Una dintre condițiile esențiale pentru o experiență plăcută în utilizarea unui laptop este asigurarea unei suprafețe de vizualizare cu o mărime suficient de mare pentru observarea tuturor detaliilor. Dar un ecran mare înseamnă dimensiuni mari și chiar greutate suplimentară, ceea ce poate reduce considerabil portabilitatea dispozitivului.
Care este, așadar, dimensiunea ideală? Aceasta depinde, în primul rând, de necesitățile fiecărui utilizator, care se poate inspira din rândurile ce urmează pentru a-și stabili opțiunea care i se potrivește cel mai bine.
În ce scop vei folosi laptopul?
Aceasta ar trebui să fie prima întrebare la care să răspunzi înainte de a demara căutarea modelului adecvat. Dacă ai nevoie de un laptop pentru aplicații tip office, navigare web și chiar unele activități limitate de editare foto sau video, atunci un laptop de dimensiuni relativ reduse este alegerea perfectă. Piața oferă o varietate impresionantă din care poți alege.
De exemplu, Dell XPS 17 este un laptop cu ecran mare (17”), dar cu dimensiuni compacte și o greutate suficient de mică (2,5 Kg) pentru a putea fi plimbat zilnic în locurile unde e nevoie de el. Este un aparat pe care îl poți folosi cu succes în orice aplicație, inclusiv în jocuri sau editare grafică, deoarece încorporează tehnologii de ultimă generație:
- procesor I7 8 core;
- 16/32 Gb DDRAM 2933 Mhz;
- placă grafică dedicată Nvidia RTX Max-Q 2060.
Toate acestea conferă o putere de procesare impresionantă, comparabilă cu aceea caracteristică unui PC desktop de calitate.
Cât de portabil trebuie să fie laptopul?
Cele mai citite articole
Pentru cei care se deplasează des și au nevoie să utilizeze laptopul în timpul deplasării sau în diferite locații, dimensiunile și greutatea dispozitivului sunt elemente esențiale care determină alegerea. Pentru aceștia, un Dell XPS 13 este alegerea potrivită, pentru că încorporează suficientă putere pentru a face față provocărilor unei zile de lucru, are o greutate redusă – doar 1,32 Kg, tipică tabletelor mari sau netbook-urilor cu ecrane de 7”-11” – și dimensiuni extraordinar de mici pentru tehnologia încorporată.
Dacă greutatea și dimensiunile nu reprezintă o prioritate absolută, atunci un ecran de 17” sau chiar de 18” oferă o experiență vizuală completă și o suprafață de lucru suficient de mare pentru a satisface chiar și cei mai pretențioși utilizatori.
Care este confortul vizual dorit?
Motivul pentru care mulți utilizatori aleg laptopurile cu ecrane de dimensiuni mari este confortul vizual optim. Unghiul de vizualizare mare oferă avantajul de a putea observa detaliile chiar de la distanță și pentru cei care adoră să ruleze materiale multimedia sau să se joace – senzația de imersivitate este mult mai mare decât în cazul unui ecran de dimensiuni reduse.
Pentru cei care au probleme cu vederea, claritatea și contrastul sunt mai puțin importante decât mărimea, așadar o suprafața mare de redare este mai mult decât binevenită pentru a contracara lipsa acuității vizuale.
Un ecran mic poate fi… mare?
Da! Poți schimba setările modului în care sunt afișate icon-urile și dimensiona ecranele în care funcționează aplicațiile sau browser-ul, în funcție de mărimea confortabilă vizualizării. O altă opțiune pentru a beneficia de un ecran mare este conectarea laptopului la televizorul smart sau la un alt monitor, fie prin cablu (HDMI sau micro-HDMI, Display-Port sau mini-Display-Port, Thunderbolt 3 sau chiar vechiul port VGA), fie prin tehnologii wireless. Toate acestea sunt posibile sub condiția existenței unei compatibilități software între laptop și televizor – laptopurile Apple se pot conecta la un televizor smart compatibil cu tehnologia AirPlay 2, iar sistemele Windows la televizoarele ce dețin tehnologia Miracast.
În definitiv, dimensiunea ideală a ecranului este aceea care aduce satisfacție în utilizarea laptopului. Așadar, în marea majoritate a cazurilor aceasta reprezintă mai mult o preferință personală și mai puțin o opțiune determinată de rațiuni tehnice. Cel mai important este ca utilizarea dispozitivului să bucure utilizatorul și să-i împlinească așteptările.