stirile addsite logo

Hrana umedă sau uscată: cum alegi corect?

Hrana pentru câini și pisici este disponibilă sub două forme, umedă și uscată, ceea ce poate crea mici confuzii printre proprietarii de animale. Aceștia își pun întrebări cu privire la varianta cea mai potrivită. Însă, numeroși specialiști în nutriția animalelor de companie consideră ambele variante ca fiind potrivite pentru câinele sau pisica ta.

Atât hrana umedă, cât și cea uscată au o serie de beneficii, însă alegerea depinde de proprietar, dar și de recomandările medicului veterinar. Poți opta pentru una dintre aceste variante sau pentru hrănirea mixtă.

Ce trebuie să știi despre hrana umedă?

Hrana umedă are un conținut bogat de proteine de origine animală și o textură apetisantă. Mirosul și gustul acesteia sunt mult mai puternice, motiv pentru care este deseori preferată de către câini și pisici. Acesta poate fi un avantaj major pentru animalele senioare, care se hrănesc mai puțin odată cu înaintarea în vârstă, deoarece simțul mirosului și al gustului le este afectat.

În plus, hrana umedă are și o cantitate mai mare de apă. Astfel, hrănirea pe baza acestui tip de hrană ajută animalele să se mențină hidratate și să prevină dezvoltarea unor afecțiuni urinare. Însă, acest lucru nu înseamnă că nu vor mai avea nevoie de apă proaspătă.

Un lucru foarte important de care ar trebui să ții cont este depozitarea corespunzătoare. Hrana umedă trebuie consumată imediat după desfacerea ambalajului, deoarece are un termen mai mic de valabilitate și se alterează rapid. Din acest motiv, sortimentul poate reprezenta o opțiune mai puțin economică.

Ce trebuie să știi despre hrana uscată?

Cele mai citite articole

Hrana uscată este disponibilă sub formă de bulete crocante, ambalată de obicei în pungi de diferite dimensiuni. Așadar, acest tip de hrană este mult mai economic. Proprietarii de animale pot achiziționa o cantitate mai mare care nu se va altera dacă va fi păstrată în condiții propice (loc răcoros și uscat).

Hrana uscată poate fi oferită în porții atent măsurate sau poate fi adoptată hrănirea “la liber”. Acest lucru înseamnă că poți lăsa în castron o anumită cantitate de hrană, din care animalul să consume de-a lungul întregii zile. În general, o astfel de metodă ar putea fi adoptată în cazul pisicilor. Însă, apelează la hrănirea la liber doar dacă îți recomandă medicul veterinar.

Înainte de achiziționare, verifică atent ingredientele prezente în hrana uscată. Optează pentru sortimente cu un conținut cât mai mic de cereale, pentru a nu favoriza creșterea în greutate a animalelor.

Ce înseamnă hrănirea mixtă?

În cadrul hrănirii mixte, îi poți oferi animalului tău de companie atât hrană umedă, cât și hrană uscată. Poți stabili un program după care acesta să le primească (de exemplu hrană umedă dimineața și hrană uscată seara sau hrană umedă dimineața și apoi hrană uscată la liber). Nu ezita să îi ceri sfatul medicului veterinar pentru a stabili acest program sau pentru a decide dacă hrănirea mixtă este potrivită.

Atât hrana umedă, cât și hrana uscată reprezintă opțiuni sănătoase pentru câinele și pisica ta. Indiferent de tipul de hrană pe care îl alegi, asigură-te că îi oferi acestuia o cantitate suficientă și că eviți hrănirea excesivă. Medicul veterinar te poate ajuta cu recomandări și îți va indica mărimea potrivită a porției.

Cele mai citite articole

Read Previous

Top 5 unelte electrice esențiale pentru proiectele de bricolaj

Read Next

Animale de casă comune și cum să scapi de ele

Most Popular