stirile addsite logo

Cum să îți alegi ochelarii de soare pentru condus: 5 sfaturi

Fiecare dintre noi cunoaște pe cineva care refuză să plece cu mașina de pe loc înainte să își pună o pereche de ochelari de soare. Uneori, noi înșine procedăm exact la fel. Cu siguranță, există beneficii importante ale ochelarilor de soare, inclusiv în timpul șofatului, dar cum alegi o pereche potrivită pentru această activitate?

  1. Cumpără un produs de calitate, dintr-un magazin de încredere

În timpul efectuării studiului Are sunglasses appropriate for driving? Investigation and prototype for public testing s-a demonstrat că un procent de aproape 25% dintre produsele testate nu respectă standardul ISO 12312-1:2013 privind transmiterea luminoasă și transmiterea semnalelor din trafic. 

Alegerea unor ochelari de soare din bazar sau de la magazinul „cu de toate” de la colțul blocului nu este neapărat o decizie inspirată: e posibil ca aceștia să blocheze excesul de lumină, datorită lentilelor colorate, dar este destul de probabil ca lentilele lor să determine distorsionări ale imaginii percepute, periculoase în momentul deplasării cu viteză. 

Vrei să fii în siguranță? Alege o pereche de ochelari Jimmy Choo de damă sau bărbătești sau optează pentru un alt brand consacrat. 

  • Verifică intensitatea filtrului antireflex

Atunci când vine vorba despre ochelari de soare pentru condus, de calitate, este important să cunoști informații despre eficiența filtrului antireflex, care poate fi încadrată în categorii de la 1 la 5. Ochelarii de soare din categoria 1 au cea mai mare transparență; ochelarii din categoriile 4 și 5 nu sunt potriviți pentru condus deoarece sunt prea întunecați, lucru care interferează cu percepția corectă și rapidă a elementelor din trafic.

În cazul filtrelor cu intensitate de la 1 la 3, alegerea este o problemă de opțiune personală, conform prof. Dr. Neuhann, consultant pentru BMW. 

  • Filtrul de protecție UV este obligatoriu

Poate te gândești că porți ochelarii de soare respectivi doar când te afli înapoia parbrizului, așadar filtrul UV nu mai are importanță, dar specialiștii susțin că această mentalitate este dăunătoare. 

Cele mai citite articole

Dacă investești într-o pereche de ochelari de soare, alege un model care oferă protecție 100%; în caz contrar, ochelarii de soare fac mai mult rău decât bine. Datorită lentilelor colorate, irisul nu se mai contractă așa cum ar face-o când este expus direct la excesul de lumină, iar radiațiile UV pătrund nestingherite, în cantitate mare, până în zona retinei, care poate suferi arsuri solare exact la fel cum se întâmplă cu pielea. 

  • Ochelarii de soare polarizați la condus – preferință personală

Avantajul ochelarilor de soare polarizați este că reduc reflexiile luminoase, cunoscute șoferilor mai ales atunci când conduc pe asfaltul ud, sau pe asfaltul ud pe timp de noapte. În plus, polarizarea lentilelor garantează o mai bună percepție a contrastelor.

Dezavantajul ochelarilor polarizați este că îngreunează vizualizarea informației afișată pe ecrane, display-urile dispozitivelor de navigație având, de asemenea, filtre polarizate.

Trăgând linie, este la latitudinea fiecărui conducător auto să decidă în favoarea sau împotriva lentilelor polarizate atunci când vine vorba despre ochelarii de soare pentru condus. 

  • Evită ochelarii de soare cu filtre colorate

Filtrele colorate pot fi foarte utile în numeroase condiții și da, te pot face să vezi viața în roz – dar acesta nu este, neapărat, un lucru bun atunci când te afli la volan. 

Lentilele colorate ale ochelarilor de soare pot modifica percepția culorilor și pot afecta viteza de reacție a conducătorului auto. Desigur, cunoști semnele de circulație după forma și informația afișată, dar mintea ta are nevoie de mai mult timp să proceseze aceste date atunci când culorile sunt modificate, iar timpii de reacție sunt întârziați. 

Din acest punct de vedere, cea mai bună opțiune este reprezentată de ochelarii cu lentile gri sau maro. 

Atunci când alegi următoarea ta pereche de ochelari de soare, acordă atenție acestor criterii de selecție, pentru a fi în siguranță! 

Cele mai citite articole

Read Previous

Ce tipuri de rechizite pot fi gasite in magazine online?

Read Next

Cum să îți păstrezi telefonul intact? 3 sfaturi utile pentru protecție maximă

Most Popular