Bucătăria tradițională din Transilvania: 6 preparate pe care merită să le încerci

Bucătăria tradițională din Transilvania reprezintă un univers gastronomic aparte, la întâlnirea Balcanilor cu Europa Centrală. Dacă dincolo de munți, în Muntenia și Moldova, influența turcilor a fost hotărâtoare în formarea specificului culinar, în Transilvania influențelor orientale li s-au adăugat cele maghiare și austriece. Astfel, a luat naștere o bucătărie bogată în arome și tehnici, dar bazată pe ingrediente locale. Preparatele ardelenești se caracterizează prin consistență, rântașuri, smântână și untură. Astăzi, mâncarea ardelenească reprezintă deliciul localnicilor și turiștilor, de aceea, ți-am pregătit o listă cu 6 preparate pe care trebuie să le încerci.

1.   Mămăligă toponită

Mămăliga toponită este un preparat din zona Apusenilor, care combină tradiționalul fel de mâncare din mălai cu bunătăți din carne. Mămăliga se face moale, apoi, se coace la cuptor cu straturi din brânză, jumări, cârnați și cuburi de carne prăjită. Ca să capete o culoare aurie, preparatul se unge cu un ou bătut înainte de coacere. Rezultatul este un produs culinar incredibil de gustos și sățios, pe placul oricărui pasionat de mâncare tradițională.

2.   Lapte de bou

Acest preparat fără carne se mânca, în trecut, în perioadele de post, dacă era făcut cu apă, dar și în perioadele de dulce, când era gătit cu lapte. La baza sa stau semințele de dovleac, bine coapte în cuptor și măcinate. Pudra astfel obținută se amestecă bine cu lapte sau apă, până se obține o pastă. Laptele de bou se consumă cu mămăligă și decorat cu semințe întregi. În unele zone, în loc de semințe de dovleac se folosesc prune uscate sau magiun.

3.   Ciorbă cu afumătură și cartofi

Cartoful a ajuns în spațiul românesc din Europa centrală și a fost cultivat prima oară în Ardeal. A fost, probabil, adus de sași, denumirea inițială, „mere de pământ”, fiind un calc după termenul german. Cultivarea cartofului în depresiunea Transilvaniei a luat repede amploare, astfel că a intrat, firesc, în alimentația locuitorilor. Această ciorbă cu afumătură, cartofi și rântaș este consistentă și aromată. Este ideală pentru zilele de iarnă, când servirea ei caldă, cu smântână și tarhon, ne ajută să ne încălzim.

4.   Gulaș cu găluște

Cele mai citite articole

Gulașul este cea mai populară mâncare maghiară și se consumă astăzi în toată lumea. Această variantă din Ardeal se face cu multă carne de mânzat, vin roșu, suc de roșii și boia, la care se adaugă găluște din făină și ouă bătute. Mirosul acestui preparat trezește apetitul oricărui gurmand, iar gustul este pe măsură. Fiind un preparat picant, se potrivește perfect cu un pahar de vin roșu.

5.   Ciorbă de fasole și costiță afumată

Combinația de fasole cu afumătură se bucură și în prezent de o mare popularitate. Această rețetă ardelenească aduce, în plus, savoarea ardeiului capia, care se îmbină perfect cu aroma afumăturilor locale și cu gustul picant de boia. Preparatul este consistent și bogat în proteine. Bucățile fragede de costiță își lasă sucul în fasole, oferind un adevărat răsfăț.

6.   Tocană de gălbiori cu piept de pui

În trecut, ciupercile erau o sursă de bază în alimentația țăranilor, pădurile Transilvaniei oferind multe varietăți comestibile. În prezent, ciupercile se prepară mai mult de către cei care au păstrat de la înaintași cunoștințe despre culegerea și prepararea lor. Ciuperci comune în pădurile Apusenilor, gălbiorii se consumă atât în mâncăruri cât și fripți. Tocănița de gălbiori cu pui este, însă, un adevărat deliciu, care aduce laolaltă gustul proaspăt de ciuperci sălbatice, pe cel al cărnii, al legumelor și al condimentelor.

Deliciile prezentate încântă orice gurmand, fie că sunt gătite acasă, fie că sunt preparate la restaurant și aduse acasă prin intermediul platformelor de food delivery. În Deva, livrarea acasă se face perfect prin aplicația celor de la Food Panda. Merită să încerci mâncarea tradițională din Transilvania, pentru că este delicioasă.

Cele mai citite articole

Read Previous

6 trucuri de organizare a hainelor, încălțămintei și accesoriilor

Read Next

De ce sa alegi tapetul PVC antibacterian

Most Popular