Atunci când vrei să achiziționezi borcane, primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere se referă la dimensiunea acestora. Este o caracteristică importantă deoarece utilizarea unui recipient prea mare conduce la o risipă de alimente, în timp ce borcanele foarte mici sunt destul de incomode. Așadar, cum alegi în mod corect volumul unor astfel de produse? Iată câteva detalii esențiale pe care trebuie să le iei în considerare:
Ține cont de scopul folosirii borcanelor
În funcție de motivul pentru care cumperi borcanele poți opta pentru un anumit volum. Pe piață există borcane din sticlă de diferite dimensiuni, dar nu toate se folosesc în același scop. Spre exemplu, cele care au până în 125 ml sunt folosite în special pentru condimente sau pentru mărturiile de la nunți, umplute cu dulceață, miere ori alte ingrediente. Borcanele de 150 ml reprezintă alegerea ideală pentru muștar, ketchup, sosuri și diverse preparate alimentare în porții mici, în timp ce variantele mai mari, de 250 ml, le poți utiliza ca să depozitezi dulceață, jeleuri, siropuri de fructe și sosuri pentru pizza. De asemenea sunt potrivite și pentru conserve, la fel și recipientele de 375 ml.
În cazul în care vrei să pui în borcane fructe sau legume întregi, atunci îți vor fi de ajutor produsele care au un volum ce depășește 500 ml ori 1000 ml. Iar în eventualitatea în care scopul tău este să folosești borcanele ca să ții în bucătărie făină, orez, zahăr sau alte alimente în cantități mai mari, atunci îți poți îndrepta atenția spre variantele de 1500 ml.
Ia în calcul recomandările din rețete
În general, ar trebui să selectezi dimensiunea borcanelor în conformitate cu rețetele pe care le folosești pentru diverse preparate, ca să asiguri un timp adecvat pentru procesare. Dacă alegi un recipient mai mic pentru compot, dulceață, murături ori alte conserve trebuie să adaptezi cantitățile la volumul borcanului. În situația în care folosești un recipient mai mare poate fi afectată perioada de procesare a ingredientelor, lucru ce conduce la o problemă de siguranță alimentară. Urmărirea unei anumite rețete este un bun indicator pentru alegerea optimă a borcanelor.
Ai în vedere mărimea familiei tale
Poate că nu te-ai gândit la acest aspect, însă este indicat să iei în considerare cât de mult consumă membrii familiei tale la o masă atunci când cumperi borcane. De pildă, pentru o familie de patru persoane se pot folosi recipiente mari, chiar și de 1000 ml, întrucât alimentele se vor consuma destul de repede. Într-o familie de două persoane, pentru a evita deteriorarea preparatelor și risipa sunt potrivite borcanele mici și medii, al căror conținut poate fi mâncat la una sau două mese.
Stabilește forma corectă a borcanelor
Recipientele cu gura obișnuită sunt recomandate pentru preparatele care pot fi turnate cu ușurință, precum sosuri, dulcețuri, siropuri etc. În schimb, borcanele cu gură largă funcționează cel mai bine pentru alimentele întregi sau alte produse pentru care ai nevoie de o gură mai mare la umplere.
Oricare ar fi motivul pentru care îți dorești să intri în posesia unor borcane, trebuie să știi că există recipiente în foarte multe mărimi și că este destul de ușor să găsești dimensiunile dorite. Trebuie doar să ai în vedere cantitatea și tipul ingredientelor depozitate, precum și numărul celor care vor consuma preparatele alimentare depozitate în borcane.