Inovațiile în domeniul inteligenței artificiale (AI) cresc permanent, domeniul fiind de foarte mare interes în tot mai multe domenii economice, nu doar în sfera IT&C. Pe scurt, inteligența artificială se referă la modul în care mașinăriile acționează inteligent, adaptându-se la anumite situații noi, judecând problemele și reacționând inclusiv prin analiza experienței.
Practic, nu doar înveți un aparat să realizeze anumite funcții, ci îl ajuți pe acesta să evolueze, să învețe continuu, să se adapteze la situații, la fel ca un om. Inteligența reală nu presupune doar deținerea de informații, ci mai ales folosirea acestora într-un mod isteț.
Inteligența artificială atrage multe investiții, fiind considerată esențială pentru viitor. Este de așteptat ca fiecare om să fie tot mai puternic influențat în viața de zi cu zi de inteligența artificială, într-un mod pozitiv, desigur. În prezent, cele mai bune exemple de inteligență artificială sunt motoarele de căutare web și aplicațiile de tip asistent virtual.
Referindu-ne doar la Google, folosit de cei mai mulți români, este simplu de observat cum rezultatele oferite depind uneori de căutările noastre anterioare sau de anumite subiecte aflate în trend la un anumit moment, într-o anumită arie geografică.
Economia viitorului depinde tot mai mult de AI
Una dintre marile corporații din tehnologie, IBM, a primit în anul 2021 aproximativ 2300 de brevete legate de AI, din totalul de 9130 brevete obținute. Așadar, focusul pe inteligență artificială este evident.
Un alt bun exemplu al mizei reprezentate de AI este chiar înființarea OpenAI în 2015, un laborator american de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. Organizația a fost fondată în San Francisco de persoane precum Sam Altman, Elon Musk (cunoscut pentru investițiile sale la Tesla și Twitter), Peter Thiel, Reid Hoffman sau Jessica Livingston, care au promis colectiv 1 miliard de dolari alocați pentru investiții în cercetare pe zona AI.
Inteligența artificială permite mașinăriilor să îți depășească barierele rigide. Prin AI, computerele au capacitatea de a valorifica cantități masive de date și de a-și folosi inteligența învățată pentru a lua decizii și pentru descoperiri optime în fracțiuni din timpul necesar oamenilor. Practic, învățăm aparatele să gândească la fel ca noi, dar folosindu-și capacitățile mai bune pentru a face totul mai rapid decât noi.
Cele mai citite articole
AI oferă ajutor deja în multe domenii
Mai toate domeniile sunt influențate acum, în industrie, de AI. De la producție la transport, de la sănătate la serviciile de suport clienți, de la media online și chiar până la educație, totul se transformă cu ajutorul inteligenței artificiale. În transport, mașinile autonome ne pot transporta în cel mai plăcut mod.
În medicină, bolile sunt diagnosticate mai rapid și mai precis, descoperirea medicamentelor este accelerată și simplificată, asistenții virtuali monitorizează pacienții. În mass-media, Bloomberg folosește tehnologia Cyborg pentru a ajuta la înțelegerea rapidă a rapoartelor financiare complexe.
Exemple sunt peste tot în jurul nostru, până și în zone de divertisment precum industria de pariuri sportive, foarte dezvoltată în ultimii ani. Cum sunt calculate cotele la pariuri în condițiile în care există o densitate atât de mare de evenimente, iar operatorii de jocuri de noroc permit mai nou chiar pariuri live, în care fiecare secundă este esențială?
AI poate faci și aici lucrurile să meargă mult mai bune, în mod evident. Cu ajutorul inteligenței artificiale, se pot calcula automat cotele la pariuri sportive, ținându-se cont de o mulțime de date luate în calcul instant. De asemenea, AI ar putea în viitor să determine mecanisme care să-i ajute pe pariori pentru a realiza statistici și pentru a calcula de asemenea pariuri cu șanse mai bune de reușită, în diverse situații.
Un alt domeniu în care inteligența artificială este esențială pentru dezvoltare este cel al comerțului, mai ales pe nișa de comerț electronic. Cei de la Amazon investesc puternic în roboți, iar multe joburi atribuite oamenilor ar putea dispărea, în modul în care le știm acum. Publicitatea online se bazează de asemenea din ce în ce mai mult pe AI, unele corporații lovindu-se însă de problema respectării datelor personale în managementul promovării pe internet.
În scenarii de filme SF bazate pe idei apocaliptice, AI devine o amenințare pentru umanitate, învățând să preia controlul mai mult decât ne-am dori. Celebrul fizician Stephen Hawking considera că, dacă AI începe să proiecteze AI mai bună decât programatorii umani, rezultatul ar putea fi „mașini a căror inteligență o depășește pe a noastră cu mai mult decât inteligența noastră o depășește pe cea a melcilor”.
Până la astfel de temeri însă, mai este cale lungă, iar momentan se poate concluziona că inteligența artificială are mai multe avantaje decât dezavantaje pentru economie și umanitate. Rămâne totuși un subiect sensibil, care stârnește dezbateri în societate.