De ce consumă sparanghel oamenii care sunt în formă și sănătoși

Sparanghelul este o plantă populară, care se prezintă într-o varietate de culori, printre care alb, verde și violet. Este folosit în întreaga lume în diverse preparate sau gătit simplu, datorită gustului și proprietăților benefice.

Cu toate că multe persoane spun că vor include sparanghelul în dieta lor, se întâmplă adesea să îl consume odată la câteva luni, uitând de existența lui, până data viitoare când promit că îl vor consuma mai des. Și noi cunoaștem prea bine această barieră a unei alimentații variate, de aceea ne-am decis să prezentăm principalele beneficii pe care le aduce sparanghelul și modurile în care acesta poate fi gătit la Thermomix, alături de mai multe informații care te vor îndemna să gătești mai des această plantă delicioasă.

Scurtă istorie a sparanghelului

Sparanghelul este considerat rudă cu ceapa, iar experții spun că face parte din clasa crinilor, Liliopsida.

Sparanghelul a fost folosit în preparate încă din vremuri străvechi datorită aromei sale distincte, iar în medicină datorită proprietăților sale diuretice și afrodisiace.

  • Grecii și romanii consumau sparanghel în starea sa proaspătă, la scurt timp după ce îl culegeau sau îl uscau pentru a se bucura de el și iarna.
  • Se crede că filosoful grec Epicurus a înghețat sparanghel în Alpi pentru o sărbătoare și că împăratul Augustus a creat o flotă numită „Flota de sparanghel” pentru transportul legumelor, inventând în același timp expresia „mai rapid decât gătirea sparanghelului” pentru a defini o acțiune care are loc repede.
  • În Egipt, pereții construcțiilor și mormintelor aveau decorațiuni cu desene în care era prezent sparanghelul, motiv pentru care se consideră că era extrem de popular și în acea zonă încă din antichitate.
  • În secolul al II-lea, un medic grec pe nume Galen, care era respectat în cadrul societății romane, a menționat sparanghelul ca fiind o plantă benefică, iar unele cărți de specialitate susțineau că sparanghelul este un bun afrodisiac.
  • Începând cu aproximativ 1469, sparanghelul a fost cultivat în mănăstirile franceze, iar în Anglia a devenit popular după 1538 și în Germania după 1542.
  • Sparanghelul a fost adus în America de Nord de coloniști europeni cel puțin încă din 1655.

Principalele tipuri de sparanghel

Există 3 tipuri de sparanghel și o varietate de soiuri ce pot fi cultivate. Pentru o imagine de ansamblu și pentru a ușura căutările printre raioanele supermarketurilor, vom prezenta caracteristicile principale pe care să le cauți atunci când plănuiești să gătești rețete cu sparanghel la Thermomix.

Sparanghel verde

Probabil cel mai cunoscut, sparanghelul verde este folosit adesea ca garnitură, la aburi, tras în tigaie sau rumenit pe grill. Este puțin mai subțire și mai puțin fibros decât cel alb sau mov.

Sparanghel violet

Cel mai dulce dintre cele trei (mov, verde și alb), sparanghelul mov sau violet este puțin mai gros și își capătă culoarea datorită nivelul ridicat de antocianine, bogate în antioxidanți. Este preferat alături de sosuri aromate.

Sparanghel alb

Asemănător cu cel verde la gust, textură și mărime, sparanghelul alb își capătă culoarea datorită metodei de creștere în întuneric, unde nu își poate face fotosinteza. Soiurile albe sunt de obicei mai scumpe decât alte tipuri, din cauza disponibilității limitate. Se poate consuma în salate, ca garnitură, tras în ulei sau unt, la aburi, fiert, în tarte sărate și o mulțime de alte preparate delicioase.

Nutrienții prezenți în sparanghel

Sparanghelul este bogat în nutrienți și sărac în calorii, ceea ce îl face ideal în curele de slăbire, dar și în alimentația celor care vor să se mențină sănătoși. Are în componență, printre alte substanțe benefice pentru corp, o varietate de vitamine și minerale dintre care enumerăm:

  • vitamina A,
  • vitamina E,
  • vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 (acid folic),
  • vitamina K,
  • vitamina C,
  • calciu,
  • cupru,
  • fier,
  • magneziu,
  • fosfor,
  • potasiu,
  • mangan,
  • zinc,
  • seleniu.

În plus, conține și o cantitate de aminoacizi care ajută la îmbunătățirea imunității și performanței fizice, printre care: acid aspartic, acid glutamic, alanină, arginină, cistină, betaină, histidină, valină, serină, treonină, triptofan, glicină și fitonutrienți precum beta-caroten, luteină, fitosteroli și alfa caroten.

Sparanghelul este o sursă bună de antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor de efectele nocive ale radicalilor liberi, de efectele premature ale îmbătrânirii, de inflamație cronică și contribuie la reducerea riscului de a dezvolta numeroase afecțiuni, inclusiv cancer.

Sparanghelul este bogat în nutrienți cu efect antioxidant și ajută la prevenirea cancerului, afecțiunilor cardiace și poate reduce tensiunea arterială. Desigur, sfatul medicului este necesar pentru tratarea afecțiunilor, sparanghelul contribuind la o alimentație sănătoasă care ajută la prevenirea acestor afecțiuni, atunci când alți factori (precum cei ereditari sau de mediu) nu sunt luați în calcul.

Sparanghelul ajută digestia

Fibrele sunt esențiale pentru un sistem digestiv bun, iar sparanghelul conține fibre din plin. Pe lângă fibrele care ajută la formarea scaunului, sparanghelul are în componență fibre solubile care formează o substanță asemănătoare unui gel în tractul digestiv. Acesta hrănește bacteriile benefice din intestin. Creșterea numărului acestor bacterii benefice joacă un rol în consolidarea sistemului imunitar și producerea de nutrienți esențiali precum vitaminele B12 și K2.

Sparanghelul menține o siluetă de invidiat

Sparanghelul are un conținut ridicat de apă, o mulțime de vitamine și minerale și puține calorii. Practic, poți să îl consumi în voie, fără să pui un kilogram în plus. Iar dacă adaugi că este și sățios, poți spune că este o plantă minune.

Rețete cu sparanghel la Thermomix

Dacă vrei să găsești informații despre o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, dar și aparate utile în bucătărie, GoostoMix este website-ul pe care trebuie să îl vizitezi.

Printre multe altele, vei găsi și rețete cu sparanghel la Thermomix, bune pentru toate mesele, de la mic dejun la cină.

GoostoMix, locul în care afli despre nutriție și încă ceva

Cunoscut printre altele pentru articolele cu informații despre nutriție și beneficiile alimentelor, GoostoMix oferă rețete și sfaturi potrivite pentru diferite tipuri de diete, de la vegetariene la fără gluten. Iubitorii de carne primesc de asemenea informații valoroase. În plus, cei care au un stil de viață activ pot afla ce aparate de bucătărie le pot face viața mai ușoară.

Read Previous

8 sfaturi pentru a deveni un jucător de poker mai bun

Read Next

Ce implică managementul unui condominiu şi de ce sunt cursurile importante?

Most Popular