenea, importantă pentru că, dacă alegi un pat cu platformă, pe care se așază simplu salteaua, trebuie să ai grijă ca aceasta să nu atârne pe margini. În cazul unui pat cu tăblie la cap și la picioare trebuie să ții cont dacă aceste porțiuni sunt tapițate, pentru că pot lua din spațiul dedicat saltelei. Dacă folosești un pat convertibil/extensibil, îți trebuie o saltea care să ofere un bun suport corpului, iar pentru un model cu somieră ajustabilă ia în calcul o saltea cu arcuri. Aceasta ar trebui să aibă mijlocul format din arcuri de tip pocket.

Verifică înălțimea saltelei

Înălțimea/grosimea saltelei este foarte importantă fiindcă în mod cert nu-ți dorești să te lovești de marginile patului atunci când dormi. De preferat ar fi să alegi întotdeauna un model cu o înălțime de cel puțin 18 cm, care să-i ofere coloanei vertebrale o bună susținere. Ai grijă ca grosimea saltelei să fie în concordanță cu înălțimea tăbliilor, ca să nu ai parte de disconfort când te așezi la capătul patului. Contează, de asemenea, greutatea corporală a persoanei care folosește salteaua. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât și salteaua trebuie să fie mai înaltă pentru ca utilizatorul să nu se afunde extrem de mult în ea.

Ca să te asiguri că dimensiunea saltelei este potrivită cu aceea a patului ai grijă să măsori cadrul fără să iei în considerare și marginile acestuia. Ia în calcul și dimensiunea internă, respectiv golul de pat, pentru ca înălțimea saltelei să fie optimă și să te bucuri zilnic de un confort așa cum îți dorești.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cum alegi iluminatul potrivit pentru casa ta

Read Next

Cum asiguri securitatea cibernetica a afacerii: 5 sfaturi smart

Most Popular