În cele mai multe țări europene, sursele de apă potabilă provin din râuri și ape subterane. Din acest motiv există o preocupare majoră pentru protejarea acestora. Comunitățile și fiecare cetățean în parte au responsabilitatea de a utiliza rațional uleiul și totodată de a minimiza impactul generat asupra naturii în urma folosirii acestuia.
Este cunoscut faptul că uleiul uzat este toxic și dăunător plantelor și animalelor și reprezintă o amenințare pentru întregul ecosistem. Uleiul uzat, aruncat necorespunzător în natură poate polua cursurile de apă și dacă se infiltrează în sol și roci afectează și apele subterane.
Impactul uleiului uzat asupra mediului
În ultimii cinci ani, uleiurile uzate au fost în mod constant printre primii trei poluanți din țările europene.
Multe canalizări sau surse de drenare duc direct la râuri sau lacuri. În acest caz, orice infiltrație de ulei în sistemele de canalizare este similară acțiunii de deversare a uleiului în apă. Important de menționat este faptul că un singur litru de ulei poate contamina 1 milion de litri de apă.
Poluarea cu ulei poate avea un efect devastator asupra mediului apei, mai exact se răspândește pe suprafața apei într-o peliculă subțire, care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și animalele care trăiesc în apă.
Totodată, uleiurile de la suprafață sau din interiorul solului au un impact major asupra naturii, afectând echilibrul ecologic.
Deversările de ulei pot face sursele de apă potabilă improprii pentru utilizare și, odată contaminate, este foarte costisitor de curățat. Contaminarea cu ulei poate face apa nepotrivită pentru irigații și poate deteriora modul în care funcționează instalațiile de tratare a apei.
Ce putem face pentru a împiedica dezastrele ecologice?
O soluție simplă este de a economisi uleiul de gătit și de a-l colecta individual în vederea reciclării. Inițial, uleiul alimentar uzat a fost privit ca un deșeu, însă s-a dovedit a fi un ingredient cheie în obținerea de biocombustibili și a produselor necesare în orice gospodărie.
În plus, un beneficiu semnificativ pentru biocombustibilii obținuți din uleiul alimentar reciclat este faptul că, aceștia ard curat, având un conținut redus de carbon (nu produc monoxid de carbon).
Dar pentru a ajunge la acest proces, este esențial ca uleiul uzat să fie colectat într-o manieră selectivă. Primul pas îl constă depozitarea corectă a acestora în recipiente speciale, ulterior fiind preluate de companii autorizate de colectarea/valorificarea/eliminarea uleiului uzat, ținând cont de tipologia uleiului și de nivelul de deteriorare.
În vederea împiedicării dezastrelor ecologice este primordial o implementare la nivel național a unor politici care să promoveze acțiuni sustenabile din care să obțină un efect mai redus asupra mediului înconjurător. Este importantă implicarea comunităților și a cetățenilor în ceea ce privește colectarea selectivă a tuturor deșeurilor într-un mod cât mai responsabil și eficient.