Cum să ai grijă de dinții tăi – de ce igiena dentară este foarte importantă?

Un zâmbet estetic și sănătos începe chiar de acasă. În mare măsură, zâmbetul sănătos ține de periajul riguros de două ori pe zi, de o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și nutrienți, precum și de vizitele regulate în cabinetul stomatologic.

Din păcate, românii nu sunt prieteni cu medicul stomatolog, ci ajung la o clinică stomatologică în București doar în situații de urgență, cu dureri cumplite. Cariile sunt principalele cauzatoare de probleme stomatologice – netratate, acestea evoluează și conduc la pierderea unuia sau a mai multor dinți, singura modalitate de restaurare fiind cu ajutorul unui implant dentar. 

Menținerea sănătății orale este extrem de importantă și poate fi realizată ușor și fără să fie costisitoare. Mai mult, cariile tratate la timp sunt mai accesibile, decât urmarea unui tratament cu implanturi dentare, proteze și așa mai departe. Să nu uităm și faptul că igiena orală precară este răspunzătoare pentru diversele contraindicații implant dentar

De ce este importantă o igienă orală riguroasă?

Știai că în cavitatea orală sunt peste 700 de bacterii? Și că majoritatea dintre acestea sunt răspunzătoare pentru apariția cariilor și a halenei? Igiena orală este un ritual ce trebuie urmat de minim 2 ori pe zi, care include periajul dentar, folosirea aței dentare și a apei de gură, plus vizita regulată la cabinetul stomatologic, pentru periaj și detartraj profesional.

Ce trebuie să includă igiena orală?

Periajul dinților

Oricât de ocupat ai fi, nu uita să te speli pe dinți de două ori pe zi – dimineața și seara, înainte de culcare. Dacă folosești o periuță clasică ar trebui să periezi dinții cel puțin 4 minute, iar în cazul unei periuțe electrice 2 minute sunt suficiente. 

Acordă atenție curățării limbii

De cele mai multe ori, în timpul periajul dentar, omitem să curățăm și limba. Pe suprafața limbii sunt o mulțime de bacterii și resturi alimentare care pot duce la apariția halenei (respirație urât mirositoare). Poți îndepărta bacteriile cu partea din spate a periuței de dinți clasice sau cu o perie de limbă pe care o găsești în pachetul periuței electrice.

Folosește zilnic ață dentară

Cele mai citite articole

Ața dentară este importantă pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinți, care pot duce la apariția cariilor interdentare. Totodată, folosirea regulată a aței dentare determină reducerea plăcii bacteriene și ameliorează inflamația gingiei.

Apa de gură

După periaj și folosirea aței dentare este indicat să completezi igiena orală cu apa de gură. Aceasta are ca scop reducerea numărului de bacterii și de a preveni placa bacteriană. Recomandarea dentiștilor este să alegi una cu fluor, pentru a reduce riscul de apariție al cariilor.

Periuțele interdentare

Sunt folosite pentru a curăța spațiile interdentare, fiind mai utile în cazul în care porți aparat dentar.

Dușul bucal

Completează periajul dentar și este de mare ajutor pentru a curăța eficient spațiile interdentare.

Când trebuie să mergi la stomatolog?

Indicația medicilor dentiști este ca fiecare pacient să meargă cel puțin de două ori pe an în cabinet, nu doar în cazul unei urgențe. 

Nu doar durerea atrage necesitatea unei vizite la stomatolog, ci și: gingiile inflamate sau care sângerează în timpul periajului dentar, dinții au sensibilitate la rece sau cald, apare halena, dificultăți de înghițire sau în timpul masticației. 

Cele mai citite articole

Read Previous

Servicii SEO de la o agenție de top: Doctor SEO

Read Next

Cumpărați un nou brad de Crăciun artificial 3D, o ghirlandă frumoasă și așteptați cu nerăbdare Crăciunul acum

Most Popular