Tulburări cauzate de menopauză: cum le tratezi

Menopauza este o perioadă normală care apare în viața oricărei femei, în general între 45-55 de ani. Menopauza se definește ca fiind absența ciclului menstrual timp de 12 luni consecutive. Practic, odată cu instalarea menopauzei, se instalează și infertilitatea, dat fiind faptul că ovarele nu mai produc ovule. 

Menopauza este caracterizată de modificări hormonale majore, în special scăderea nivelului de estrogen, progesteron, testosteron, hormon luteinizant și foliculostimulant. Toate aceste modificări hormonale au efecte asupra întregului organism, provocând tulburări evidente. 

Iată care sunt cele mai frecvente tulburări provocate de menopauză și cum le poți trata.

Creșterea în greutate

Din cauza hipoestrogenismului, rata metabolică scade. Rata metabolică reprezintă numărul de calorii de care corpul are nevoie pentru a-și exercita în mod corect toate funcțiile. O rată metabolică mai mică și un aport caloric prea mare prin alimentație duce la creștere în greutate. 

În același timp, menopauza afectează metabolismul zahărului și amidonului, ceea ce duce la depozitarea acestora. Grăsimile se depun mai ales în zona abdominală. 

Pentru rezolvarea acestei probleme, este important să se modifice stilul de viață. Este nevoie de minim 30 de minute de sport zilnic (mers pe jos, dans, grădinărit, aerobic, mers pe bicicletă, alergat etc.). 

De asemenea, trebuie adoptată o dietă sănătoasă, cu mai puține calorii decât anterior menopauzei. Trebuie evitate alimentele procesate, dulciurile, prăjelile și carnea grasă. 

Insomnie și astenie

Insomnia și calitatea slabă a somnului (treziri frecvente, lipsa odihnei) sunt manifestări frecvente ale menopauzei. Acestea se asociază cu o stare de astenie, epuizare fizică și psihică pe timpul zilei, precum și cu tulburări de memorie și concentrare.

Pentru tratarea insomniei se pot utiliza suplimente cu melatonină, passiflora, magneziu, valeriană. Este indicat să se evite cafeina și alcoolul în a doua parte a zilei. Se pot utiliza diferite tehnici comportamentale de reglare a ritmului circadian. Exercițiile fizice nu trebuie făcute înainte de culcare, iar ultima masă trebuie luată cu cel puțin 3 ore înainte de culcare. 

Tulburări de dispoziție

Tulburările de dispoziție, cum ar fi stările depresive, schimbările bruște de dispoziție și iritabilitatea, sunt comune în menopauză. Acestea pot duce la anxietate și chiar la depresie. 

Cele mai citite articole

Este important să îți faci timp pentru activitățile plăcute și să apelezi la tehnici de relaxare (yoga, tehnici de respirație). Poți utiliza ceai de sunătoare ca și remediu, deoarece acesta crește nivelul de serotonină. Atenție! Sunătoarea interferează cu multe medicamente, diminuându-le efectul. 

Apelează la medic, dacă tulburările psiho-emoționale nu se ameliorează.

Bufeuri și transpirații

Bufeurile (căldură brusc apărută la nivelul feței și corpului) însoțite de transpirații sunt unele dintre cele mai frecvente manifestări ale menopauzei. Cea mai bună metodă de a trata aceste tulburări este evitarea factorilor declanșatori. Aceștia diferă de la o persoană la alta. 

De cele mai multe ori, este vorba de stres, alimente picante, băuturi prea calde, cafeină, alcool sau o temperatură a mediului prea ridicată. Menține o temperatură mai scăzută în cameră și bea un pahar cu apă rece atunci când apare bufeul. Renunță la fumat, deoarece acesta agravează bufeurile. 

Atralgii și mialgii

Durerile de articulații și de mușchi pot apărea din cauza modificărilor induse de menopauză. O metodă de a gestiona aceste tulburări este menținerea unei vieți active – mișcare și exerciții fitness zilnic. Dieta mediteraneană este indicată pentru ameliorarea afecțiunilor articulare. 

Atrofie vaginală 

Menopauza produce și unele tulburări sexuale. Atrofia țesutului vaginal este caracterizată de modificarea musculaturii de la acest nivel, reducerea vascularizației, elastinei și colagenului. Toate acestea produc uscăciune vaginală și dispareunie (durere în timpul actului sexual). Această problemă se poate rezolva prin utilizarea unui lubrifiant. 

De asemenea, femeile la menopauză pot experimenta o scădere a dorinței sexuale. Suplimentele alimentare afrodisiace sau stimularea vizuală ar putea fi o soluție pentru libidoul scăzut. 

Osteoporoza

Osteoporoza este o boală caracterizată de demineralizarea oaselor și de fragilitate la nivelul acestora. Boala este asociată cu fracturi frecvente. Suplimentarea cu vitamina D și calciu este esențială pentru prevenirea osteoporozei.

Incontinență urinară

Incontinența urinară sau pierderile involuntare de urină sunt o tulburare legată de menopauză. Aceasta apare din cauza slăbirii mușchilor planșeului pelvin. Incontinența urinară poate fi tratată cu ajutorul exercițiilor de întărire ale planșeului pelvin sau exerciții Kegel.

Așadar, menopauza vine la pachet cu multe tulburări, pe fondul dezechilibrelor hormonale pe care le produce. Pe lângă soluțiile prezentate, medicul îți poate prescrie medicamente de substituție hormonală. De asemenea, poți apela la pastile pentru menopauză eliberate fără prescripție medicală. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Videochat de acasă sau din studio? Avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune

Read Next

Cele mai întâlnite afecțiuni ale coloanei și tratamentele disponibile

Most Popular