Cum să alegi cele mai bune boabe de cafea?

Pentru a fi în măsură ca să alegi cele mai bune feluri de cafea boabe, este esențial să poți deosebi calitatea acestora, să le evaluezi după anumite criterii și să cunoști valorile de referință care trebuie luate în considerare la cumpărarea fiecăruia dintre ele. 

Criterii după care se clasifică boabele de cafea 

La fel ca în cazul soiurilor de vin, în cazul cafelei specialiștii din domeniu determină dacă o anumită categorie de boabe va primi clasificarea de cafea specială sau de cafea comercială obișnuită.

Așadar, pe lângă mulți alți factorii specifici legați de degustare, criteriile descrise mai jos (alături de multe altele) îi ajută specialiștii la determinarea în ce categorie este plasat fiecare tip de boabe de cafea.  

●  Boabele incorect uscate (prea mult sau prea puțin) 

Sunt acele boabe care au fost uscate incorect. Ele au un nivel de umiditate de peste 12,5% și devin din această cauză mult mai predispuse la un posibil atac al ciupercilor și mucegaiurilor capabile ca să altereze aroma și culoarea cafelei din ceașcă.

Ca să nu mai amintim că în afară de atacul acestor microorganisme periculoase, mai există și așa-numitele micotoxinele (Ochratoxina A și Aflatoxina B1) care pot rămâne în boabele de cafea și după prăjire.

Pe de altă parte, uscarea excesivă a boabelor de cafea (mai mare de 10%), pe lângă pierderea în greutate provoacă și pierderea prospețimii caracteristice, le schimbă aroma și nivelul de aciditate ce se va prepara din ele. 

●  Boabele incorect cultivate 

În primul rând vorbim de acele boabe scorojite care au suferit o mare lipsă de apă în timpul cultivării și uscării lor. Pe lângă faptul că nu au un aspect vizual atrăgător, ele provoacă și modificări ale rezultatului final al băuturii ce se prepară din ele.

Boabele oțetite (total sau parțial) sunt acele boabe care, datorită excesului de umiditate, fermentației prelungite la care au fost supuse, s-au modificat în sens negativ în privința aromei (miros, gust) și volum.

Boabele de cafea deformate sau tăiate sunt boabe care au fost recoltate încă în stare verde, ceea ce face ca aroma cafelei ce se prepară din ele ca să fie ceva mai astringentă decât dacă ele ar fi fost culese în faza de coacere deplină.

Boabele zdrobite de cafea sunt acele boabe care au suferit un deficit de apă și îngrășăminte. Vizual nu arată sănătoase.

Boabele de cafea culese în faza de imaturitate reprezintă rezultatul recoltelor timpurii sau al lipsei de îngrășăminte în timpul dezvoltării lor. Băutura preparată din ele este astringentă, destul de neplăcută la gust. 

●  Boabe de cafea premium 

În categoria sortimentelor de cafea de specialitate (premium) este permis un număr foarte mic de boabe de proastă calitate, în timp ce în categoria comercială acest număr este mult crescut. Pe cale de consecință, respectivele criterii descrise mai sus influențează și prețul lor final de vânzare.

Modul în care fiecare dintre noi bea cafea este unic și poate dezvălui unele caracteristici ale personalității noastre. 

5 tipuri principale de consumatori de cafea: 

Cele mai citite articole

1. Consumatorii sociali

Întrucât cafeaua a fost din vremuri străvechi considerată drept o băutură socială, există încă mulți oameni care o consumă mai ales ca un mod plăcut de petrecere a timpului liber și de socializare, indiferent dacă este vorba de o terasă, de o cafenea, un restaurant sau acasă.

2. Iubitorii de confort

Iarna, nu este nimic mai reconfortant decât o băutură fierbinte, nu-i așa? Și ce este mai bun decât încălzirea mâinilor la o ceașcă de cafea?

Iubitorii acestei comodități corespunde acelor persoane care beau cafea nu neapărat pentru a socializa, ci mai degrabă pentru sentimentele de confort și bunăstare pe care le oferă această băutură revitalizantă.

3. Fanii cafelelor

Dacă ești unul dintre acei oameni care nu se pot lipsi de o ceașcă de cafea pentru a începe ziua, atunci ești cu siguranță dependent de cafea (în sens pozitiv).

Acest grup de oameni își începe rutina de dimineață întotdeauna cu o ceașcă de cafea, un ritual indispensabil pentru a se trezi, a-și  activa simțurile și a funcționa la capacitate maximă pe parcursul orelor ce urmează.

4. Persoanele ocupate

Sunt acea categorie de oameni care beau cafea cu un singur obiectiv declarat: ca să se poată concentra mai bine și să rămână cu simțurile treze pentru a-și îndeplini o sarcină anume (la muncă sau în ce privește învățatul).

5. Cunoscătorii reali

Pentru acest ultim grup, consumul de cafea este o adevărată plăcere, o degustare a  fiecărei cești de cafea.

Ei apreciază cel mai mult calitatea materiei prime, ritualul de pregătire, întregul proces de preparare al unei cafele bune.

Intră în magazinul cafea-premium.ro și alege de acolo ce tip de cafea îți place mai mult!

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce avantaje îţi aduce un curs SSM?

Read Next

Caracteristicile şi avantajele unui prescontainer

Most Popular