stirile addsite logo

Cum să ții sub control frica de zbor 

Zborul cu avionul poate fi o experiență plăcută pentru unii, dar pentru alții poate fi o sursă de anxietate și stres. Teama intensă de zborul cu avionul este cunoscută sub numele de aerofobie: o teamă irațională și excesivă, imposibil de controlat. În acest articol, vom discuta despre cum să ții sub control stresul asociat cu zborul cu avionul, pentru a te bucura de călătorii plăcute.

Ce este aerofobia?

Aerofobia este o tulburare de anxietate specifică, reprezentată de frica de zbor. Aceasta poate fi declanșată de diferite cauze, cum ar fi teama de înălțime sau de spațiile înguste. Oamenii care suferă de aerofobie pot avea simptome fizice precum palpitații, transpirație excesivă, tremur sau senzație de greață.

Statistici despre siguranța zborului cu avionul

Deși frica de zbor poate fi justificată în anumite situații, statisticile arată că zborul cu avionul este una dintre cele mai sigure modalități de transport. Potrivit Administrației Federale a Aviației din SUA, riscul de a fi implicat într-un accident aviatic este de 1 la 11 milioane de zboruri. Comparativ cu alte modalități de transport, călătoria cu avionul este de departe cel mai sigur mod de a călători. Așadar, ce poți face pentru a te bucura de vacanțe?

Ia un remediu natural antistres

Există multe remedii naturale care pot ajuta la calmare și la reducerea stresului asociat cu zborul cu avionul. De pildă, multe persoane susțin că un supliment de tipul Stresclin, perfect natural, le ajută să își țină anxietatea sub control. 

Alte remedii naturale includ uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de lavandă sau uleiul de mentă, care pot fi difuzate sau aplicate topic pentru a ajuta la relaxare. De asemenea, suplimente naturale, precum magneziul sau melatonina, pot ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea somnului în timpul zborului.

Fă exerciții de respirație

Exercițiile de respirație sunt o metodă eficientă de reducere a anxietății și a stresului în general și pot fi folosite cu succes și în cazul stresului asociat cu zborul cu avionul. Una dintre cele mai simple tehnici este respirația abdominală. Acest lucru implică o inspirație lentă și adâncă, pe nas, până când pieptul și abdomenul se umplu cu aer, urmată de o expirație lentă și controlată pe gură. Pentru ca lucrurile să fie mai ușoare, poți număra până la 4 sau 5, atât pe inspirație, cât și pe expirație. Repetă acest exercițiu timp de câteva minute pentru a te destinde.

Ocupă-ți mintea cu altceva în timpul zborului

O altă modalitate de a reduce stresul și anxietatea asociate cu zborul este să îți ții mintea ocupată cu altceva. Nu lua cu tine o carte complicată de dezvoltare personală sau un manual științific – e puțin probabil să reușești să te concentrezi suficient cât să asimilezi informațiile. Mai degrabă, alege o carte ușoară, un joc repetitiv pe telefon, o revistă de integrame. De asemenea, un podcast sau muzica preferată în căști te pot ajuta să te detașezi. 

Informează-te despre ce presupun cursele aeriene de linie

Cele mai citite articole

Uneori, frica poate fi alimentată de lipsa de cunoaștere și de înțelegere a ceea ce se întâmplă în timpul unui zbor. Informează-te despre procedurile de siguranță și de control privind traficului aerian, astfel încât să știi ce se petrece și să îți reduci teama.

Găsește un partener de călătorie

Călătoria cu un prieten sau un membru al familiei poate fi o modalitate excelentă de a te simți mai confortabil în avion. De asemenea, poți să discuți cu însoțitorul tău și să-ți împărtășești temerile și grijile, astfel încât să te simți mai în siguranță și mai susținut.

Folosește tehnici de meditație sau vizualizare

Meditația și vizualizarea pot fi modalități eficiente de a te relaxa și de a-ți reduce anxietatea în timpul unui zbor. Poți să-ți imaginezi locuri liniștitoare sau să practici meditația prin respirație profundă sau prin focalizarea atenției asupra unui obiect sau a unui cuvânt.

Cere ajutor profesionist

Dacă frica ta de zbor este foarte severă sau îți afectează viața, este posibil să fie nevoie să ceri ajutor profesionist. Există terapeuți specializați în tratamentul anxietății de zbor și care îți pot oferi tehnici și strategii de gestionare a emoțiilor.

Evită stimulentele

Anumite stimulente, cum ar fi cafeina, alcoolul sau nicotina, pot crește starea de agitație și frica de zbor. Înainte de călătorie, încearcă să eviți consumul acestui tip de substanțe, astfel încât să îți reduci nivelul de anxietate și să te simți mai confortabil.

În general, este important să îți amintești că frica de zbor este o problemă comună și că există multe modalități de a o gestiona. Cu un pic de pregătire și ajutor, poți să-ți controlezi frica și să te bucuri de o călătorie confortabilă și sigură cu avionul.

Sursa foto: Shutterstock 

Cele mai citite articole

Read Previous

Iustin Paraschiv, președintele Carmistin, anunță lansarea celui de-al doilea produs BIO din gama La Provincia

Read Next

În ce condiții se poate obține un certificat ISO?

Most Popular