Una din cele mai des solicitate şi mai frecvente operaţii estetice este rinoplastia, ocupând locul III în lume în topul celor mai solicitate intervenţii. Rinoplastia reprezintă o operaţie ce modifică estetica feței, mai ales în zona nasului. Un nas frumos aduce nu numai un plus estetic fizionomiei, ci şi un avantaj în viaţa amoroasă, dar şi în viaţa profesională. Un nas mare şi strâmb nu face altceva decât să scadă stima de sine şi să provoace depresie. Deşi nu este o intervenţie grea, recuperarea după operaţia de rinoplastie durează şi este necesară pentru un aspect cât mai armonios şi pentru a evita complicatiile ulterioare.
Aşadar, rinoplastia este o operaţie care se adresează tuturor pacienţilor şi pacientelor care nu sunt mulţumiţi/ mulţumite de aspectul lor fizic, care nu pot respira corect, care au deviaţie de sept sau doresc să îşi repare nasul în urma unui accident sau traumatism.
În ce constă operaţia de rinoplastie şi cum trebuie pregătit pacientul?
Operația de rinoplastie se poate face din motive estetice, strict pentru micşorarea nasului, pentru îndepărtarea asimetriilor, îngustarea nărilor şi rotunjirea vârfului ascuţit. Rezultatul final este vizibil la câteva luni după operaţie. Rinoplastia este, pe lângă o operaţie estetică, o operaţie care se face pe motiv de sănătate, în cazul deviaţiei de sept mai ales, dacă nasul nu este poziţionat central, fapt ce cauzează probleme de respiraţie. Rinoplastia poate elimina sforăitul, congestia nazală, durerile de cap şi chiar infecţii ale sinusurilor.
Nu în ultimul rând, rinoplastia reconstructivă se poate efectua în urma unor accidente sau incidente ce duc la deformarea nasului. Pentru a pregăti pacientul înainte de rinoplastie, este necesar ca pacienţii să se prezinte la un control medical, să evite expunerea la soare, fumatul, consumul de medicamente pe bază de aspirină, să nu mănânce 8 ore înainte de operaţie şi să nu aibă viroze respiratorii sau infecţii în corp.
Cele mai citite articole
Operaţia decurge normal, sub anestezie generală cu intubaţie pentru confortul sporit al pacientului, iar recuperarea presupune igienizarea zonei şi îngrijirea acesteia după operaţie, consumul de antibiotice pentru a preveni apariţia infecţiilor şi folosirea unguentelor sau picăturilor antiinflamatoare care să grăbească vindecarea.
Pentru o recuperare corespunzătoare, pacienţii trebuie să evite să îşi sufle nasul câteva săptămâni, să strănute pe gură, să evite purtarea ochelarilor de soare sau de vedere câteva luni, să facă spălaturi cu apă de mare şi ser fiziologic, dar şi să renunţe la fumat şi să respecte regimul alimentar prescris de medic.
Cât costă operaţia de rinoplastie?
La întrebarea “cât costă operaţia de rinoplastie?” răspunsul nu este unul fix. Tariful variază în funcţie de caracteristicile fiecărui pacient în parte, de complexitatea procedurii, de tipologia rinoplastiei, de serviciile incluse şi nu în ultimul rând, de experienţă medicului.
Tariful operaţiei de rinoplastie include şi consultaţia înainte de operaţie, anestezia, operaţia în sine, câteva zile de internare dacă este cazul şi serviciile post-operatie.