Tapetul PVC antibacterian este un material apreciat, pentru că întrunește o serie de calități care îl fac ideal, în special, pentru spații care au cerințe speciale în ceea ce privește igiena. De aceea, vei întâlni foarte des pereți tapetați cu acest material în spitale, cabinete medicale, unități școlare dar și în spații comerciale și localuri din domeniul HoReCa. Pe lângă menținerea unui grad ridicat de igienă, tapetul PVC antibacterian are, însă, și alte calități, de aceea, este preferat și pentru alte spații, inclusiv locuințe.
Dublu rol de protecție
Pe lângă rolul estetic, un tapet are și menirea de a proteja pereții de zgârieturi, umiditate și murdărie, iar cel PVC excelează la acest capitol. Datorită materialului din care este realizat, acesta asigură un grad de protecție net superior, comparativ cu un tapet clasic. Totodată, fiind tratat cu soluții speciale, tapetul PVC antibacterian întrunește toate normele de igienă, protejând nu doar peretele, ci și persoanele aflate în spațiile în care este montat.
Rezistență pe termen lung
Un astfel de tapet reprezintă și o investiție rentabilă pe termen lung, datorită gradului sporit de rezistență. Se deteriorează greu, fiind rezistent la zgârieturi, șocuri mecanice, umiditate și chiar la foc și substanțe chimice. De asemenea, nici trecerea timpului nu își pune amprenta asupra aspectului său, tapetul PVC păstrându-și nealterate culorile și textura, ani în șir.
Se întreține cu ușurință
Pe cât este de rezistent, pe atât este de ușor de curățat, PVC-ul fiind un material care nu se impregnează cu murdărie. Particulele de praf sau alte urme de murdărie rămân pe suprafața tapetului și se curăță simplu, cu ajutorul unei cârpe umede. Important de reținut este faptul că, indiferent cât de des ar fi curățat sau expus la umezeală, tapetul PVC își menține nealterate calitățile antibacteriene.
Este ideal pentru baie și bucătărie
Tapetul PVC antibacterian poate fi instalat și în locuințe, fiind recomandat, în special, pentru pereții camerelor cu umiditate ridicată. Ne referim, în special, la baie și bucătărie, încăperi expuse unui risc mai ridicat de igrasie și mucegai, din cauza umidității. Fiind impermeabil, tapetul PVC oferă o protecție totală pereților, pe termen lung.
Ușor de montat și înlocuit
Montarea unui astfel de tapet într-un spațiu este o operațiune simplă și la îndemâna oricui, dacă sunt respectați anumiți pași. Iată care sunt aceștia:
- Pregătirea suprafeței–pereții pe care se aplică tapetul PVC trebuie să fie perfect drepți, fără crăpături și urme de murdărie. Faianța sau tapetul vechi trebuie îndepărtate, după care suprafața se nivelează și se astupă crăpăturile, dacă e cazul. La final, se curăță și se lasă să se usuce.
- Pregătirea tapetului – nu este vorba de o pregătire specială, ci doar de aclimatizarea tapetului cu temperatura din interior. În acest sens, trebuie lăsat 24 de ore în spațiul în care urmează să fie montat, având grijă ca temperatura la interior să nu fie mai mică de 15 grade C.
- Montarea – tapetul se taie în folii corespunzătoare dimensiunii pereților, pe spatele cărora se aplică adezivul recomandat de producător. Pentru această operațiune se poate folosi o pensulă sau un trafalet, dat fiind că adezivul trebuie aplicat atât pe tapet cât și pe perete. Fixarea tapetului se face începând de sus, fiind foarte important să se elimine tot aerul dintre folie și perete. În acest sens, tapetul se netezește cu o perie sau cu o rolă de cauciuc. În partea inferioară, tapetul se suprapune 3 centimetri pe podea, iar la baza peretelui se montează un racord special, care împiedică infiltrarea apei.
Tapetul PVC este flexibil și ușor manevrabil, așa că operațiunea de montare nu ar trebui să-ți ridice probleme deosebite.
Așadar, dacă ai nevoie de un material rezistent, care să-ți protejeze pereții, sfatul nostru este să cauți tapet PVC antibacterian, pentru că reprezintă cea mai bună alegere.