Risipa alimentară este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pe care le au mai multe popoare, iar românii nu fac deloc excepţie. Având în vedere că în întreaga lume foametea face zilnic victime, mai ales din rândul copiilor, să arunci mâncare de orice fel la gunoi este un gest iresponsabil. De cele mai multe ori, oamenii nu-şi propun să ajungă în punctul de a arunca mâncarea, însă aceasta ajunge să se strice din cauza unor cumpărături calculate greşit. Iată câteva sfaturi despre modul în care poţi cumpăra alimente mai ieftin şi mai eficient, fără a cheltui mai mult decât trebuie.
Temperează risipa de apă
Când vine vorba de alimentaţie, nu mâncarea, ci apa este vitală. Întrucât resursele de apă ale planetei sunt într-un real pericol, este responsabilitatea fiecăruia să le gestioneze. Din punct de vedere economic, banii pe care îi cheltui pentru apă plată reprezintă o presiune pe bugetul familiei tale. Este adevărat că apa de calitate costă mai mult şi îţi asumi această cheltuială pentru sănătatea ta şi a celor dragi. Însă poţi alege să consumi apă de calitate cumpărând cantităţi mai mari la un preţ avantajos precum este apa la cutie de la La Fantana. Scuteşti astfel efortul de a cumpăra sticle din plastic de câteva ori pe săptămână, pe care trebuie să le cari şi să le depozitezi.
Mergi la magazin o dată pe săptămână
Dacă fiecare ieşire din casă sau întoarcere de la serviciu are un popas la magazinul din colţ, să nu te întrebi unde sunt banii tăi. Oferta de produse este atât de diversă şi atât de bine prezentată la raft încât coşul de cumpărături se umple aproape inconştient. Cea mai bună soluţie este să-ţi aprovizionezi cămara şi frigiderul o dată pe săptămână. O listă de cumpărături nu strică, pentru a te limita la ceea ce-ţi trebuie cu adevărat. Poate la început ţi se va părea greu, dar cu timpul te vei învăţa cu noua rutină şi vei ajunge să planifici din ce în ce mai bine cumpărăturile de peste săptămână. În plus, economiseşti timp şi combustibil atunci când reduci drumurile la magazin.
Cumpără de la piaţă
Pentru legumele şi fructele de sezon, pieţele alimentare sunt cel mai bun aliat. Micii producători nu depind de un întreg lanţ de cheltuieli, de la chirii, ambalaje, furnizori, depozite, reclamă etc., toate acestea regăsindu-se în preţul de la raft. Întrucât nu au aceste investiţii de făcut, este evident că preţul de vânzare va fi mult mai mic. În plus, la piaţă poţi vedea şi atinge marfa, te poţi târgui şi îţi poţi alege chiar târgoveţii preferaţi care să-ţi aducă marfă aleasă pe sprânceană. Dacă ai avantajul de a locui în apropierea unei pieţe, poţi merge la cumpărături chiar şi de mai multe ori pe săptămână, într-o binemeritată plimbare.
Găteşte
Cea mai scumpă mâncare este cea deja pregătită. Cu cât te implici mai mult în pregătirea meselor, cu atât vei cheltui mai puţin. Să luăm exemplu o friptură. Dacă o cumperi de la restaurant, plăteşti întregul serviciu de pregătire şi servire. Dacă o cumperi din magazin porţionată şi condimentată, acest lucru se va regăsi în preţul de vânzare. În schimb, dacă îţi cumperi separat carnea şi mirodeniile şi te ocupi personal de pregătirea lor după propriul gust, vei obţine cel mai bun preţ.
O strategie eficientă la cumpărături te ajută să porţi de grijă bugetului familiei şi să stopezi risipa alimentară. Cumpără mâncare doar atunci când s-a terminat, stabileşte o zi pentru alimente de bază şi îndreaptă-te spre piaţă pentru legume şi fructe. Vei avea astfel satisfacţia unor mese de calitate la preţ corect.