stirile addsite logo

Cum se montează corect o priză

Prizele reprezintă terminalele electrice cu ajutorul cărora sunt alimentate obiectele aparatura, electrocasnicele, etc, care funcționează pe baza acestui tip de energie. Pentru a funcționa într-un mod sigur si eficient, este nevoie ca prizele să fie dimensionate si montate în mod corect și, în ciuda faptului că procesul ar trebui să fie relativ ușor, se poate ca pe parcursul acestuia să apară și mici provocări. Iată cum se montează în mod corect o priză și care sunt etapele pe care ar trebui să le respecți. 

Verificarea zonei este necesară pentru siguranța proprie

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să inspectezi zona în care vei monta priza, pentru a avea certitudinea că lucrurile vor fi realizate în mod corect. Instalarea prizei ar trebui să țină seama de înălțimea la care va fi dispusă aceasta și de orientarea ei. 

Există o gamă variată de prize electrice din care poți să alegi. Așadar, indiferent care este decizia ta, vei vedea că vei găsi produsele potrivite pentru tine.

Totdeauna vei incepe prin a decupla sigurantele automate din tablou care corespund prizelor. Mai mult, dupa aceea, este obligatoriu sa verifici daca exista sau nu tensiune in firele electrice pe care vrei sa montezi prizele cu un creion electric. De abia dupa ce ai facut in mod obligatoriu cele 2 actiuni de mai sus, poti merge mai departe cu instalarea prizelor.

Va trebui să inspectezi cu atenție firele instalației, observând dacă acestea sunt izolate sau dacă necesită reparații. Este foarte important să intervii asupra acestor situații, deoarece riscurile de accidentare sunt deosebit de mari.

Este recomandat să cureți foarte bine zona de resturi de praf și ipsos și să ai în vedere folosirea creionului de tensiune pentru a verifica dacă firele sunt sau nu purtătoare de curent electric. De asemenea, nu uita să întrerupi alimentarea cu energie electrică pe parcursul montării prizelor, pentru a fi sigur că nu te accidentezi involuntar. 

Montajul prizelor – un proces invers demontării

Dacă pentru a monta o priză a fost nevoie să demontezi un terminal deja existent, atunci tot ce trebuie să faci pentru montajul unei prize noi este să ai în vedere procesul invers. 

Cea mai mare parte a prizelor se montează cu șuruburi, așadar procesul ar trebui să fie unul ușor. Va fi nevoie prima dată să introduci priza în doză pentru ca ulterior să strângi șuruburile aferente conductoarelor. 

Cele mai citite articole

Înainte să fixezi priza, ar trebui slăbite șuruburile pentru fixarea firelor, pentru ca acestea să fie conectate la terminal. În general, prizele se montează cu două fire, însă există și variante de prize cu trei fire, caz în care ar trebui să fii foarte atent la poziționarea acestora. 

Acest aspect este foarte important pentru că prizele cu trei fire sunt cele cu nul, fază și un fir de împământare. Exact firul pentru împământare pune probleme cel mai des, iar din acest motiv este necesar să apelezi la electricieni profesioniști, autorizați, pentru a fi sigur că montajul se realizează în mod corect.

Dacă priza este montată în mod corect în doză, aceasta nu ar trebui să aibă loc să se miște. Dacă ai strâns foarte bine, atunci pasul următor este să verifici din nou gradul de izolare al firelor și să montezi capacul.

Este important ca firele prinse în priză să nu aibă capete mai lungi de circa 5 mm, iar izolarea este imperios necesară. În acest fel sunt evitate accidentele nedorite atunci când se va lucra la fire sau aprinderea accidentală a terminalului în cazul unui scurtcircuit. 

Montajul corect al prizelor este dependent de tipul obiectelor alimentate

În general, prizele sunt terminale electrice care pot alimenta cu electricitate orice, însă recomandarea specialiștilor este aceea de a folosi prize dedicate pentru fiecare obiect si sa separi prizele pe mai multe circuite.  

Important e sa notezi pe fiecare siguranta automata corespunzatoare unui circuit sau obiect electrocasnic (ex. masina de spalat haine trebuie sa aiba un circuit separat) numele: prize, priza masina de spalat, prize bucatarie, etc).

Astfel, este recomandat să folosești prize ceramice pentru produse precum centralele termice sau mașinile de spălat rufe, sau chiar pentru frigidere și congelatoare.

Dacă te pregătești să schimbi prizele în locuință, atunci alege prize calitative, recunoscute pentru materialele durabile și pentru protecția pe care ți-o oferă. Alege prize moderne, cu împământare, care să aibă grijă de casa ta și care să îți ofere siguranță.

Cele mai citite articole

Read Previous

TOP 4 lucruri de care să ții cont ca șofer începător

Read Next

Ce sunt diblurile și cum le poți folosi în renovarea casei

Most Popular