stirile addsite logo

Cum poţi estima durata de viaţă a acoperişului unei case

Cum poţi estima durata de viaţă a acoperişului unei case

Acoperişul reprezintă o parte foarte importantă a structurii casei tale la nivel de închidere, oferind în acelaşi timp protecţie întregii case, contra intemperiilor. Acoperişul protejează casa împotriva factorilor climatici şi prezintă proprietăţi de izolare la nivelul ultimului etaj. Estimarea duratei de viaţă a acoperişului este dată de mai mulți factori, pe care îi enumerăm în cele ce urmează. 

Calitatea materialelor folosite pentru realizare

Materialele utilizate pentru acoperiş sunt extrem de variate în momentul de faţă. Pentru a alege corect tipul de material, te poţi orienta după rezistență, cost, proprietăţi izolatoare şi design. Țigla metalică sau ceramică şi tabla au o durată şi o stabilitate mai mare în timp, rezistând pentru o perioadă cuprinsă între 15 şi 50 ani sau chiar mai mult. Există diverse tipuri de țiglă metalică pe care le poţi alege în funcţie de preferinţele tale şi de modul în care trebuie să răspundă acoperişul cerințelor de rezistență și care se comportă mai bine decât majoritatea materialelor pentru acoperișuri.

Plăcile din fibrociment sau şindrila bituminoasă sunt potrivite pentru acoperişuri mai ieftine şi au în consecință o rezistenţă scăzută. Ţigla de beton este o altă variantă care poate rezista chiar și peste 80 ani, însă care este mai grea şi care îşi poate pierde mai uşor aspectul estetic sub acţiunea factorilor climatici.

Estimatea duratei de viață a acoperișului în funcție de calitatea îmbinărilor

Diferenţele între o îmbinare de calitate şi una mai puţin calitativă ţin în mare parte de echipa care efectuează montajul. În funcţie de manoperă, problemele cu stabilitatea acoperişului devin vizibile în timp prin etanşarea slabă a spaţiului, ventilare necorespunzătoare sau izolaţie termică şi fonică deficitară. După montarea acoperişului, verificarea periodică a îmbinărilor este necesară pentru a descoperi problemele ce pot apărea: fisuri, deformări sau deplasări ale elementelor constructive. 

Designul arhitectural

Cele mai citite articole

Montarea acoperişului este o operaţiune ce implică multă atenţie şi răbdare pentru a se obţine un acoperiş cu o formă armonioasă. Designul acoperă modele variate de acoperiş, de la clasic la elegant, cu una sau mai multe pante, de tip fluture sau piramida sau în forme complet personalizate. 

Pentru ca durata de viaţă să fie optimizată, alegerea designului se face în acord cu condiţiile climatice specifice zonei pe tot parcursul anului anului, înălţimea clădirii şi greutatea acoperişului raportată la structura de rezistenţă a casei. Un acoperiş prea greu, amplasat pe o structură de rezistenţă fragilă, se va mişca, se va deforma şi în plus, va produce fisuri în pereţii casei, afectând structura de rezistenţă a acesteia. 

Un acoperiş foarte plat nu va permite drenarea eficientă a apei şi va stoca zăpada, în timpul iernii. Un astfel de acoperiş trebuie curăţat periodic, altfel se va deforma, devenind din ce în ce mai greu şi punând o presiune majoră pe structura de rezistenţă a casei.

Rezistență la solicitări

Estimarea duratei de viaţă a unui acoperiş poate fi realizată şi prin evaluarea capacității acestuia de a răspunde încărcărilor. Îmbinările sunt supuse unor tensiuni permanente iar acoperişul trebuie să asigure buna protecţie a casei sub anumite forţe de dilatare sau contracţie produse de umiditate şi variaţiile de temperatură, dar şi să reziste la forţele generate de încărcături impuse de rafalele de vânt sau de acumulări de zăpadă. Totodată, acoperişul este cel care trebuie să facă faţă şi mişcărilor structurii. Toate acestea sunt posibile doar cu un acoperiş care are o rezistență optimă la solicitări.

Materialele pentru acoperiş pot fi alese în funcţie de modele, texturi, culoare şi accesorizare. Colaborarea cu o echipă de constructori cu experienţă, ajută la obţinerea unui acoperiş durabil, de care te vei bucura mult timp, fără să intervii asupra lui. Construcţia unui acoperiş rezistent în timp este o investiţie pe termen lung, iar cercetarea pieţei pentru a obţine materiale de calitate premium este un pas important de pornire, înainte de a demara acţiunea de construire a acoperişului.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cele mai întâlnite afecțiuni ale coloanei și tratamentele disponibile

Read Next

Credit fulger aprobat online pentru camera copilului

Most Popular