stirile addsite logo

Patru metode la îndemână care te ajută să-ţi limpezeşti mintea

În tumultul vieţii de zi cu zi, din care nu lipsesc provocările, surprizele mai puţin plăcute, eşecurile sau dezamăgirile, e uşor să ne simțim confuzi, cu moralul la pământ sau incapabili să găsim soluţiile adecvate. Ca să faci faţă acestui tip de stres şi ca să poţi lua cele mai bune decizii, dar şi pentru a-ţi regăsi viziunea, fie în viața profesională, fie în cea profesională, este important să gândeşti cu mintea limpede. Cum poţi ajunge să evadezi din furtuna de gânduri şi îndoieli? Iată patru metode simple care te vor ajuta să-ţi limpezeşti gândurile şi să poţi vedea lucrurile într-o nouă lumină. 

1.Detoxifică mintea prin scris

Când te simţi la limita angoasei, este momentul să pui mâna pe pix şi pe o hârtie şi să scrii tot ce îţi trece prin minte. Psihologii recomandă acest exerciţiu din mai multe motive. În primul rând, te ajută să te eliberezi de multe emoţii negative, deci este o practică liniştitoare. În al doilea rând, ajută creierul să proceseze mai uşor unele informaţii care pot părea, în primă instanţă, copleşitoare şi, în ultimul rând, te ajută să identifici temeri sau îngrijorări recurente. Ceea ce este important, dacă vrei să practici această metodă, este să te eliberezi de constrângerile logice sau cele de gramatică. Ceea ce scrii nu trebuie neapărat formulat cu atenţie sau în propoziţii. Pur și simplu, scrie tot ce îţi trece prin minte, chiar dacă e vorba doar de cuvinte sau expresii care au sens pentru tine.

2. Citeşte

O metodă foarte bună de a identifica soluţii atunci când treci printr-o perioadă dificilă sau te simţi anxios este de a te detaşa de sursa problemei. Acest lucru se poate dovedi destul de dificil, pentru că toţi avem tendinţa de a ne concentra întreaga atenţie asupra subiectului care ne pune în dificultate sau ne creează un disconfort. O modalitate de a da minţii o pauză o reprezintă lectura. Alege un gen literar care îţi place în mod special, orice de la carti de literatura clasicapână la SF. Chiar dacă la început îţi va fi mai greu să te concentrezi asupra subiectului, fă un efort să intri în poveste. Lectura este una dintre cele mai simple modalităţi de a te relaxa şi beneficiile sunt extraordinare. Această mică pauză va da creierului tău şansa de a se detaşa, fie şi temporar, de sursa stresului. 

3. Fă yoga

Cele mai citite articole

Orice fel de mişcare este benefică atât pentru corp, cât şi pentru minte. Chiar dacă atunci când ai o zi plină sau una stresantă, primul impuls nu este să-ţi pui echipamentul şi să mergi la sală, exerciţiile fizice te pot ajuta să te linişteşti. Yoga este o opţiune la îndemână, mai ales dacă nu ai prea mult timp la dispoziţie. Atenţia la mişcare şi la poziţiile care trebuie făcute, concentrarea îndreptată spre respiraţie, toate aceste elemente te ajută să-ţi limpezeşti mintea şi să te simţi mult mai relaxat chiar şi după zece minute. 

4. Fă curăţenie

Mediul în care trăim ne poate influenţa foarte mult, aşa că pentru o minte liniştită şi ordonată este important să fie ordine şi în jurul tău. Mai mult decât o sarcină plictisitoare, curăţenia casei poate fi un proces terapeutic. În timp ce tu te concentrezi pe treburile care trebuie făcute în casă, dai minţii o pauză, ceea ce va restabili echilibrul chimic la nivelul creierului şi te vei simţi mai liniştit şi mai calm. Când te simţi copleșit de complicaţiile de la birou sau cele din viaţa personală, fă-ţi puţin timp să-ţi aranjezi biroul, să faci ordine într-un sertar unde s-au adunat zeci de hârtii, facturi, chitanţe etc. Sarcinile simple şi repetitive, cum sunt cele pe care le executăm de cele mai multe ori când facem curăţenie, au un efect liniştitor asupra creierului. 

Aşadar, atunci când te simţi tulburat de lucrurile pe care simţi că nu le poţi controla, alege să-ţi ajustezi reacţia. Ţine seama de sfaturile de mai sus şi linişteşte-ţi mintea ca să poţi vedea clar ce opţiuni ai la îndemână, indiferent de situaţia prin care treci.

Sursă foto: Pexels.com 

Cele mai citite articole

Read Previous

De ce literele de pe tastură nu sunt în ordine alfabetică

Read Next

11 investiții pe care merita să le faci pentru siguranța tale

Most Popular