Cele mai întâlnite afecțiuni ale coloanei și tratamentele disponibile

Afecțiunile coloanei vertebrale devin din ce în ce mai frecvente, din cauza sedentarismului, a poziției greșite pe care o avem atunci când stăm la birou și a obezității, deoarece kilogramele în plus pun tot mai multă presiune pe coloană. Există însă multe boli care afectează coloana vertebrală și nu toate pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață. Unele afecțiuni sunt moștenite sau produse de alte probleme de sănătate.

Tratamentele disponibile în prezent pentru aceste afecțiuni ale coloanei sunt mult mai eficiente și se bazează în mare parte pe o abordare multidisciplinară, care implică participarea unei echipe de medici cu diferite specializări. Aceștia realizează un plan de tratament personalizat, în funcție de problemele fiecărui pacient în parte.

Iată care sunt cele mai întâlnite boli care afectează coloana.

Osteoartrita coloanei vertebrale

Aceasta este o afecțiune degenerativă a coloanei, care apare atunci când discurile intervertebrale se uzează și își pierd grosimea și consistența gelatinoasă. Din această cauză, nervii din zona cefei și spatele sunt afectați și apare durerea. Boala este declanșată de obicei din cauza înaintării în vârstă, dar poate fi provocată și de anumite traumatisme. 

Osteoartrita poate fi diagnosticată foarte ușor, prin radiografie sau RMN la coloană. Tratamentul este diferit, în funcție de severitatea afecțiunii și de simptomele pe care le are pacientul. Uneori, pot fi de ajutor medicamentele antiinflamatoare, dar alteori pot fi necesare injecții sau chiar o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea discurilor afectate.

Hernia de disc

Această afecțiune apare atunci cand un disc intervertebral se rupe, iar conținutul său gelatinos iese în afară. Discul herniat exercită presiune asupra nervilor coloanei vertebrale și astfel apare durerea de spate, dar pot exista și alte simptome, precum o senzație de amorțeală sau chiar de slăbiciune la nivelul picioarelor sau mâinilor.

Hernia de disc poate să apară la orice nivel al coloanei, dar de obicei este întâlnită în partea lombară (zona de jos) sau cervicală (zona gâtului), deoarece acestea sunt mai solicitate în activitățile cotidiene. Afecțiunea poate fi diagnosticată în urma unui control neurologic, urmat de radiografie, tomografie sau RMN al coloanei. Tratamentul poate fi medicamentos, combinat cu fizioterapie și kinetoterapie sau chirurgical, în cazurile mai grave.

Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este o boală inflamatoare cronică, având drept cauză, de cele mai multe ori, o mutație genetică. Este o afecțiune reumatică autoimună care afectează în general zona lombară a coloanei, dar se poate extinde la toate segmentele. Boala se manifestă prin durere intensă de spate, în special în partea de jos a coloanei și care se ameliorează prin mișcare. 

Afecțiunea se manifestă deseori la tineri, nefiind determinată de înaintarea în vârstă, ci de un proces inflamator care există în organism. Spondilita anchilozantă poate fi diagnosticată prin analize de sânge (VSH, proteina C reactiva), teste genetice, iar apoi prin radiografie sau RMN. Tratamentul presupune kinetoterapie, mișcare și medicamente specifice, care ajută la ameliorarea durerii, dar și la încetinirea avansării bolii, care poate duce la anchiloză.

Prin urmare, afecțiunile coloanei vertebrale pot fi tratate eficient, dacă sunt diagnosticate din timp, înainte să apară complicații. De aceea, este foarte importantă consultația la medic, imediat ce apare durerea de spate sau un alt simptom care poate indica o boală la nivelul coloanei.

Read Previous

Tulburări cauzate de menopauză: cum le tratezi

Read Next

Cum poţi estima durata de viaţă a acoperişului unei case

Most Popular