stirile addsite logo

Cum citeşti în mod corespunzător codul DOT în cazul anvelopelor de vară?

Alegerea unui set de anvelope de vară nu pare dificilă la prima vedere, iar conducătorii auto considera că dacă au toate informaţiile specificate pe cartea tehnică a maşinii şi atât de multe oferte în magazinele online, cu siguranţă nu vor avea probleme în acest sens. Însă numai şoferii cei mai responsabili sunt cei care cunosc adevărata importanţă şi semnificaţie a inscripţiilor de pe anvelopele de vară, ştiu cum să citească cifrele şi literele în mod corect şi să economisească bani, să aibă o maşină echipată în mod corect, indiferent de anotimp.

Ce înseamnă DOT la anvelope şi cum se citeşte în mod corect?

Pentru conducătorii auto care încă nu ştiu ce înseamnă DOT la anvelope explicaţia este destul de simplă şi important de reţinut. Codul DOT este un cod creat şi standardizat de către Ministerul Transporturilor SUA, reprezentând abrevierea pentru Department of transportation. Acest cod semnalează de fapt vârsta anvelopelor.

Concret, pentru a descoperi cât de vechi sunt anvelopele de vară ale maşinii, conducătorii auto trebuie doar să localizeze codul DOT pe anvelopa, cod ce indică şi nivelul de conformitate al producătorului de anvelope faţă de standardele de siguranţă impuse de departamentul transporturilor din SUA. Codul DOT relevă:

·  fabricantul anvelopelor;

·  provenienţa anvelopelor;

·  testarea şi depăşirea cerinţelor impuse de NHTSA;

·  locul în care a fost produsă anvelopă;

Cele mai citite articole

·  codul producătorului;

·  dimensiunea anvelopei;

·  săptămâna şi anul fabricării anvelopei.

Din anul 2000, codul DOT al anvelopelor de vară este compus din 4 cifre care indică dată de fabricaţie: primele 2 reprezintă săptămână, iar ultimele 2 anul de fabricaţie.

Unde se poate găsi codul DoT pe anvelope şi de ce este atât de important?

Codul DOT se găseşte pe anvelopă inscripţionat de cele mai multe ori pe peretele interior al anvelopelor. Codul DOT este foarte important pentru că exprima “vechimea” anvelopelor şi chiar şi cei care cumpără şi folosesc numai cauciucuri noi pot observa că acestea nu sunt chiar produse recent. În multe cazuri, durează foarte mult livrarea anvelopelor de la producător la comercianţi care le vând la bucată.

Codul DOT exprimă momentul exact al fabricarii anvelopelor şi cât timp au stat în depozit. În unele cazuri, anvelopele pot sta în depozite ani la rând, iar dacă nu sunt depozitate corespunzător, nu îşi păstrează proprietăţile.

Codul DOT semnalează faptul că anvelopele sunt prea vechi, în unele cazuri, de aceea cumpărătorii trebuie să fie foarte atenţi la acest detaliu. Din punct de vedere legal, anvelopele trebuie înlocuite atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub 1.6 mm, iar anvelopele de vară trebuie să aibă o adâncime de rulare a benzii de 3 mm, comparativ cu cele de iarnă care trebuie să aibă o adâncime de 4 mm.

Atunci  când anvelopele ating vârsta de 7 ani, utilizatorii trebuie să la înlocuiască, chiar dacă acestea arată ca şi noi. Indiferent cât de vechi sunt anvelopele atunci când sunt cumpărate, conform codului DOT, este importantă inspecţia acestora.

Cele mai citite articole

Read Previous

Utilitatea agendelor personalizate ca şi elemente de comunicare a brandului de calitate şi cu impact

Read Next

Cum alegem cizmele de ploaie pentru copii?

Most Popular