stirile addsite logo

De ce literele de pe tastură nu sunt în ordine alfabetică

În această epocă modernă, aproape toți oamenii folosesc tastatura computerului, asta pentru că viața noastră depinde tot mai mult, zi de zi, de utilizarea calculatorului.

Folosim computere pentru a crește productivitatea la locul de muncă, folosim computerul pentru a ne conecta la Internet, folosim computerul pentru a stoca cantități uriașe de date, pentru a organiza datele și a face cumpărături și multe altele. 

  • Pentru a lucra la computer, trebuie să folosim tastatura. Totuși, când ne uităm la tastatura unui computer, ne vine în minte o întrebare: de ce literele de pe tastatură nu sunt aranjate în ordine alfabetică?

Primele mașini de scris și tastatura cu probleme

woman-at-a-typewriter-hulton-archive.jpg

Motivul datează din vremea mașinilor de scris manuale. Când a fost inventată mașina de scris, aceasta avea tastatura aranjată în ordine alfabetică, până când specialiștii au ales utilitatea în detrimentul convenției.

  • Majoritatea oamenilor au învățat că omul care a inventat tastatura a creat modelul QWERTY ( tastatura pe care majoritatea dintre noi o folosim în fiecare zi) pentru a încetini viteza cu care băteau la mașină dactilografii, deoarece cu cât cineva tasta mai repede, cu atât mașina de scris se bloca mai des. 

Așadar, povestea spune că a aranjat tastele cu cele mai comune litere în locuri greu accesibile, pentru a încetini viteza cu care băteau dactilografele și pentru a încerca să evite problema blocării tastelor și, implicit, a mașinii de scris.

Construcția mașinii de scris avea defecte care făceau produsul susceptibil la blocaje, iar soluția a fost plasarea perechilor de litere utilizate extrem de des în limba engleză (cum ar fi „th” sau „st”), astfel încât tastele lor să nu se învecineze, pentru a evita blocarea acestor taste.

  • După ce problema asociată cu aranjarea alfabetică a fost recunoscută, Christopher Latham Sholes (inventatorul tastaturii QWERTY) s-a luptat în următorii cinci ani să-și perfecționeze invenția, făcând multe rearanjamente ale tastelor.

Model de tastatură Dvorak

1_CF3BVj0seGpIDcSqpfRaMg.png

Dar apoi, în 1873, partenerul de afaceri al lui Sholes, James Densmore, a vândut cu succes drepturile de producție pentru mașina de scris „Sholes & Glidden” lui E. Remington & Sons (producător de arme de foc și ulterior mașini de scris). După ce a achiziționat dispozitivul, Remington a făcut mai multe ajustări, creând o tastatură QWERTY cu aspect modern.

Cele mai citite articole

Tastatura QWERTY este foarte diferită de modelul de tastatură Dvorak. Pe tastatura Dvorak, tastele cu litere sunt astfel dispuse încât să minimizeze distanța parcursă de degete. De asemenea, încearcă să-l facă pe dactilograf să alterneze mâinile pe litere consecutive cât mai des posibil. Totodată, vocalele sunt așezate pe rândul de la mijloc, în stânga, iar cele mai utilizate consoane sunt în dreapta.

  • Tastatura model Dvorak plasează toate literele cele mai frecvent utilizate (în limba engleză) pe rândul de la mijloc, astfel încât degetele să nu fie nevoite să se miște deloc pentru a apăsa aceste taste. Mâna stângă are la îndemână toate vocalele și unele consoane, iar mâna dreaptă are doar consoane. Deci, există foarte puține cuvinte în limba engleză care pot fi tastate cu o singură mână pe tastatura Dvorak.

Modelul de tastatură QWERTY

remington-typewriter-2-510x600.jpg

Modelul de tastatură QWERTY, pe care îl folosim noi astăzi pe computere, a devenit popular odată cu succesul mașinii de scris „Remington no. 2” din 1878, prima mașină de scris care includea atât litere mari, cât și litere mici, folosind o tastă Shift.

  • Alternarea mâinilor în timpul tastării este o trăsătură de dorit într-un model de tastatură. În timp ce o mână tastează o literă, cealaltă mână se poate pregăti să tasteze următoarea literă, făcând procesul de scriere mai rapid și mai eficient.
1_8XfJ0AKs-lFqu7bKrqpLlA.png

Atunci când un șir de litere este tastat cu aceeași mână, cresc șansele de a bate involuntar de mai multe ori aceeași literă, scăzând, totodată, viteza de scriere și crescând erorile.

  • În limba engleză, modelul de tastatură QWERTY îți permite să scrii mai multe cuvinte folosind doar mâna stângă decât mâna dreaptă. Mii de cuvinte englezești pot fi scrise folosind doar mâna stângă, în timp ce doar câteva sute de cuvinte pot fi tastate folosind doar mâna dreaptă.

Contrar credinței populare, modelul QWERTY nu a fost conceput pentru a încetini dactilografierea, ci pentru a accelera tastarea prin prevenirea blocajelor.

  • S-a mai dovedit că plasarea tastelor celor mai folosite la distanță mai mare între ele mărește viteza de tastare, pentru că obligă dactilograful să alterneze mâinile atunci când bate la mașină/calculator.

Tastaturile pentru computer

vdfvdf.jpg

Primele terminale de computer, cum ar fi Teletype, foloseau modelul de tastatură QWERTY, la care erau adăugate taste precum Escape (ESC), care aveau semnificații speciale pentru computere. 

Tastaturile ulterioare au adăugat taste cu diverse funcții și taste cu săgeți. De la standardizarea computerelor compatibile cu PC după anii 1980, majoritatea tastaturilor de computer au urmat acest standard.

Cele mai citite articole

Read Previous

Butelii GPL pentru centrala de incalzire a casei tale

Read Next

Patru metode la îndemână care te ajută să-ţi limpezeşti mintea

Most Popular